Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Brazil to dugo nije vidio

Barca i Real poludjeli za čudesnim tinejdžerom i nude silne milijune: Podsjeća na Ronalda i Romarija, ruši sve rekorde

Brazilski nogomet iznjedrio je novu mladu zvijezdu, 15-godišnjeg Endricka, napadača Palmeirasa, za kojim su poludjeli najveći europski klubovi, posebice Barcelona i Real Madrid…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Europski velikani poludjeli su za novim brazilskim čudom – 15-godišnjim brazilskim talentom Endrickom.

Palmeirasov zlatni tinejdžer već neko vrijeme briljira, a sada je privukao pažnju cijelog svijeta atraktivnim golom protiv Cruzeira u četvrtfinalu Copinhe, najvažnijeg omladinskog turnira u Brazilu.

Napadač Palmeirasa postigao je pogodak škaricama s vrha šesnaesterca, koji se vrti na svim brazilskim televizijama i obišao je svijet. Mnogi tvrde da Brazil dugo nije vidio takav talent.

Real i Barca poludjeli za brazilskim 15-godišnjakom

Endrick je s 15 godina ušao u U-20 momčad Palmeirasa i očekuje se da će se uskoro priključiti seniorima.

Najveći europski klubovi u niskom su startu, a Real Madrid i Barcelona pokazuju najveći interes. Kako stvari stoje, mogao bi se ponoviti "slučaj Neymar", kada su se španjolski divovi utrkivali tko će dovesti tadašnjeg velikog talenta Santosa. Na kraju je pobijedila Barcelona, ali ostali su dugački repovi, koji su kasnije skupo stajali Katalonce, posebice njezina tadašnja predsjednika Sandra Rosella.

Real je uzvratio Barci kada su se utrkivali za Viniciusa. Madriđani su ovaj put bili brži i konkretniji. Barca, naravno, ne želi da joj se to ponovi, pa poduzima neke konkretne predradnje.

Španjolski mediji pišu da Barcelona priprema ponudu od čak 45 milijuna eura, i to u tri rate. Joan Laporta očito vidi u mladom Endricku mogući izlaz iz krize, baš kao što je onomad izvukao Barcu iz dubokog gliba kada je u prvom mandatu doveo Ronaldinha i pokrenuo drugu Barcinu revoluciju.

"Endrick je s nekog drugog planeta"

Endrickov otac, međutim, tvrdi da nije dobio još nikakvu ponudu Barcelone, što ne znači da se to uskoro neće dogoditi. Stvar je delikatna jer je Endrick tek 15-godišnjak i još uvijek nema pravo potpisivati profesionalne ugovore.

"Teško je ostati ravnodušan kada ga gledate, a pogotovo kada igrate s njim. Čestitamo mu na velikom golu. Endrick je stvarno s nekog drugog svijeta", komentirao je Pedro Bicalho, kapetan Palmeirasa.

"Nevjerojatno. Vrlo perspektivan dječak, vrlo skroman i zaslužuje sve najbolje u svom životu", rekao je Jhonatan, njegov suigrač u momčadi, koja će u polufinalu igrati sa Sao Paulom.

Barca se čini aktivnijom, no madridski mediji tvrde da su u Realu mirni jer smatraju da imaju prednost koja ih na brazilskom tržištu čini superiornim.

Radi se o Juniju Calafatu, glavnom skautu Madriđana, koji je već bio ključan u dovođenje Viniciusa i Rodryga u Kraljevski klub.

Podsjeća na Romarija i Ronalda 

Iako su Endricka u početku uspoređivali s Viniciusom, brazilski novinar Danilo Lavieri tvrdi da ga 15-godišnjak više podsjeća na Romarija i Ronalda.

"Europljanima se prodaje priča o Viniciusu, on je u Realu sada top priča, ali po stilu i vicu sličniji je Romariju i Ronaldu. Sa svojim fintama na njih me najviše podsjeća", kaže brazilski novinar koji piše za više brazilskih dnevnika.

U Palmeirasu tvrde da je Endrick već sada kompletan napadač. I nisu daleko od istine. Ima gotovo sve: i tehniku, i hitrinu i snagu. Fizički je impresivan, eksplozivan je i hitar kao malo tko. Na lopti jak, što se za Brazilca može i očekivati, ali čak i glavom igra jako dobro, što brazilskim napadačima obično nije jača strana.

Nekoliko golova postigao je glavom u stilu Cristiana Ronalda, za kojeg kaže da mu je uzor.

"Divim se podjednako njegovom talentu i radnim navikama. Svemu onom što mu je pomoglo da bude to što jest. On je jako vrijedan, voli trenirati, a i ja sam također vrijedan dečko. Cristiano je tip kojeg ću slijediti, kao i moga oca, koji je također igrao nogomet, ali nije uspio postati profesionalac. Želim slijediti Cristianov put i ispuniti san svoga oca", izjavio je Endrick nakon što je prije dva-tri mjeseca postigao gol glavom koji je mnoge podsjetio na portugalsku superzvijezdu.

Teško djetinjstvo

Poput mnogih brazilskih nogometaša koji su postali slavni, Endrick je također imao teško djetinjstvo. Odrastanje u teškim životnim uvjetima u rodnom Valparaisu, omanjem gradu nedaleko od Brasilije, dodatno ga je očvrsnulo. Temeljni poticaj došao je od majke Cintije.

"Bilo je jako teško. Bilo je trenutaka kad sam razmišljao o odustajanju, ali snagom cijele obitelji, oca i majke prvenstveno, ipak sam to prevladao. Bilo je trenutaka kada sam prestajao trenirati jer nisam mogao platiti školu. Već sam odustao, ali vratio sam se zahvaljujući podršci roditelja", prisjeća se Endrick, koji je na dobrom putu da riješi sve materijalne probleme svoje obitelji.

"Bitnu ulogu odigrala je moja majka. Bez nje ne bih mogao doći do Palmeirasa. Ona me je odvela u Sao Paulo jer je moj otac bio spriječen, nije mogao dobiti slobodne dane jer bi izgubio posao. Kad smo se malo snašli, priključio nam se i otac, ali nije bilo posla za njega, pa sam ja morao uzdržavati obitelj. Palmeiras mi je otvorio vrata i stoga sam mu jako zahvalan. Klub mi je dao sve, ljudi iz Palmeirasa odigrali su vrlo bitnu ulogu u mojem životu", ispričao je Endrick, koji je stigao u Palmeiras 2017. i otad je strelovito napredovao.

Bit će najmlađi Palmeirasov debitant

Uvijek je igrao sa starijim godištima, i to po nekoliko godina starijim.

"U početku sam imao fizičkih problema, nije lako igrati protiv većih i snažnijih dječaka, ali brzo sam se navikao i naučio kako da igram s njima", priča Endrick, koji još nema profesionalni ugovor s Palmeirasom jer nije napunio 16 godina, ali sigurno će ga potpisati za nekoliko mjeseci i mogao bi postati najmlađi nogometaš koji je zaigrao u seniorima Palmeirasa, jednom od najvećih brazilskih klubova koji je tijekom povijesti iznjedrio cijelu plejadu fantastičnih igrača. Da ne idemo u daleku povijest, spomenut ćemo samo Rivalda, Cafua i Djalminhu.

Zanimljivo je da se Palmeirasov debitantski rekorder zove Vinicius, jednako kao i zvijezda Real Madrida s kojom ga se najviše uspoređuje u Europi.

Vinicius Santos Silva imao je 16 godina, sedam mjeseci i 21 dan kada je 2010. debitirao u dresu Palmeirasa. Sve govori da će ga Endrick srušiti, a vjerojatno i napraviti nemjerljivo bolju karijeru. Vinicius je također bio veliki talent, no nije se razvio prema predviđanjima i nije napravio ništa osobito.

Barca već nudi 45 milijuna eura, Neymarov rekord u opasnosti

Endrick bi trebao biti bolje sreće. I sam kaže da obožava trenirati, a budući da talent nije sporan, jedino ga nesreće s ozljedama mogu spriječiti da napravi veliku karijeru. Kao i uvijek, samo nebo zna hoće li se pretpostavke ostvariti i do kuda će dogurati.

U svakom slučaju, u Palmeirasu trljaju ruke, vjeruju da će obilato nadmašiti klupski rekord koji drži Gabriel Jesus. On je 2016. prešao u Manchester City za odštetu od 32 milijuna eura. Ako Barcelona već sada nudi 45 milijuna, Endrick bi lako mogao udvostručiti rekordni izlazni transfer Palmeirasa.

Ostane li još dvije-tri godine u Palmeirasu, lako bi mogao srušiti svebrazilski rekord, koji drži Neymar s 88 milijuna eura. Vinicius je drugi s 45 milijuna.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider