FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
Ovog ima samo u boksu

Predsjednik IBF-a napokon se oglasio i otkrio novo pravilo: ''Hrgović se zasad ne bori za pojas''

Filip Hrgović neće 1. lipnja dobiti priliku za napad na IBF-ov pojas, barem kako sada stvari stoje.

Filip Hrgović (Foto: Ronald Goršić / Cropix)

Nakon što se pojavila vijest o aktivaciji revanša Tysona Furyja za meč s Oleksandrom Usikom, boksački svijet odmah je počeo brujati o dvije stvari. Jedna je nepravda za Usika zbog mogućeg IBF-ova ekspresnog oduzimanja pojasa, jedne od četiri glavne organizacije u kojoj je prvak, a druga je znači li to da je isti taj pojas na stolu u meču Filip Hrgović – Daniel Dubois.

Brojni su hrvatski mediji brzopleto zaključili kako će se naš boksač 1. lipnja boriti za pojas iako je, kao što je gol.hr pisao, stvar jako, jako komplicirana, a bila bi i da u današnjem boksu konce ne vuku Saudijci, glavni financijeri teške kategorije.

Filip Hrgović Hrgović se ne oglašava, kao ni IBF: Usik na užas navijača ostaje bez pojasa, ali čekamo odgovor na najvažnije pitanje divider

IBF se oglasio i nema dobre vijesti za Hrgovića

IBF je ovih dana šutio, no predsjednik ove organizacije, u kojoj je Hrgović obvezni izazivač za titulu, popustio je pred brojnim zahtjevima medija da se napokon oglase o najavama da će Usiku oduzeti pojas čim se aktivira klauzula o revanšu s Furyjem.

Hrgović ne želi više čekati jer je dva puta stao sa strane u ovakvim situacijama. Pitanje je bilo hoće li se za pojas boriti 1. lipnja, ako se on dotad skine s Usikova struka, ili će se za njega boriti u rujnu protiv Joshue, naravno ako iziđe kao pobjednik iz meča s Duboisom u Rijadu.

''Pravilo IBF-a je poznato, a ono kaže da dogovor revanša ne može utjecati na borbu s obveznim izazivačem'', jasno je poručio Daryl Peoples, predsjednik IBF-a te dodao:

''To nije tajna, svi promotori to znaju. Svi znaju posljedice klauzula o revanšima.''

Tyson Fury i Oleksandr Usik Tyson Fury i Oleksandr Usik (Foto: screenshot (YouTube))

Pravilo za koje je malo tko znao, ali nitko nije iznenađen

Usiku revanš s Furyjem donosi veći novac. Puno veći novac. Da ne lažemo, to žele obojica, to želi boksački svijet, a to žele i Saudijci. Mi smo kao Hrgini navijači tu u debeloj manjini.

I zato još jedno pravilo, koje je bilo manje poznato, ide u korist svega navedenog. Pomislili bismo da je i izmišljeno baš za ovu prigodu.

''Dalje, što se tiče IBF pravila, svaki prvak može tražiti jednu iznimku'', otkriva Peoples i objašnjava:

''Svaki aktualni prvak može tražiti iznimku na neko IBF-ovo pravilo.''

Drugim riječima, to bi značilo da Usik može tražiti IBF da se ne drži spomenutog pravila o naređivanju obvezne borbe s izazivačem Hrgovićem prije odrađivanja revanša s Furyjem.

Usik će vjerojatno aktivirati izuzeće

Usik još uvijek nije zatražio takvo izuzeće, što bi značilo da Hrgović još ima neku šansu, ali budimo realni.

Peoplesa je Boxing Scene upitao konkretno je li borba Hrgović – Dubois za IBF-ovu titulu.

''Ne znam. Zasad ta borba nije za titulu. Ljudi se svašta dogovaraju, a da pritom mene nitko ništa ne pita. Svjestan sam toga.''

Što bi se sljedeće trebalo događati, jednostavno ne ide na ruku našem boksaču.

''Ako Usikov tim zatraži izuzeće od pravila, to ide na IBF-ov upravni odbor te ako tamo prođe, onda će se to prihvatiti.''

To vjerojatno znači kako se do Hrgovićeve borbe s Duboisom očito priča o IBF-ovu pojasu uopće neće naći na dnevnom redu. Na Hrgi je sad da zadrži poziciju pobjedom protiv Duboisa te čeka rasplet cijele priče kao obvezni izazivač.

Tko je za vas najbolji teškaš današnjice?

Ukupno glasova:

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider