Košarka
SPORTOVI
Košarka
LOV NA OLIMPIJSKE IGRE

Čeka nas vruće ljeto 2024. godine: Poznato je koje reprezentacije mogu stajati Hrvatskoj na putu u Pariz

Uzbudljiv će biti lov hrvatskih košarkaša na Olimpijske igre u Parizu.

Hrvatska košarkaška reprezentacija (Foto: Profimedia)

Hrvatska reprezentativna košarka ponovno je živa. I što je još važnije, hrvatska reprezentativna košarka ponovno zanima prosječnog ljubitelja sporta u našoj domovini.

Razlog tomu je sjajan nastup na predkvalifikacijskom olimpijskom turniru, gdje je Hrvatska osvojila prvo mjesto ispred domaćina Turske. Ono što još više raduje je zajedništvo, borbenost i kvalitetna igra kakvu su prikazali.

Prava stvar dolazi u srpnju

No, sve to treba potvrditi na jednom od dva velika turnira koji se održavaju iduće godine. Jedan su naravno Olimpijske igre, ali da bi se tamo našli, bit će potrebno osvojiti onaj prvi. To su naravno olimpijski kvalifikacijski turniri koji će se održavati od 2. do 7. srpnja u četiri različita grada domaćina.

Hrvatska se teško može nadati domaćinstvu, budući da smo ga imali 2021. godine u Splitu, na turniru iste svrhe te će se morati odraditi teži put.

Podsjećamo, Hrvatska je dosad tri puta igrala te turnire. Za Peking 2008. sretna nam je bila Atena, dok je viza za Rio 2016. osigurana u talijanskom Milanu, u jednoj od najljepših noći hrvatske košarke u novije vrijeme.

Što nas čeka u tom velikom turniru?

Pet protivnika, od kojih ćemo morati biti bolji i luksuz maksimalno jednog poraza u četiri utakmice i to u grupnoj fazi.

Momčadi će biti podijeljene u dvije skupine po tri, nakon čega dvoje prolazi u polufinale, a na Olimpijske igre odlazi tek pobjednik turnira. Sustav kakav smo uspješno apsolvirali u Turskoj.

Tko su mogući protivnici?

Četiri momčadi su, osim Hrvatske, osvojile predkvalifikacije turnire. To su Poljska, Bahrain, Bahami i Kamerun.

Ostalih 19 sudionika dolazi prema plasmanu sa Svjetskog prvenstva. To su Slovenija, Španjolska, Litva, Latvija, Crna Gora, Brazil, Dominikanska Republika, Grčka, Gruzija, Finska, Libanon, Filipini, Meksiko, Angola i Obala Bjelokosti te još tri momčadi prema rankingu, Egipat, Portoriko i Novi Zeland.

U startu je jasno da nasm čekaju tri vrlo jaka protivnika, od kojih će dva biti potrebno svakako pobijediti i eliminirati. No, nagrada je velika.

Momčadi će biti podijeljene u jakosne skupine prema FIBA rankingu, što bi značilo da nekoga iz kvarteta Slovenija, Španjolska, Litva i Grčka/Italija (blizu su po bodovima) nećemo izbjeći.

No, glavno je da smo tamo i možemo se veseliti turniru, a onda nadamo se i igrama naše reprezentacije na putu do Pariza. Ima tamo mjesta za nas, to je sigurno.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider