Košarka
SPORTOVI
Košarka
Priča u uglednom časopisu

Kako je novinar iz Varaždina Amerikancima otkrio pravu istinu o Kreši Ćosiću

Najtiražniji američki košarkaški mjesečnik Slam u novom broju, koji se može kupiti i u Hrvatskoj, objavio je veliku priču o legendarnom Kreši Ćosiću…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Tomislav Pakrac, varaždinski košarkaški povjesničar i novinar, gotovo polovicu svog života posvetio je proučavanju karijera najvećih košarkaša koje je Hrvatska u svojoj povijesti dala: Kreši Ćosiću i Draženu Petroviću.

Na stotine e-mailova razmijenio je s američkim i europskim novinarima koji su uživo gledali treninge i utakmice HR velikana, na stotine telefonskih poziva i intervjua 29-godišnji Pakrac je obavio kako bi prikupio što više informacija o Kreši i Draženu te kako bi saznao dosad nepoznate detalje iz njihove karijere.

Zvijezda vodilja mu je bila da o dva spomenuta hrvatska košarkaša prikupi dovoljno građe za pojedinačne knjige radnog naziva 'Nikad ispričana priča'.

Tako je nedavno ponovno - nakon što mu je u veljači 2010. objavljena priča o Draženu Petroviću - stupio u kontakt i s glavnim urednikom američkog košarkaškog mjesečnika Slam Benom Osborneom te mu je ponudio da napiše priču o Kreši Ćosiću…

Želio sam da američka i košarka javnost pročita priču o Ćosiću u kojoj su saznali malo poznate detalje iz njegove karijere

- autor članka Tomislav Pakrac
„Kada sam kontaktirao glavnog urednika Slama želja mi je bila da Amerikanci pročitaju priču o igraču o kojem se u SAD-u vrlo malo zna i koji zaslužuje da ga više cijene. Želio sam da američka i košarka javnost pročita priču o Ćosiću u kojoj će saznati malo poznate detalje iz njegove karijere“, za GOL.hr rekao je Pakrac dodavši kako mu je malo žao što nije dobio više prostora u Slamu jer je 'još toliko toga želio napisati'. Pakrac dodaje da je šteta što njegov originalni uvod nije stavljen na sam kraj teksta jer je izuzetno važno reći kako je 'Ćosić jedan od rijetkih igrača koji je mogao igrati svih pet pozicija, a od naših igrača s istim se može pohvaliti i Toni Kukoč'. Ovdje je originalni uvod teksta:

"Jedan od najboljih dodavačkih centara u povijesti košarke, 211 cm visoki Krešimir Ćosić, bio je Magic Johnson prije Magica Johnsona. Prvi koji je mogao igrati svih pet pozicija, a svi su bili impresionirani njegovim all-around sposobnostima. Hrvatski centar je prvi Europljanin koji je shvaćao i razumio kako spojiti dva košarkaška svijeta te dvije kulture, europsku i američku."

Priča s naslovom 'Ispred svog vremena' započinje sljedećim uvodom:

„Ako ste mislili da su visoki i rođeni dodavači te uz to sjajni šuteri iz Europe započeli s Kukočem i Nowitzkim, varate se. Vrijeme je za povijesnu lekciju o velikom Kreši Ćosiću, 211 cm visokom hrvatskom centru koji je bio zvijezda reprezentacije Jugoslavije i sveučilišta Brigham Young…“

Cijeli Pakracov članak na engleskom možete pročitati OVDJE uz napomenu kako smo se i sami uvjerili da je na tako malo prostora zaista vrlo teško ispričati cijelu Ćosićevu priču i spomenuti barem neke od anegdota koje je Tomislav posljednjih godina prikupio. No, obzirom da Pakrac privodi kraju prikupljanje kompletne građe za knjige o Kreši Ćosiću i Draženu Petroviću sigurni smo kako će netko od izdavača u tome prepoznati pravu stvar. 

Autoru članka, koji su urednici u Slamu morali (očekivano) skratiti, posebno je žao što nije objavljena anegdota koju je saznao od legendarnog novinara Jovana Kosijera, čovjeka koji je odlično poznavao Ćosića:

"Bili smo na turneji po Kini. Ćosić je došao direktno iz Amerike te nam se priključio. Kupio je fotoaparat u Amsterdamu. On je veliki prijatelj s Ratom Tvrdićem, i njih dvojica su uvijek pokušavali jedan drugome podvaliti psinu, a obojica su duhoviti. Ćosić je fotografirao, a kad smo ušli u Zabranjeni grad u Pekingu Rato ga je pitao: 'Ćoso, što si snimio? Puno toga, kaže Ćosić. Daj da vidim, kaže Tvrdić.' I pred svima nama Rato otvara fotoaparat kako bi izvadio slike te ih tako uništava. Ćosić mu kaže: 'J..i se, sada nemam ništa.' Mi smo se svi valjali po podu, a najviše se smijao sam Krešo", ispričao je Kosijer Pakracu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider