FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
SJAJNA VEČER U LONDONU

VIDEO Edwards pobjedom zaključio trilogiju s Usmanom: Prvaku nije naškodio ni negativan bod

Svi ljubitelji borilačkog sporta mogli su uživati uz UFC 286 priredbu iz Londona

Održana je još jedna sjajna MMA priredba u Londonu, UFC 286 u čijoj je glavnoj borbi Leon Edwards bio bolji od Kamarua Usmana, većinskom sudačkom odlukom nakon pet rundi.

Justin Gaethje u fantastičnoj je borbi savladao Rafaela Fizieva, dok su do pobjeda još došli Gunnar Nelson, Jennifer Maia i Marvin Vettori.

Edwards slavio u neizvjesnoj i zanimljivoj borbi

Mnogi su očekivali pet rundi rata između Leona Edwardsa i Kamarua Usmana, ali se isto tako očekivalo i kako je to ishod u kojem Edwards teško može do obrane titule. No, upravo zbog ostvarivanja neočekivanog je MMA tako prekrasan sport.

Tri i pol minute prve runde nije viđeno gotovo ništa vrijedno spomena, a onda je Edwards fantastično povukao udarac nogom u tijelo, nakon čega je Usman zateturao. To ga je probudilo, pa je odlučio odabrati način borbe koji mu više odgovara, hrvanje. No, Edwards je njegov pokušaj rušenja obranio. Tako se otišlo na prvi odmor vjerojatno uz prednost za aktualnog prvaka.

UFC UFC u 2023. godini: Raspored, rezultati, snimke borbi i prijenosi na gol.hr-u divider

Teško shvatljivo izgledala je taktika Usmana u drugoj rundi. Ponovno je čekao bez ikakve namjere napasti, da bi nakon dvije minute još jednom dočekao dobru seriju Edwardsa. To kao da ga je napokon probudilo pa je brzo upisao rušenje uz nekoliko snažnih udaraca na podu, a onda je uspješno odgovorio na pokušaj rušenja s druge strane te je nanio još nekoliko njih. Edwards je nakon toga par puta dobro pogodio, no Usman je osjetio borbu te je rundu uspješno priveo kraju, za koju se na prvu činilo kako mu je pripala.

Samo 45 sekundi trebalo je Usmanu da dođe do rušenja u trećoj rundi. Edwards se nakon toga ustao , ali Usman bez suzdržavanja napada i kreće po još jedno. Edwards je to pokušao obraniti hvatanjem za ogradu, što je sudac Herb Dean vidio i kaznio ga oduzimanjem boda. Nastavio se pritisak Usmana te je Edwards prisiljen na defenzivno kretanje i pokušavanje udaraca iz kontre. Nije mu to imalo efekta, sve što je pogodio bilo je par low kickova i ovo je na kraju bila još jedna uvjerljiva runda za Usmana.

Duško Todorović VIDEO Ružna ozljeda srpskog borca u Londonu: Todorovića izdalo koljeno već u prvoj rundi divider

Ništa novo nije ponudio niti početak četvrte runde. Prva prava akcije viđena je nakon dvije minute, no klinč koji je inicirao Usman nije donio ništa. Ipak, nije ni Nigerijac sad bio agresivan kao u prethodne dvije runde pa je i dozvolio nekoliko direkata u bradu. Prebacio se onda na hrvanje te mu rušenje prolazi, no odmah se Edwards ustaje. Pogodio je prvak još nekoliko udaraca do kraja runde, za koju se čini da ju je osvojio.

Hrvački pristup odabrao je Usman u posljednjoj rundi, ali Edwards je u ovoj borbi odlično branio rušenja. Odmah nakon toga pogodio je dva dobra udarca, a nakon kratke pauze još jednom. Najbolja je to bila akcija prvaka u ovoj borbi. Nakon toga su se nastavili konstantni napadi Usmana, no njih možemo opisati kao guranje u klinču i neuspjele pokušaje rušenja. Na takav način došao je kraj ove vrlo zanimljive borbe.

UFC UFC-ov borac priznao da je biseksualac kad je procurio njegov video seksa s muškarcem: "Nisam si to želio, ali..." divider

Sudačka odluka mogla je vjerojatno otići na bilo koju stranu. No, na kraju je pobjeda ostala prvaku, koji je po mišljenju dva suca uzeo četiri runde. Točan rezultat kartica bilo je 48-46, 48-46 i 47-47 za većinsku odluku u stranu prvaka.

Borba od koje se najviše očekivalo to je i opravdala

Očekivano fenomenalnu i sadržajnu borbu odradili su Justin Gaethje i Rafael Fiziev, 15 minuta neprestane akcije gdje je publika mogla uživati. Borba je zapravo opravdala sva očekivanja kakva su prije nje postojala.

Bolje je Fiziev otvorio borbu, agresivnije krenuvši protiv nikad rezerviranijeg Gaethjea. No, bio je to samo prvi dojam, budući da se Justin upalio nakon otprilike minute i pol. Ipak, u prvoj polovici prve runde nismo dobili akciju kakvoj smo se nadali. No, zato smo od tada nadalje mogli itekako uživati. Podigao se tempo i viđeno je nekoliko jako zanimljivih izmjena, a rundu je bolje završio Gaethje, tako da ju je teško bodovati.

Vrlo zanimljiva, ali jednako tako i izjednačena borba nastavljena je u drugoj rundi. Akcija nije prestajala, a obojica su koristili svaku priliku za uputiti udarac. Veliki broj njih je pogođen, no borci su isto tako fascinirali time kako udarce primaju bez neke pretjerane reakcije te se odmah vraćaju pokušaju svojih udaraca. Jako teška borba za bodovati, nitko ne bi htio biti na mjestu ovih sudaca.

Nakon pola minute posljednje runde vidjeli smo prvi udarac na koji je netko reagirao. Radi se o krošeu Fizieva, nakon kojeg je Gaethje zastao te nakratno zaplesao na nestabilnim nogama. No, borac kao on je to već doživljavao, tako da se odmah oporavio i nastavio okršaj na jednaki način kao do tada. Mora se priznati da je čak krenuo više pogađati te da se na licu Fizieva šteta puno jače vidjela. Kako se bližio kraj, tako su obojica postajali sve agresivniji, no to je borba kakva više odgovara Gaetheju pa možemo reći kako je to zapravo jedina od tri runde koju možemo u potpunosti pripisati jednom borcu, Justinu Gaethjeu. Borbu je završio rušenjem.

Suci su se podijelili. Dvojica su dali 29:28 u korist Gaethje, a jedan je dao pomalo nejasnih 28:28. Možemo pretpostaviti da je prve dvije dao Fizievu, a onda na račun dominantne treće runde, nju dao 10-8 Gaethjeu.

Tri runde krvavog rata Gaethjea i Fizieva:

Nelson majstorski prisilio Bam Bama na predaju

Vrhunski je Gunnar Nelson odradio još jednu borbu u nizu. Savršeno je proveo u djelo svoju taktiku te savladao Bryana Barberenu već u prvoj rundi.

Bila je to borba gdje Barberena nije krenuo onako kako on najviše voli, žestoko i otvoreno, znajući što se može dogoditi ako Gunnar skrati distancu, dođe do klinča, a onda i borbu odvede na pod.

Tako je u prve tri minute viđeno tek nešto stidljivih pokušaja Barberene, dok je Nelson strpljivo čekao priliku.

Dočekao ju je nakon tri minute, kad je uhvatio Barbereninu nogu, a onda i odveo borbu na pod, gdje je vrlo strpljivo radio. U jednom trenutku došao je u dominantnu pozicije te napao udarcima, a onda je otrpilike 15 sekundi prije kraja runde vidio priliku za polugu na ruci, koja mu je odmah upalila.

Brzo je Barberena tapkao, uz očito prejak stisak, iako je do kraja runde ostalo manje od deset sekundi. Sjajna taktika Gunnara i njegovog tima, predvođenog Lukom Jelčićem i Johnom Kavanaghom.

Sjajna poluga Nelsona:

Bivša izazivačica rutinski pobijedila favoriziranu Australku

Jednu ne toliko sadržajnu i zanimljivu borbu odradile su Jennifer Maia i Casey O'Neal. Brazilka je na kraju zapravo vrlo uvjerljivo savladala Australku, koja je na temelju niza pobjeda došla kao favoritkinja.

Taktiku kojom je Maia pobijedila nije teško opisati. Pronašla je dobar ritam te na račun svog boksa konstantno pogađala i time protivnicu dužih ekstremiteta odmicala od sebe. To je jednostavno opis prve dvije runde u kojima Casey nije uspjela napraviti gotovo ništa. 

Tek u trećoj vidjeli smo nešto i od do sada neporažene borkinje. Bila je agresivnija te je napokon uvukla Brazilku u otvoreni "fajt" kakvom se nadala. No, to joj je bilo dovoljno tek da kod dva suca osvoji spomenutu dionicu.

Sudačka odluka na kraju je bila čistih 30-27 te dva puta 29-28 za Maiu, koja je tako ugasila hype koji se pokalo oko O'Neil aktivirao.

Maia potvrdila status favorita:

Vettori savladao bivšeg timskog kolegu

Program UFC 286 priredbe otvoren je pobjedom Marvina Vettorija nad Romanom Dolidzeom, u neizvjesnoj borbi gdje publika nije bila sretna konačnom sudačkom odlukom.

Vrlo aktivno je krenula borba, a prvu pravu akciju vidjeli smo krajem prve minute, kad je Dolidze odlično pogodio Vettorija, pokazavši da se nije došao igrati. Primirio se onda malo jaki tempo kojim su obojica krenuli, a dobio se dojam kako je Vettori osjetio distancu i bolje pogađao. Minutu i pol prije kraja runde došlo je do slučajnog sudara glavama i kratkog prekida, nakon kojeg Gruzijac napada udarcima nogama. Otvorena borba viđena je u posljednjoj minuti, gdje je Dolidze žestoko napao i pogodio par dobrih udaraca, ali je isto tako primio i nekoliko kontri.

Nešto sporiji tempo u drugoj rundi pa prvu polovicu runde nije viđeno ništa osim podjednako efektivnih udaraca s distance. Nakon toga jedan neuspjeli pokušaj rušenja za Dolidzea te njegov novi pritisak. Ipak, ovog puta Vettori bježi te nastavlja kontrolirati tempo sve dok kraja runde, uz nekoliko pogođenih direkata.

U trećoj rundi bolje otvara Dolidze i pogađa više udara od Vettorija, koji je neugodno iznenadio forsiranjem iste taktike, kakva jednostavno nije imala ploda. Kako je runda prolazila, tako je Gruzijac sve bolje osjećao borbu. Vettori je nastavio forsirati istu taktiku, čime je samo dokazao kako još uvijek nije dovoljno zreo borac za prilagoditi se tijekom borbe na ono što se događa.

Prvi dojam je bio kako je Dolidze bio nešto bolji borac, no nikad ne smijemo unaprijed određivati kako će ocijeniti suci. Oni su jednoglasno dali pobjedu Vettoriju i to tako da mu je jedan dodijelio sve tri runde, dok je po dvojici bilo 2:1.

Publika je tijekom cijelog Marvinovog intervjua zviždala na odluku, a gledajući da su većina neutralni, to bi trebalo puno značiti.

Kontroverzna odluka za Vettorija:

UFC 286 - Popis borbi

Leon Edwards (c) vs. Kamaru Usman (velter) - većinska sudačka odluka

Justin Gaethje def Rafael Fiziev (laka) - većinska sudačka odluka

Gunnar Nelson vs. Bryan Berberena (velter) - prisiljavanje na predaju, 1. runda (4:53)

Jennifer Maia def. Casey O'Neal (muha) - jednoglasna sudačka odluka

Marvin Vettori def. Roman Dolidze (srednja) - jednoglasna sudačka odluka

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider