Košarka
SPORTOVI
Košarka
AUTSAJDER U POLUFINALU

Senzacija na Eurobasketu: Fantastična Poljska eliminirala Dončićevu Sloveniju!

Košarkaška reprezentacija Poljske napravila je ogromnu senzaciju savladavši Sloveniju u četvrtfinalu Eurobasketu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Poljska je posljednji polufinalist Eurobasketa, nakon što su izabranici hrvatskog trenera Igora Miličića savladali aktualnog europskog prvaka Sloveniju, rezultatom 90:87.

Bio je to susret prepun preokreta, u kojem su Poljaci vodili s 23 poena razlike, da bi se Slovenci vratili, a onda pali u trenucima kad se očekivalo da će mirno privesti utakmicu kraju.

Nevjerojatno prvo poluvrijeme Poljaka

Slovenci su završnicu utakmice odigrali bez Luke Dončića, koji je bio isključen zbog pet prekršaja, no upravo je on serijom neiskorištenih napada dozvolio Poljacima bijeg u vodstvo.

Uistinu nevjerojatno prvo poluvrijeme odigrali su Poljaci, koji su u njemu ubacili čak 58 poena. Slovenci nisu mogli pronaći ritam, odnosno njihova igra visokog tempa koštala ih je u trenucima kad nisu imali konstantu šuta. Posebno se to vidjelo o drugoj četvrtini, koju je Poljska dobila rezultatom 29:13 te su u jednom trenutku imali čak 23 poena prednosti. No, na odmor su otišli s rezultatom 58:39.

Poljaci pukli u trećoj četvrtini pa se nevjerojatno probudili

U trećoj četvrtini počelo se događati ono što je većina očekivala gledati od samog početka. Slovenija je preuzela konce igre, šut im se napokon otvorio, pogađalo je više različitih igrača (Dončić, Blažić, Čančar) te su na polovici četvrtine bili na 60:50, a onda su dodatno dali gas i dvije minute do kraja četvrtine bilo je 61:60 za Poljake, koji su u osam minuta pogodili samo jedan šut iz igre te jedno slobodno bacanje. S jednim poenom prednosti za Sloveniju otišlo se i na odmor, 64:63.

gol expired Pijetlovi sa stotinu života: Francuska se još jednom izvukla iz ponora i savladala Italiju za polufinale divider

Nastavila je Slovenija sa svojom igrom u posljednom četvrtini. Nakon dvije minute imali su 71:67, a samo minutu kasnije Poljska je bila u bonusu. Većina neutralnih gledatelja vjerovala je kako je Slovenija u situaciji gdje će mirno privesti utakmicu kraju.

No, ta ideja nije se svidjela Mateuszu Ponitki i A.J.-ju Slaughteru. Na krilima ta dva igrača se Poljaci vraćaju u susret i rade seriju 9:2, kojom iz minusa 74:70 dolaze u prednost 79:76. I tu se pojavljuje nova nervoza kod Slovenija, a posebno kod Luke Dončića.

Dončić promašio dva bacanja u ključnom trenutku

Možda ključan trenutak utakmice dogodio se pri gore spomenutom rezultatu, četiri minute prije kraja, kad je Dončić promašio dva slobodna bacanja. Dva napada nakon toga nepotrebno je napravio dva prekršaja te tri minute prije kraja zaradio isključenje.

Ponitka i Slaughter onda ponovno daju gas i Poljaci u posljednju minutu ulaze s prednosti 89:80.

I onda su napravili dodatnu dramu i umalo prosuli prednost, budući da su u pola minute primili sedam poena, a pogodili jednog. Slovenija je tako imala i posljednji napad pri rezultatu 90:87, ali pokušaj Klemena Prepeliča za izbori tri slobodna bacanja nije uspio i momčad Igora Miličića odlazi u polufinale, gdje ih čeka Francuska.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider