FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
ODBILA SUCU PRUŽITI RUKU

Hrvatska boksačica protiv predstavnice Srbije kontroverzno ostala bez pobjede, europske medalje i plasmana na Olimpijske igre

Hrvatska boksačica Sara Beram za nijanse je ostala bez ispunjena cilja po koji je otišla na Europske igre u Krakow.

Sara Beram (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL)

Najvažniji meč svoje dosadašnje boksačke karijere odradila je danas hrvatska boksačica Sara Beram, u četvrtfinalu Europskih igara protiv Natalije Šadrine, ruske boksačice koja nastupa pod zastavom Srbije.

Pobjeda je donosila olimpijski san

U meču gdje je pobjeda bila vrijedna ne samo europske medalje nego i plasmana na Olimpijske igre u Parizu, Sara je dala sve od sebe, no čini se kako je protiv sebe, osim protivnice, imala i ono zbog čega je boks gotovo ostao bez mjesta na Olimpijskim igrara. On će se tamo održavati ali još nije poznato pod čijom jurisdikcijom, budući da je krovna organizacija IBA trajno suspendirana od strane Međunarodnog Olimpijskog odbora.

No, vratimo se meču u kojem je 28-godišnja Sara tražila najveći uspjeh u karijeri i njemu je nakon prve runde bila jako blizu. Postavila se tehnički odlično te je kretanjem sjajno odgovarala na boks iskusne protivnice, koja je kroz agresivnost pokušala stvoriti dodatnu prednost temeljenu na već startnoj prednosti u fizičkim karakteristika.

Gabrijel Veočić Gabrijel Veočić osigurao europsku medalju i izborio Olimpijske igre divider

Pametno je Sara izbjegla sve pokušaje srpske predstavnice da je uvede u svoj način boksa i uzela je prvu rundu na četiri sudačke kartice, s tim se nije složio tek sudac iz Uzbekistana.

Sudac u ringu donio dvije kontroverzne odluke

No, puno veći problem za našu boksačicu bio je sudac u ringu, Kazahstanac Nurbek Batyrov. Šadrina je u drugoj rundi iskostila prve znake umora te je počela smanjivati distancu i ulaziti u izmjene s kratke udaljenosti, ali je isto tako i forsirala klinč. Kako nije bila opominjana zbog toga, Sara je pokušavala na razne načine pobjeći iz hvata snažnije protivnice, što je vrlo brzo rezultiralo prvom javnom opomenom, uz veliko negodovanje hrvatskog kuta. 

Tu nažalost nije stalo. Ruskinja je primijetila da je tu njena prilika pa je nastavila forsirati ono što je radila do tada. Sara ponovno nije imala izbora te je došlo do još nekoliko hrvanja, u kojem su obje sudjelovale, no ponovno je sudac izdvojio Saru i dao joj još jednu opomenu. Naime, Sarino hrvanje bilo je izraženije, ali prije svega zbog toga što je njena protivnica krupnija i fizički snažnija.

Naš kut je rezignirano reagirao, što nije ni čudo. Nakon što su svih pet sudaca bodovali za Nataliju, zbog spomenutih opomena je rundu praktički dobila 10-7.

Poraz unatoč dobivene dvije runde

Sari je u posljednjoj rundi trebalo nešto slično tome i dala je uistinu sve od sebe. Izbjegla je većinu prljavih pokušava, da ne bi dobila treću opomenu koja bi značila i kraj meča. Potvrdila se kao tehnički bolja boksačica te je uzela rundu po mišljenju tri suca.

Marko Martinjak s timom VIDEO Hrvatski boksač bez rukavica ponovno na svjetskom vrhu: Prebio protivnika, ali i oduševio reakcijom na kraju divider

Tako je naša boksačica odnijela pobjedu u dvije runde, no ono što se dogodilo u drugoj je presudilo ovaj izuzetno neizvjestan meč. Neki objektivni dojam govori da je Sara bila tehnički bolja, a prestavnica Srbije snažnija, ali i iskusnija u ovakvim situacijama.

Ubrojivši opomene, ukupni rezultat meča bio je tri puta 29-26 i dva puta 28-27 za predstavnicu Srbije.

Sara je nakon proglašenja pobjednice odbila sucu pružiti ruku, što je najbolji znak toga kako se ona i njen tim osjećaju te se može pretpostaviti kako će uslijediti službena žalba. Nažalost, takve na velikim natjecanjima gotovo u pravilu prođu bez ikakve dodatne reakcije.

Sari će prilika za Pariz biti dodatne kvalifikacije, gdje će svoj put tražiiti i hrvatska olimpijka iz Tokija, Nikolina Ćaćić, kao i Dea Bolanča. Obje su nastup u Krakowu završile u osmini finala.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider