Košarka
SPORTOVI
Košarka
Nova pravila

Dvije velike promjene u NBA-u: ''Vidjeli smo kako to postaje trend i moramo reagirati''

Čelnici NBA-a otkrili su nova pravila za predstojeću sezonu kojima će pokušati iskorijeniti dvije stvari koje su počele postajati trend.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

NBA suci u novoj će sezoni posvetiti posebnu pažnju dvama elementima. Prvi uključuje mogućnost dosuđivanja namjernog prekršaja ili tehničke pogreške obrambenom igraču koji neće dopustiti šuteru da sigurno doskoči na parket. Najbolji primjer takvog slučaja datira iz polufinala Zapadne konferencije između Warriorsa i Spursa, kada je Kawhi Leonard nezgodno doskočio na nogu Zaze Pachulije i ozlijedio se.

Problem je bio u tome što se Pachulijina noga pomaknula prema naprijed nakon Leonardova šuta i direktno utjecala na njegovu ozljedu. Taj detalj uništio je seriju između Warriorsa i Spursa te izazvao niz polemika danima nakon toga. Suci će ovaj put imati mogućnost pregledavanja snimke i nakon toga donošenja odluke o kojoj se vrsti prekršaja radi.

''To radimo kako bi igrač na terenu imao stopostotnu sigurnost'', izjavio je potpredsjednik sudačkih operacija Joe Borgia.

Čelnici NBA-a također imaju želju smanjiti broj namjerno isforsiranih prekršaja na šutu, a koji su najviše išli u prilog igračima poput Jamesa Hardena. Tu će se posebno paziti na to da tijelo šutera bude u ispravnu položaju prilikom izbačaja lopte kako bi se dosudio prekršaj za slobodna bacanja. Harden je majstor u takvim situacijama te je nerijetko ni iz čega znao iznuditi prekršaj za dva slobodna bacanja. Čini se da je takvim stvarima došao kraj.

Suci će i dalje moći dosuditi normalan prekršaj ako procijene da se ništa izvanredno nije dogodilo. Međutim, po novim pravilima, prekršaj Pachulije na Leonardu bio bi okarakteriziran kao namjeran. U drugom slučaju suci će se usredotočiti na redoslijed kretanja. Igrač s loptom morat će već biti u kretnji za šut kada dođe do kontakta umjesto da iznudi kontakt prije toga kako bi dobio dva slobodna bacanja.

''Vidjeli smo kako to postaje trend u NBA-u, tako da smo morali stati i zapitati se: 'Pa čekajte malo, to će biti trend, moramo to spriječiti''', rekao je predsjednik ligaških operacija u NBA-u Byron Spruell.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider