Košarka
SPORTOVI
Košarka
sesar školovao atamana

Sjajna Hrvatska izrešetala Tursku tricama: Šarić i društvo napravili korak bliže Parizu

Hrvatski košarkaši uništili su Tursku usred Istanbula 84:71 i osvojili su pretkvalifikacijski turnir za Olimpijske igre u Parizu sljedeće godine.

Hrvatska košarkaška reprezentacija (Foto: Profimedia)

 

Hrvatska muška košarkaška reprezentacija osvojila je pretkvalifikacijski turnir za palsman na Olimpijske igre u Istanbulu svladavši u finalu domaćina Tursku sa 84-71 (24-14, 24-15, 18-26, 18-16) te će sljedećeg ljeta igrati na jednom od kvalifikacijskih turnira na kojima bi mogla izboriti nastup u Parizu.

 

Hrvatsku su do velike pobjede predvodili Dario Šarić sa 22 koša i 11 skokova, Mario Hezonja sa 16 ubačaja te Ivica Zubac sa 8 poena i 10 skokova, dok su najefikasniji u sastavu Turske bili Furkan Korkmaz sa 19 i Sehmus Hazer sa 16 pogodaka.

Mario Hezonja Utakmica za život hrvatske košarke divider

U punoj dvorani Sinan Erdem Hrvatska je odigrala mudro i precizno prvo poluvrijeme tijekom kojega je i stvorila ključnu prednost. Izbornik Josip Sesar odlučio je koristiti samo osam igrača u ovoj utakmici s tim da je Dario Drežnjak u prvom poluvremenu u iri proveo samo 1:18 minuta, dok su glavninu tereta iznijeli Dario Šarić, Ivica Zubac, Mario Hezonja, Jaleen Smith, Goran Filipović, Borna Kapusta i Roko Badžim.

Ritam utakmici dao je Filipović koji je pogodio dvije uzastopne trice kojima je odveo Hrvatsku do vodstva 12-6. Kako domaćine nije služio šut za tricu, u pvih 10 minuta promašili su svih osam dalekometnih šutova, Hrvatska je već na odmor između prve i druge četvrtine otišla s prednosti od 10 poena (24-14).

Josip Sesar Sesarova Hrvatska s osam od osam na megdan Turcima: "Vodi ih jedan od najboljih europskih trenera, fale im trojica, ali..." divider

I u drugoj četvrtini nastavila se turska nemoć kada je u pitanju dalekometni šut, dok je Hrvatska imala nekoliko raspoloženih igrača. Šarić je s dvije trice odveo Hrvatsku na 32-16, a nakon kratkog približavanja na 32-21 Turaka uslijedile su dvije vezane trice Hezonje za 38-22.

Na poluvrijeme se otišlo s vodstvom Hrvatske 48-29, naši su igrači pogodili 10 od 20 trica, a turski samo jednu od 13. Kapetan Šarić je postigao 15, Hezonja 10, a Zubac pet uz pet skokova i četiri asistencije.

Josip Sesar Košarkaši saznali suparnika u finalu pretkvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre divider

Početkom drugog poluvremena Turskoj se otvorio vanjski šut, pogodili su svih pet prvih pokušaja za tricu, od toga tri Furkan Korkmaz pa je prednost Hrvatske smanjena na 57-51 u 27. minuti. No, kada je stala turska kanonada, Hrvatska je s nekoliko odličnih akcija u napadu ponovno pobjegla na dvoznamenkastu prednost.

Mirnom igrom u posljednoj četvrtini Hrvatska nije Turskoj dopustila da se približi na jednoznamenkastu razliku niti u jednom trenutku u toj posljednjoj dionici te na kraju slavila sa sigurnih 13 razlike.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider