Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
OTVORENO I ISKRENO

VIDEO Joško Gvardiol ekskluzivno: "Guardiola je perfekcionist, ponosan sam na rekord, a Dinamo će biti prvak!"

Joško Gvardiol ljetos je ostvario povijesni transfer. I postao najskuplji branič svih vremena. O povijesnom transferu, odnosu s Pepom Guardiolom, Erlingom Haalandom, te ambicijama Vatrenih na Europskom prvenstvu, u Manchesteru je s Gvardiolom razgovarao Milan Stjelja.

Nevjerojatno je godina iza Joška Gvardiola. Zapravo, možemo reći kako je sve započelo zapravo krajem 2022., s nastupom na Svjetskom prvenstvu u Katru i osvajanjem bronce. A onda je uslijedio njemački Kup s Leipzigom i transfer u prvaka Europe, Manchester City.

Joško je tim putem odradio veliki razgovor za Dnevnik Nove TV, u kojem je cijelu godinu rekapitulirao.

Sjajna godina, no nada se još uspješnijima

"Dosta toga se izdogađalo u prijašnjoj sezoni. Ono što mi je prvenstveno drago je to Svjetsko prvenstvo s Hrvatskom i, na kraju krajeva, kad pogledam većinu toga nisam ni svjestan što se izdogađalo u kratkom vremenskom periodu. Sigurno da mi je drago i  nadam se da će iduće godine biti još uspješnije", rekao je Joško.

Slavlje hrvatskih reprezentativaca VIDEO Prisjetite se svih pogodaka hrvatske nogometne reprezentacije u 2023. godini divider

Njegov transfer bio je rekordan, postao je najskuplji stoper u povijesti, a time je automatski meta medija i raznih komentatora.

"Svima su dobro poznati Englezi i vjerujem da im je zasmetalo. Ono što je meni drago je da sam Hrvatsku učinio ponosnom, da smo srušili rekord, iako moramo biti svjesni da nogomet napreduje i da će sigurno doći netko skuplji. Ne stvara mi to nikakav pritisak, a ja se moram maksimalno fokusirati na posao na terenu", kratko je objasnio.

Guardiola ga je nazvao i postavio mu bitno pitanje

Ključan trenutak transfera bio je telefonski razgovor s Pepom Guardiolom, za koji je otkrio neke detalje.

"Dobio sam poziv, bilo mi je drago. Naravno da smo prokomentirali vezano za mene i moju ulogu koja bi me čekala u Manchesteru. Nismo dužili, ali sve u svemu, najvažnije pitanje bilo je jesam li spreman. Ja sam odgovorio da jesam i da se nadam da ću što prije stići u Manchester. To je neki osjećaj koji je teško opisati, trnci te prolaze kroz cijelo tijelo. Vratim se malo unazad i jednostavno nesvjestan sam gdje sam i na kojem trenutno nivou", ispričao je nešto o tom razgovoru, okrenuvši se onda na to kakav je kao trener:

"Pep je jedan trener koji je, kako ga nazivaju, perfekcionist, osoba koja živi za nogomet i koja je posvećena svakom detalju. To čini razliku između njega i drugih trenera."

Franz Semper VIDEO Najbrži rukometni udarac u povijesti kojim je postignut gol? Nijemci tvrde da je to ovaj! divider

Posebno je Guardiola poznat po energiji nakon utakmice, kad doslovno obilazi svoje igrače i govori im neke savjete te svoje primjedbe.

"Jednostavno je takva osoba, puna energije. Ne može dočekati trenutak da ti napravi neku korekciju i ispravi te. Kada bi išao dočekati da odemo u svlačionicu, vjerojatno bi zaboravio jer puno toga mu se mota po glavi. Vidi se da mu je stalo do nas igrača i svima želi pomoći u razvijanju", pohvalio je tu Guardiolinu karakteristiku.

Haaland je draga osoba, De Bruyne je igrač više

Idući na redu za komentiranje bio je Erling Haaland.

"Više bih ga prokomentirao kao čovjeka. Jedna dobra i draga osoba. Kada sam došao prvi put u Manchester bio je jedan od prvih s kojim sam stupio u komunikaciju. Uvijek ima neku šalu za dobaciti i to nas krasi kao svlačionicu. Kao igrač je jako brz, ima dug korak, jak, iako ga ne viđam često u teretani. Što je najvažnije, mašina unutar šesnaesterca i teško promašuje. Ozlijeđen je, ali uskoro se vraća", riječi su u Norvežaninu, a kakve su one o Kevinu De Bruyneu?

"Nećemo ga svrstavati.  Legenda i igrač više. Ozlijeđen je pa nismo proveli puno vremena zajedno na terenu. Ali kada se vrati sigurno će naša igra biti drugačija", uvjeren je.

Luke Littler VIDEO 16-godišnje pikado čudo u polufinalu, Cross stigao do povijesnog preokreta divider

U Manchesteru ga je dočekao Mateo Kovačić, koji je došao nešto kratko prije njega.

"Kako je njemu, tako je i meni. Puno smo si olakšali nekako, tu prilagodbu u novom klubu. Prvenstveno jer kada sam dolazio u Leipzig, Olmo je bio na Olimpijskim igrama. Tada sam nekoliko mjeseci proveo sam i nije bilo jednostavno. Jako mi je drago da je Mateo ovdje sa mnom. Nadam se da ćemo zajedno podizati trofeje."

"Hrvatska je pokazala da nikad ne odustaje"

City trenutno nije u dobroj formi, kako na to sve reagira Guardiola?

"Svi znamo da u nogometu ima dobrih i loših trenutaka, uspona i padova. On je trener koji stane uz igrače i preuzme krivicu ako treba. Napominje nam da se držimo skupa, da smo obitelj i da je to način možemo doći do uspjeha", objasnio je.

Okrenuli su se onda reprezentaciji i teškim kvalifikacijama, gdje je Hrvatska u jednom trenutku ozbiljno visila po pitanju izravnog plasmana.

Nogometaši Osijeka U Osijeku već mjesec dana iščekuju Portugalca: Što se zapravo događa? divider

" Drago mi je da su iza nas. Malo smo zakomplicirali pred kraj, ali svi znaju da smo Hrvatska, da nikad ne odustajemo i da smo tu kad je najteže, da pokazujemo srce i borbu na terenu.I prije je bilo situacija gdje smo imali teških kvalifikacija i utakmica. Uvijek smo pokazali kvalitetu i kvalificirali se u tadašnje turnire", sretan je plasmanom u Njemačku, a tamo očekuje:

"Vjerujem da neće biti lagano, ali pokazali smo unazad zadnjih par godine tko smo kao reprezentacija. Europsko prvenstvo je blizu našeg naroda i mislim da će stadioni biti krcati te da možemo ostvariti dobar rezultat. Dobar rezultat bi po meni bio dići taj trofej."

"Učim od Luke i to ću prenijeti na mlađe"

Što reći o Luki Modriću, s kojim je dobio čast nekoliko sezona dijeliti reprezentativnu svlačionicu.

"Luku bih opisao kao jednog kapetana koji možda nije toliko jak na riječima, ali je jak prema tome kako djeluje na terenu i nekim primjerima. Ja, kao Joško Gvardiol, imam puno naučiti od njega. I ovih skoro tri godine koliko sam u reprezentaciji stvarno sam puno naučio. Nadam se da ću i ja jednom moći prenijeti to na mlađu generaciju", riječi su o kapetanu, na koje se nadovezao onima o izborniku:

"Naš izbornik Dalić, ne treba puno trošiti riječi na sve rezultate koje je donio. Sreća koju je unio u našu reprezentaciju i narod. To je nešto prelijepo i stvarno smo ponosni i zahvalni.

Hajdukova članska iskaznica za 2024. godinu Hajduk uraganski krenuo u 2024. godinu: Odmah prvog dana postavljen novi rekord! divider

Uskoro slijedi svojevrsna smjena u nacionalnoj momčadi, možda već nakon Eura u Njemačkoj. Kako se pripremiti na to?

"Jasno je da će doći vrijeme kad će stariji igrači napustiti reprezentaciju. Bio je Boban pa je došao Luka, imamo tu i Matea sad. Prilagodba neće biti laka. Imamo kvalitetu i mlade igrače koji čekaju pravu priliku. Ne trebamo se puno zamarati, kad Luka napusti reprezentaciju i dalje će ovo biti jedna jaka Hrvatska", uvjeren je u našu kvalitetu.

Zanimljiva je sezona, ali Dinamo će biti prvak

A što reći na ovu sezonu Hrvatske nogometne lige?

"Kova i ja dosta pratimo. Turbulentna jesen za Dinamo, ali duga je sezona. Ima puno utakmica i ja kao dinamovac mislim da će Dinamo osvojiti prvenstvo na kraju. Rijeka me iznenadila, Jakir bio tamo i stvarno je dobro posložio. Dogodilo se da je završio u Dinamu, ali Rijeka je igrala dobar nogomet. Svi imaju uspona i padova. Ono što ja znam i vjerujem je da će biti jedna od najzanimljivijih HNL sezona. Dinamo će biti prvak", rekao je.

I za kraj, kako ga je ovo sve promijenilo i djelovalo na njega?

Publika na Poljudu VIDEO Poljudski "You'll Never Walk Alone" napokon je dobio svoj službeni spot divider

"Najviše pozitivnog što sam dobio priliku igrati za Manchester City i ono što znam je da nisam gotov igrač i da ima mjesta za napredak. Drago mi je da sam okružen svjetskim igračima i trenerima i da ću se danas-sutra razviti u nekog kvalitetnog igrača", rekao je, dodavši:

Nešto manje pozitivno, jednostavno kad vidim mlađu generaciju vidim da nisu fokusirani na sport i nogomet, nego na krive puteve. Znam koliko su meni trening i vjera u sebe pridonijeli u nogometu."

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider