Košarka
SPORTOVI
Košarka
Traži se još pet putnika

Kalkulacije za SP u Kini: Kakvo čudo treba Hrvatskoj, dvije velike bitke i NBA pojačanje za Srbiju

Pred nama je posljednji ''prozor'' kvalifikacija za Svjetsko košarkaško prvenstvo u Kini. Hrvatska je svoje šanse svela na minimum, ali praktički i odustala od nade da se nešto senzacionalno može dogoditi.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Koliko god mi to htjeli i još uvijek se nadali, barem većina nas koja prati reprezentaciju, šanse da se Hrvatska plasira na Svjetsko prvenstvo u Kinu ravne su tome kao da očekujemo medalju. Prije svega zbog činjenice da se tijekom kvalifikacije nije puno toga dobrog napravilo. Pogotovo u igračkom dijelu, gdje se zaostaje u odnosu na konkurenciju. Čak i onu srednje europske klase poput Poljske, koja je izravni konkurent i koja ovisi sama o sebi.

Što treba Hrvatskoj?

Naime, Hrvatska bi uhvatila vizu za Kinu u slučaju dvije pobjede, ali samo ako Poljska izgubi u zadnjem kolu kod kuće od Nizozemske koja je već ispala iz svih kombinacija i ako u tom krugu Hrvatska bude bolja u međusobnom ogledu protiv Poljske. To znači da bi Anzulovićevi izabranici trebali pobijediti Poljsku s minimalno šest razlike ili se nadati pobijedi Mađarske u Italiji i nakon toga slaviti u Mađarskoj te još čekati potencijalnu senzaciju Nizozemske.

Puno previše kad se uzme u obzir koliko je toga već propušteno. Svi znamo da ovo nisu idealne kvalifikacije i da je pogreška napravljena i prije samog početka jer se nijedna reprezentacija nije mogla osloniti na najbolje igrače. No Hrvatska je imala dovoljno prilika da to nadiđe.

Dovoljno je reći kako je imala jednu od lakših skupina s protivnicima poput Rumunjske i Nizozemske te kasnije oslabljene Mađarske i Poljske. Kako je za rujanski ciklus okupila ponajbolji roster uopće u ovim kvalifikacijama, pa ni to nije bilo dovoljno. Kad se tome još pridodaju lutanja u odabiru igrača, teško je očekivati pravi rezultat. A posljedice ćemo tek osjetiti…

Izravna borba Crne Gore i Latvije

Osim skupine J, u kojoj najbolje šanse za Kinu imaju Italija (gotovo sigurna) i Poljska (koja nije bila na SP-u 52 godine), traže se još tri reprezentacije. Te tri reprezentacije doći će iz triju različitih skupina u kojima je ostalo po jedno slobodno mjesto.

U skupini I Španjolska i Turska već su osigurale svoj plasman, a za zadnjeg putnika bore se Crna Gora, Latvija i Ukrajina, ali najveća bitka bit će ona između Crne Gore i Latvije. Crna Gora osigurala bi svoje mjesto s dvije pobjede, ali mogla bi biti dovoljna i jedna ako osvoji tie-breaker protiv Latvije i Ukrajine.

Latviji također trebaju dvije pobjede, ali s obzirom na to da igra protiv izravnog konkurenta Crne Gore, ta bi utakmica mogla biti dovoljna. No tada bi se trebali poklopiti i drugi rezultati, a Latvija slaviti s najmanje devet poena razlike u Crnoj Gori. Ukrajina ima jako male šanse jer joj ni dvije pobjede nisu dovoljne ako Latvija upiše barem jednu.

Baltički okršaj i veliko pojačanje za Srbiju

U skupini K vodi se velika borba između Rusije i Finske. Rusija se može kvalificirati na nekoliko načina. Osigurala bi Kinu pobjedom protiv Finske, ali može proći dalje i samo pobjedom protiv Bugarske ako se poklope drugi rezultati. U tom slučaju morala bi biti bolja u međusobnom susretu s Finskom i da Finska izgubi od Francuske. Postoji i varijanta u kojoj Rusija ide dalje s dva poraza, ali tu se mora poklopiti puno stvari, počevši od toga da poraz od Finske ne bi smio biti veći od jednog poena.

S druge strane, Finskoj trebaju dvije pobjede, ali mogla bi biti dovoljna i samo protiv Rusije koju mora pobijediti u gostima s više od dva razlike. Za ovu drugu opciju trebat će i poraz Rusije od Bugarske, čemu se teško nadati kad se zna što je na kocki.

U skupini L svoje mjesto među putnicima za Kinu trebala bi osigurati Srbija, koja bi čak mogla proći dalje i s dva poraza, ali teško da će išta prepustiti slučaju. Naročito kad se zna da će u obje utakmice moći računati na Miloša Teodosića, koji je nedavno otpušten od strane LA Clippersa i koji će nakon ovog kvalifikacijskog ''prozora'' završiti sezonu kako bi se što bolje pripremio za iduću.

Za siguran plasman dovoljna je samo jedna pobjeda u preostale dvije utakmice protiv Estonije i Izraela, dvije najlošije reprezentacije u skupini. Također, Izrael mora pobijediti Srbiju u gostima s 22 razlike u slučaju jedne pobjede Gruzije. U suprotnome je dovoljna i pobjeda u Beogradu, ali za to su potrebna po dva poraza Srbije i Gruzije, koja je u boljoj poziciji, ali i njoj trebaju dva poraza Srbije.

Rezultati by SofaScore

Rezultati by SofaScore

Rezultati by SofaScore

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider