Košarka
SPORTOVI
Košarka
NEVJEROJATAN REZULTAT

Polufinalist Eurobasketa došao je u većoj "gabuli" od Hrvatske, a prije tri tjedna smo ih savladali

Košarkaška reprezentacija Poljske do Eurobasketa je imala apsolutno katastrofalnih posljednjih godinu dana.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Košarkaška priča reprezentacije Poljske, kako god ona na Eurobasketu na kraju završila, uistinu je nevjerojatna, jedna od najpozitivnijih sportskih priča ove godine.

Jer u polufinalu Eurobasketa nalazi se reprezentacija koja je do istog natjecanja, u posljednjih godinu dana, polučivala gotovo katastrofalne rezultate. A to se od momčadi koja je tri godine igrala četvrtfinale Svjetskog prvenstva nije očekivalo. Ukratko, činilo se kako su doživjeli pad direktno u ponor.

Miličić najavio pomlađivanje pa krenuo serijom poraza

Kad ih je Igor Miličić u listopadu prošle godine preuzeo, kao svoj uvjet iznio je dozvolu za radikalno pomlađivanje, koja mu je dana.

No, početak kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo nije dobro izgledao za njih. Upisali su redom poraze od Izraela, Njemačke i Estonije, da bi onda nakon produžetka kod kuće savladali Izreal te s dva poena razlike Estoniju. Ipak, srpanjski poraz od Njemačke eliminirao ih je iz daljnjeg kruga kvalifikacija.

gol expired Senzacija na Eurobasketu: Fantastična Poljska eliminirala Dončićevu Sloveniju! divider

Našli su se u onim neslavnim pretkvalifikacijama za Eurobasket 2025. godine, kao najveće ime uz Hrvatsku. I to u istoj skupini, iz koje će samo jedan izravno proći u prave kvalifikacije.

Prije tri tjedna kod kuće su poraženi od Hrvatske

Miličiću je povjerenje za nastavak ipak pruženo, no onda je prije samo tri tjedna, 25. kolovoza, doživio poraz na domaćem terenu od Hrvatske (69:72), čime su ugrozili i gore spomenuti izravni plasman u kvalifikacije. Savladali su nakon toga uvjerljivo Austriju te se tako uputili u Češku, na susrete vrlo jake skupine D Eurobasketa.

Otišli su tamo s podjelom 13. do 16. mjesta na ljestvici favorita prema koeficijentima kladionica, dakle prognoziran im je prolazak skupine, ali "na knap".

Skupinu prošli s dva teška poraza

Pobijedili su domaćina u prvom susretu, ali onda je došao težak poraz. Finska ih je zaledila na 30 poena razlike. Izgledalo je kao da Poljska nema što ponuditi.

Ipak, pobjedama nad Izraelom i Nizozemskom osigurali su drugi krug, prije još jednog uvjerljivog poraza, s 27 poena razlike protiv Srbije. Finska i Srbija, koji su ih uvjerljivo savladali danas su već kod kuće te će završnicu Eurobasketa gledati pred ekranima.

Bogdanović im je poslao Ukrajince

U osmini finala igrali su protiv Ukrajine, zahvaljujući onom pronašenom slobodnom bacanju Bojana Bogdanovića kojim je Hrvatska "izbjegla" taj dio ždrijeba te su slavili u jednoj vrlo napetoj utakmici. 

gol expired EuroBasket 2022: RASPORED utakmica polufinala divider

Izborili su tako Poljaci mjesto među osam i utakmicu protiv momčadi koju je Hrvatska ciljala izbjeći, momčadi Slovenije. A onda znamo što se dogodilo, najveće košarkaško ovogodišnje čudo i pobjeda nad prvacima Europe.

U polufinalu Eurobasketa nalazi se momčad koja je ostvarila do sada pet pobjeda i dva poraza, a koš razlika im je -17. No, znali su pobijediti prave utakmice u pravo vrijeme.

Među četiri je tako momčad koja će se morati dobro oznijiti da prođe gore spomenute pretkvalifikacije. Momčad koja je već ostala bez nastupa na Svjetskom prvenstvu i Olimpijskim igrama te po svemu tome reprezentacija u većoj gabuli od Hrvatske. Bili bi u jednakoj, ali ne zaboravite da imamo veliki bonus pobjedom na njihovom terenu.

Pravi u trenucima kad je bilo najpotrebnije

To ih ipak nije spriječilo da postanu najljepša priča ovog Eurobasketa, da jednostavno odigraju one prave utakmice kad je to najpotrebnije.

Luka Dončić Slovenci u šoku: "Vratili smo se poslije očajnog prvog dijela, ali iz ovoga nas nije mogao izvući ni Dončić" divider

I tko zna, možda još nismo vidjeli ono najbolje od njih, no kako god sve završilo, oni su potvrdili što to znači imati mirnu glavu, staloženo vodstvo te vjeru u sebe. Oni su pokazali što to znači igrati košarku na pravi način i na tome im svaka čast.

Vjerujemo da će većina neutralaca u završnici natjecanja svojim srcem biti uz Igora Miličića, Mateusza PonitkuA.J-ja Slaughtera i ekipu. A i ne bi bilo loše 13. studenog ugostiti medaljaša s Europskog prvenstva, zar ne?

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider