Košarka
SPORTOVI
Košarka
Moguća iznenađenja Eurobasketa

Buduće superzvijezde izlaze na veliku scenu: Zbog njih vrijedi gledati utakmice

Ovogodišnji Eurobasket prilika je za mnoge reprezentacije za naprave povijesni rezultat. Među njima je i Hrvatska, ali koja je bliža favoritima nego potencijalnim iznenađenjima. U ovom tekstu posvetit ćemo se reprezentacijama koje mogu uskočiti iz drugog plana.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Kako Eurobasket potresaju brojni izostanci, reprezentacije koje ćemo vam predstaviti itekako imaju dobre izglede za ostaviti traga. One se spadaju u sami krug favorita, jer isto tako lako mogu razočarati, no mogle bi biti interesantne za gledati. Ako ništa drugo, njihovi rosteri te određene utakmice iz pripremnog perioda sugeriraju da se radi o potencijalnim iznenađenjima. Zanimljivo je da sve u svojim redovima imaju barem jednog NBA igrača, a jedna od njih i najveću mladu zvijezdu europske košarke.

Slovenija

Igor Kokoškov zamijenio je na klupi Slovenije novog trenera Cedevite Jurija Zdovca, a reprezentacija će po prvi put na raspolaganju imati velikog talenta Luku Dončića. Zajedno s njim igrat će i najbolji slovenski košarkaš posljednjih godina Goran Dragić, kojemu će ovo biti posljednje reprezentativno ljeto. Samo njih dvojica dovoljan su razlog za optimizam Slovenije. Prvi i zadnji put zajedno u nacionalnom dresu.

Unatoč tome što će Eurobasket biti zakinut za neka velika imena, debitantsko pojavljivanje Luke Dončića i Kristapsa Porzingisa ipak malo spašava stvar. Slovenci su s Dončićem dobili ubojiti tandem u vanjskoj liniji, ali oni nisu jedini. Murić, Blažić i Prepelič daju Kokoškovu širinu, a ne zaboravimo ni mlade Nikolića i Čančara. S takvim profilom momčadi Slovenija može igrati brzu i agresivnu košarku s četiri mala, jer Murić se neloše snalazi na poziciji visokog krila.

Slovenija je tanka pod košem, to je sigurno. Ali angažiranjem naturaliziranog Amerikanca Randolpha na poziciji ''četvorke'', koji iza sebe ima odličnu sezonu u Realu, daje dodatnu dimenziju inače prosječnim centrima Vidmaru i Zagorcu. Doduše, ostaju tanki na ''petici'', ali s Randolphom ipak imaju mogućnost širenja reketa ili snižavanja petorke.

Od posljednjih šest Eurobasketa na njih pet su ostvarili plasman među osam najboljih, a najbolji rezultat je onaj iz Poljske 2009. godine kada su osvojili četvrto mjesto. Ne moramo ni spominjati da su prije toga u četvrtfinalu okrenuli 15 razlike protiv Hrvatske.

Na pripremama su doživjeli nekoliko tijesnih poraza, ali i pokazali kako su u stanju napraviti nered. Treba i spomenuti kako se Dragić u određenim utakmicama malo štedio, ali kada krene ono pravo, sigurno će prebaciti u višu brzinu. Jedina su momčad koja je na pripremama pobijedila Hrvatsku.

Crna Gora

Crna Gora je još jedna reprezentacija koja ima motiva za ozbiljan rezultat, pogotovo kad se uzme u obzir da nakon Španjolske imaju najbolju unutarnju liniju na prvenstvu. Pazite, Crna Gora nikad nije bila bolje plasirana od 17. mjesta. Međutim, nema dugu povijest nastupa kao samostalna reprezentacija, ali tri Eurobasketa već su iza njih, a na prošli se nisu ni kvalificirali.

Dvojac Tyrese Rice i Nikola Vučević okosnica su momčadi koju vodi prekaljeni Bogdan Tanjević. U kvalifikacijama za Eurobasket ostavili su vrlo dobar dojam, ali poput Slovenije imaju disbalans kvalitete po pozicijama. Crna Gora, pak, ima izrazitu kvalitetu pod košem, ali tanka je na vanjskim linijama. Kad bi ih spojili sa Slovenijom, bili bi među glavnim kandidatima za zlato. I to je ono što ih čini ranjivima. Pokazale su to i neke pripremne utakmice.

Nama je Crna Gora posebno zanimljiva jer je u skupini zajedno s Hrvatskom i trebala bi biti siguran putnik u osminu finala. Ukoliko žele napraviti dobar rezultat, trebat će pravog Bojana Dubljevića, koji je vodio Valenciju do povijesnog naslova u španjolskoj ligi i ponio nagradu za MVP-a finala. Skupa s Vučevićem mogao bi činiti ponajbolji visoki tandem Eurobasketa, a tu su još Todorović i Đurišić.

Na poziciji playmakera Tanjević uz Ricea ima Nikolu Ivanovića, koji može imati poneku ludu večer, dok će na dvojici najvjerojatnije startati Suad Šehović. No, to bi mogao postati problem kad krenu zahtjevnije utakmice. Crna Gora dotad će najviše stremiti skalpu Hrvatske ili Španjolske ne bi li nekako uhvatila bolji ždrijeb u nokaut fazi.

Latvija

Bagatskis ima najtalentiraniju skupinu igrača od kada je sjeo na kormilo Latvije 2010. godine. Dovoljno je samo spomenuti Kristapsa Porzingisa, a tu je i Davis Bertrans iz Spursa. Latvija je 2015. ponovila svoj najbolji uspjeh iz 1992. godine, a to je osmo mjesto. I ovog puta su kandidati za najboljih osam, ali s obzirom na roster, mogu i dalje.

Latvija je oduvijek bila poznata po tome da se radi o sjajnoj šuterskoj momčadi, koja je za ovaj Eurobasket dobila dva velika pojačanja. I Bertrans i Porzingis mogu širiti reket na visokim pozicijama te su itekako dobri šuteri. S time da Latvija u Porzingisu može dobiti veličinu kao što je Nowitzki bio za Njemačku, a to već otvara put prema medalji.

U posljednjoj pripremnoj utakmici razbili su Češku bez Satornaskog, a uz Porzingisa najviše su profitirali centar Martins Meiers i krilo Zanis Peiners. Međutim, kod njih bi svaku večer uz Porzingisa mogao iskočiti drugi pojedinac. Bez dvojbe će ispucavati puno trojki, a tu igrači na vanjskim pozicijama poput Strelnieksa, Blumsa, Škelea, Dairisa Bertransa i Janicenoksa svi mogu doći do izražaja.

Imaju spoj veterana i mladih snaga, no trebat će im kontinuitet. Nalaze se u nezahvalnoj skupini s domaćinom Turskom, Srbijom, Rusijom, Belgijom i Velikom Britanijom. To će im biti pravi test, a nije nemoguće da se već u osmini finala križaju s Hrvatskom. No, prvo se moraju dobro spremiti za otvaranje protiv Srbije i jednu od najzanimljivijih utakmica prvog kola.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider