Košarka
SPORTOVI
breaking news !: Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"
Košarka
Poljska druga domovina

Tko je Hrvat koji je očarao Europu? Prognanik koji je trebao u NBA, ali sudbina se opako poigrala s njim

Hrvatski trener Igor Miličić izveo je pravu senzaciju izbacivši Sloveniju s Poljacima na EuroBasketu.

Igor Miličić (Foto: Afp)

Senzacionalno je odjeknulo ispadanje slovenskih košarkaša u četvrtfinalu EuroBasketa 2022. Predvođeni Lukom Dončićem, naletjeli su na "minu", Poljsku koju predvodi hrvatski stručnjak Igor Miličić, i izgubili sa 87:90.

Odigrali su poljski košarkaši savršeno poluvrijeme, šuterski su razbili Slovence i otišli na odmor s velikom prednošću 58:39. Iako su aktualni europski prvaci ubacili u brzinu više i treću četvrtinu "uzeli" s 24:6, posljednja je četvrtina bila posebno dramatična.

Poljaci su uspjeli sačuvati prednost i otići u polufinale, gdje ih čeka Francuska, koja je izbacila Italiju.

No, tko je ustvari hrvatski strateg koji je očarao Europu? U grupnoj fazi svladao je Češku, Izrael, Nizozemsku, a u osmini finala srušio je Ukrajinu, a sada i Slovence.

Radi se o bivšem hrvatskom košarkašu koji je rođen u Slavonskom Brodu, ali zbog ratnog razaranja 90-ih s obitelji se preselio u Split, gdje je igrao u kadetskom uzrastu.

Bio na radaru NBA skauta, ozljeda sve pokvarila

S juniorskom reprezentacijom Hrvatske uzeo je europsko srebro 1994. godine. Bio je sjajan plejmeker, ali i jedan od najboljih igrača generacije, u kojoj je, između ostalog, ponikao i Gordan Giriček.

U svojem godištu bio je jedan od najtalentiranijih bekova na svijetu, zbog čega je bio na radaru NBA skauta, ali sudbina se poigrala s njim na opak način. Zaradio je tešku ozljedu, koja je umalo označila prekid karijere, ali, srećom, uspio je sanirati ozljedu operacijom u Chicagu.

Nakon epizoda u Rijeci i Splitu 1999. godine preselio se u Poljsku, ondje je igrao za nekolicinu klubova, a 2003. godine zaradio je i poljsko državljanstvo.

No, kako je već nastupao za seniorsku reprezentaciju Hrvatske u kvalifikacijama za EuroBasket, nije mogao obući poljski dres. Sljedećih nekoliko godina nastupao je za klubove iz Grčke, Turske, Belgije i Rusije, a 2007. godine ponovno se vratio u poljsku košarku.

Poljska je njegova druga domovima

Igrao je sve do 2013. godine, kada se odlučio umiroviti i posvetiti trenerskom zvanju. Išao je korak po korak, nije preskakao stepenice, a prošle godine sve mu se isplatilo.

Njegova druga domovina, Poljska, pružila mu je priliku na klupi seniorske reprezentacije. U listopadu 2021. godine potpisao je dvogodišnji ugovor i uskoro nadmašio sva očekivanja. Odveo ih je u polufinale EuroBasketa protiv Francuske i tako usrećio gotovo 40 milijuna stanovnika.

Za kraj dodajmo kako se Miličić oženio u Poljskoj, a onda su mu se rodila i djeca. Dobio je tri sina te su svi krenuli njegovim stopama, a upravo je najstariji sin zaigrao za kadetski uzrast poljske košarkaške reprezentacije.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider