FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
Najopakiji čovjek na svijetu

Kako je Tyson šokirao cijeli Brazil: Čelični Mike u Maradoninu dresu izazvao kaos, a sada uzgaja marihuanu i pomaže Holyfieldu

Godine 2005. Mike Tyson šokirao je cijeli Brazil pojavivši se na sudu u Sao Paulu u argentinskom dresu Diega Maradone…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Slavni američki boksač Mike Tyson danas je ugledan poslovni čovjek, ponajveći je proizvođač marihuane u SAD-u i utjecajan podcaster, koji tek tu i tamo malo iskoči iz tračnica i pokaže svoju nadaleko poznatu neuračunljivu narav.

Može se reći da se Tyson konačno smirio, no nekoć je to izgledalo potpuno drukčije. Najmlađi teškaški prvak svijeta u povijesti profesionalnog boksa dugo je nosio nadimak „najopasniji čovjek na svijetu“.

gol expired Luka Modrić još bez novog ugovora s Realom, poslao poruku Florentinu Perezu divider

Podjednako je bio na naslovnicama zbog boksačkih uspjeha i incidenata izvan ringa. Bio je poznat po tome da je teško obuzdavao eksplozivni temperament. Ali nije samo to, oduvijek je volio miris kontroverzi. Može se čak reći da je u tome uživao. Ulica je teško izlazila iz njega, odrastanje u najopasnijem dijelu New Yorka napravilo je svoje.

Mike Tyson - najopasniji čovjek na svijetu

Na početku karijere Tysonovu divlju narav mogao je obuzdati samo njegov trener i drugi otac Cus D'Amato. Kada je D'Amato preminuo, sve je otišlo dovraga. Karijera Čeličnog Mikea počela se raspadati kao kula od karata, a život mu se pretvorio u pakao. Izgubio je pojas prvaka i ubrzo je završio u zatvor zbog optužbi za silovanje.

Nakon izlaska iz zatvora spiskao je golemo bogatstvo i bio je najdraži gost tabloida. Teško da je mogao zatvoriti mjesec bez nekog skandala. Svakojake afere redali su kao na pokretnoj traci. Što je sve prošao u životu najbolje govori čuvena rečenica iz Mamurluka.

gol expired MMA škola: Ganeovo kretanje po oktogonu ili Ngannouov pritisak, evo što bi moglo odlučiti naslovnu borbu UFC-a 270 divider

„Ja sam Mike Tyson, nema toga što nisam vidio. Meni možeš sve reći.“

Ništa ga nije moglo šokirati pa ni bolesne avanture luđaka iz čuvenog filma. Tyson ima anegdota i incidenata toliko da bi mu trebala dva života da ih sve prepriča, ako bih se uopće sjetio dobrog dijela jer je godinama svakodnevno bio u „drugom stanju“.

Bijelo ili alkohol, ili oboje i još crack, nije tako ni bitno. I Mamurluk je snimao pod teškim gasom. Priznao je da je odlučio sudjelovati u filmu kako bi isfinancirao svakodnevno betoniranje. Isto tako je otkrio da ga je rad na filmu uvjerio da promijeni stil života. Od 2009. kreće Tysonov lagani preporod. Do tada Sodoma i Gomora barem 25 godina.

Tyson na sudu u Brazilu u Maradoninu dresu 

Ovih dana neki britanski i američki mediji prisjetili su se jedne od zabavnijih Tysonovih anegdota. Bila je 2005., Tyson je okončavao karijeru i odlučio se narugati cijelom Brazilu noseći dres Diega Maradone na brazilskom sudu nakon što optužen da je napao snimatelja Carlosa Eduarda da Silvu u nekom noćnom klubu u Sao Paulu. Da biste to stavili u kontekst, mlađim generacijama možda treba rasvijetliti kakvih je dimenzija ta provokacija.

Mnogo se toga promijenilo u zadnjih dvadeset godina, pa ste nedavno mogli vidjeti i to da Brazilci nose dresove Lionela Messija, čak i javno govore da navijaju za Argentinu kada igra s Brazilom, ali u to doba takvo što je još bila prava blasfemija.

  gol expired Barca i Real poludjeli za čudesnim tinejdžerom i nude silne milijune: Podsjeća na Ronalda i Romarija, ruši sve rekorde divider

Prošetati se ulicama Sao Paula ili Rija u argentinskom dresu, pa još u Maradoninom, koji je bio persona non grata u Brazilu, bila je jako hrabro, da ne kažem ludo. Zapravo, pravi ruski rulet jer uvijek je može doletjeti kakva boca iz prikrajka. I još ste dobro prošli, samo da nije metak.

Osobno sam upoznao argentinske Hrvate (ludi kao puške) koji su 90-ih za okladu prošetali Copacabanom, koja uopće nije posebno opasna, u Maradoninom dresu. Ostali su u komadu, ali nije baš dobro završilo. O detaljima ne bih.

Maradonina posveta "dragom Mikeu"

Tyson, doduše, nije baš sam šetao ulicama Sao Paula, pojavio se na sudu praćen svojim tjelohraniteljima, ali očito je jako dobro znao kako će podiči živac Brazilcima. Nastao je pravi kaos.

Nije to bio običan dres, Tyson je na njemu imao Maradonin vlastoručni potpis i "posvetu dragom Mikeu". I napadno se kočeperio.

Nedugo prije gostovao je u Maradoninom showu na argentinskoj televiziji i vjerojatno je tamo dobio dres s posvetom Malog Zelenog.

Zajapureni brazilski mediji taj su incident opisivali kao šokantnom scenom. Do tada je bilo nečuveno da se netko pojavi u argentinskom dresu na brazilskom sudu.

Filip Hrgović i Tony Yoka Boksački as hrabro prognozira: "Hrgović će razbiti Yoku i može pobijediti Furyja, a Babić ima male šanse. Ovo su argumenti!" divider

Tyson je tada bio u fazi završetka karijere, pa je bio posebno razdražljiv. Pokazalo se da je u lipnju 2005. odboksao posljednji meč protiv Kevina McBridea i odjahao u povijest.

U međuvremenu je stubokom promijenio život. Danas izgleda tako da mu se može povjerovati da je pobijedio u meču s teškom drogama i depresijom. Doduše, marihuana je na svakodnevnom repertoaru, dogodi mu se tu i tamo da zaspi u televizijskom programu, kao što je to bilo nedavno na jednoj američkoj televiziji.

Tyson uzgaja marihuanu i sjajno zarađuje

Ali sve je to u terapeutske svrhe i što je dosta važno, ne mora brinuti da će mu nestati kvalitetne robe. Ima cijele plantaže. I najbolji je reklamer vlastitog proizvoda koji je u mnogim državama SAD-a postao potpuno legalan. Sjajno zarađuje i još širi posao. 

Koliko se Tyson promijenio govori i to da se pomorio s većinom svojih suparnika tijekom burne karijere. Među njima zacijelo nije Mitch "Blood" Green, s kojim se potukao u noćnom klubu i slomio šaku na Greenovom licu. Dobro, ne može se baš pobratimit sa svima.

No ljutom rivalu Evanderu Holyfieldu ipak je oprostio što mu je odgrizao uho, da se malo našalim u stilu najpoznatijih balkanskih špijuna - braće Čvorović. Tyson je imao djelomičnu izliku zbog čega je to napravio. Holyfield ga je stvarno udario glavom u licem, i to nekoliko puta.

Tyson je upozorio suca, a kada se opet ista stvar dogodila bez sudačke sankcije, uslijedilo je što je uslijedilo. Nije to bilo slučajno, to je bio dio Holyfielde taktike, ako ćemo iskreno. Uspio je isprovocirati Tysona da reagira, ali vjerojatno nije računao da će navaliti na uho. Tyson ne bi bio Tyson da su mu reakcije do kraja predvidljive.

"Holyfield mi je bio najteži suparnik"

Sudbine su im povezane na više način. Na kraju su se toliko zbližili da je skoro pao i umirovljenički revanš. Danas je respekt obostran.

Tyson je prije izvjesnog vremena objavio na Instagramu:

“Čini se da su ljudi stvarno iznenađeni kada im kažem da je Evander Holyfield moj najteži protivnik. Ne treba to brkati s mojom najtežom borbom, a to je Ray Mercer. “

Ovaj put taj nesuđeni meč puno više treba Holyfieldu, koji je također bankrotirao ponajprije zbog neumjeren potrošnje i loših investicija, ali ima nešto i u konstantnim sudskim parnicama s bivšim suprugama i brojnim alimentacijama. Holyfield ne treba brinuti za potomstvo, geni su mu rasuti po cijeloj Americi.

Godine 2012. The Real Deal objavio je bankrot. Uspio je spiskati oko 400 milijuna dolara. Otprilike koliko i njegov veliki suparnik. Doista su im sudbine povezane, poznaju se još iz tinejdžerskih dana. Možda i najbolji opis Tysona iz mladenačkih dana dao je baš Holyfield u svojoj autobiografiji The Humble Warrior iz 1996.

Povezane sudbine

U njoj je opisao kako je Tyson zapravo najveći tehničar jer jedan od rijetkih koji je u potpunosti morao mijenjati stil boksanja i to mu uspjelo senzacionalno uspješno. Naime, suparnici iz kadetskih dana su izrasli, a on je ostao praktički isti i morao se mijenjati. D'Amato ga je prebacio iz garda u peek a boo, ostalo je povijesti.

Iako su obojica bankrotirali, takvi šampioni ne mogu do kraja propasti, jer uvijek će netko platiti da se barem pojavljuju na eventima. Holyfield navodno zarađuje do dva milijuna dolara samo pojavljivanjem na boksačkim mečevima.

Ako objavi još koju knjigu, sudjeluje u kakvom filmu ili showu, bit će se sasvim dovoljno za mirovinu. Od novog meča s Tysonom bilo bi i za kakvu jahticu. Tyson je spreman pomoći.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider