Košarka
SPORTOVI
Košarka
Hezonja najbolji s 22 poena

Rapsodija hrvatske košarke u Turskoj: Zamrznuli Belgiju na -31 u pretkvalifikacijama za Olimpijske igre

Hrvatska košarkaška reprezentacija slavila je 86:55 protiv Belgije u sklopu pretkvalifikacija za Olimpijske igre.

Mario Hezonja (Foto: Matija Đanješić/Cropix)

Hrvatska košarkaška reprezentacija uvjerljivo je započela nastup na olimpijskim pretkvalifikacijama u Istanbulu svladavši u nedjelju reprezentaciju Belgije s 86:55 (18:8, 21:10, 30:13, 17:24).

Strijelce hrvatske reprezentacije predvodio je Mario Hezonja s 22 koša pogodivši šest trica iz osam pokušaja. Ivica Zubac je za 23 minute igre došao do 18 poena, 14 skokova i tri blokade, a Dario Šarić je uz 17 koševa imao četiri asistencije i tri ukradene lopte. Roko Badžim je ubacio 10 poena, a Jaleen Smith je postigao osam koševa i podijelio pet asistencija.

Filip Hrgović Filip Hrgović poslao jasnu poruku nakon meča: "Zaslužio sam to, poštujte pravila" divider

U belgijskoj reprezentaciji, koju vodi hrvatski stručnjak Dario Gjergja, najbolji su bili Emmanuel Lecomte sa 16 poena i Thijs De Ridder s 11 koševa i 11 skokova.

Šarić, Zubac i Hezonja na nivou 

Prvih pet minuta trajala je rezultatska neizvjesnost u dvoboju hrvatskih i belgijskih košarkaša, a onda je do izražaja došla kvaliteta koju je Sesarovoj momčadi donijelo priključenje Darija Šarića, Ivice Zubca, Maria Hezonje i Jaleena Smitha.

Bez obzira što nisu imali na raspolaganju previše vremena za uigravanje napadačkih akcija, hrvatski košarkaši su od prvih minuta olimpijskih pretkvalifikacija u Istanbulu pokazali zavidnu razinu obrambenog angažmana. Tako su uspjeli limitirati Belgijce na samo osam koševa u prvoj četvrtini koju su završili s prednošću od deset poena (18:8).

Eder Militao Novi problemi za Real Madrid, nakon Courtoisa još jedna zvijezda ''out'' cijelu sezonu divider

Od 7:6 u 4. minuti utakmice do 21:8 u 11. minuti, hrvatska obrana je djelovala gotovo neprobojnom za sve belgijske pokušaje.

Hrvatska je poluvrijeme završila s 21 košem viška (39:18), napravivši dvije serije od 8:0, prvu na prijelazu iz prve u drugu četvrtinu, a drugu na kraju prvog poluvremena.

Ivica Zubac je već na polovici utakmice bio na 'double-double' učinku s 12 koševa i 10 skokova, kapetan Dario Šarić je ubacio 11 poena uz tri asistencije. Mario Hezonja je svih devet poena ubacio izvan crte 6,75 m, bez promašaja za tricu (3/3).

Drugi dio nije donio nikakvu promjenu u pristupu, a time ni u zbivanjima na terenu. Tako je Hrvatska došla do okruglih +30 (57:27) u 26. minuti, a prednost je do kraja trećeg razdoblja narasla na +38 (69:31) zahvaljujući delekometnoj trici sa zvukom sirene koju je pogodio šuterski vrlo raspoloženi Hezonja.

Vodili smo čak 46 razlike

Nastavio je Hezonja zatrpavati koš belgijske reprezentacije do najveće hrvatske prednosti od 46 poena (81:35) u 34. minuti. Tek tada je došlo do blagog opuštanja Sesarove momčadi, uzrokovane i igračkim rotacijama, pa su Belgijci uspjeli napraviti seriju 12:0 te na kraju svesti svoj zaostatak na 31 koš (86:55).

Torcida u Zagrebu U Splitu osvanula poruka podrške BBB-ima, Ultrasi se sjajno narugali koreografiji Delija oko Oluje divider

U prvoj utakmici u ovoj skupini Švedska je pobijedila Nizozemsku s 91:89, ali tek u dodatnih pet minuta, jer je na kraju osnovnog dijela utakmice rezultat bio 81:81.

Hrvatska će sljedeću utakmicu u dvorani Sinan Erdem igrati u ponedjeljak, od 19 sati po srednjoeuropskom vremenu, a suparnik će im biti Švedska. Prethodno (16 sati) će igrati Belgija i Nizozemska.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider