Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Što Dalić smjera?

Postava Hrvatske za odlučni okršaj s Italijom: Radikalna varijanta ili kozmetika?

Hrvatska će protiv Italije u zadnjem kolu natjecanja po skupinama na Euru morati ići na pobjedu i izbornik Dalić vjerojatno će napraviti neke promjene. Pitanje je - koje?

Zlatko Dalić (Foto: Ante Cizmic / CROPIX)

Izbornik hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić najvjerojatnije će napraviti neke promjene za utakmicu s Italijom u posljednjem kolu natjecanja po skupinama Europskog prvenstva, no pitanje je kakve točne, odnosno koga će izbaciti, a koga ubaciti u udarni sastav?

Luka Modrić neutješan nakon utakmice Šok i tuga u Leipzigu! Hrvatska ostala bez pobjede golom Talijana u 98. minuti! divider

Pitanje je i hoće li dirnuti u senatore ili ipak neće. U ovom trenutku vjerojatno ni sam Dalić ne zna decidirano reći početni sastav, no neku ideju zacijelo ima u glavi.

Brozović i Perišić pod upitnikom

Da bismo proniknuli u izbornikove misli, možda je najlakše krenuti od igrača koji će gotovo sigurno biti u postavi.

Livaković, Gvardiol, Šutalo, Kovačić, Modrić i Kramarić bit će unutra ako se ne dogodi nešto nepredviđeno, kakva ozljeda ili nešto slično.

Od zaslužnih senatora Brozović je pod upitnikom, Perišić također, ali zbog različitih razloga. Brozović zbog forme, a Perišić zbog tjelesnih mogućnosti ili, bolje rečeno, nemogućnosti.

Matjaž Kek Moguće je četvrtfinale Eura Slovenija - Hrvatska: Evo što se treba poklopiti divider

Hoće li Perišić biti spreman protiv Italije istrčati od prve minute, ostaje otvorenim. Bilo je vidljivo da se protiv Albanije iscrpio do krajnjih granica. Situacija je bila takva da ga je izbornik držao na travnjaku duže nego što je planirao. Perišić je igrao do 84. minute, zamijenio ga je Sosa, a posljednjih desetak minuta vidno je lipsao.

Hoće li se uspjeti energetski oporaviti i je li u stanju odigrati dvije jake utakmice u razmaku od šest dana, veliko je pitanje. Izbornik će taj odgovor dobiti vjerojatno tek na posljednjem treningu prije utakmice.

S Brozovićem je drukčija situacija. Fizika nije toliki problem, ali jest forma. Dalić je branio Brozovića na posljednjoj presici i stekao se dojam da ga ne planira mijenjati. No možda je to samo pila naopako, malo uljepšavanja prije nego što mu priopći da će preseliti na klupu.

Radikalni zaokret ili kozmetika?

Ako je izbornik zadovoljan Brozovićem, zbog čega ga je onda izvadio na poluvremenu? To je logično pitanje. Ako pretpostavimo da će i Brozović i Perišić biti u sastavu, onda bi jedine promjene mogle biti na desnoj ofenzivnoj i defenzivnoj strani te u špicu.

Umjesto Majera mogao bi ući Mario Pašalić ili još vjerojatnije Luka Sučić, a umjesto Juranovića na desnom beku opet bi mogao zaigrati Stanišić, a u vršku napada Budimir bi opet istisnuo Petkovića. U principu bi to bile kozmetičke promjene. Više-manje već viđene.

Dakle, ta bi postava ovako izgledala:

Livaković – Stanišić, Šutalo, Gvardiol, Perišić – Modrić, Brozović, Kovačić – Sučić (Pašalić), Budimir, Kramarić.

Radikalniji potez bio bi slanje Brozovića na klupu, a onda se postavlja pitanje tko bi ušao umjesto njega i koliko bi se promijenio sustav? Dalićev prvi potez protiv Albanije bio je ubacivanje Luke Sučića i Marija Pašalića umjesto Brozovića i Majera. Ta se odluka pokazala dobrom jer je Hrvatska zaigrala puno bolje.

Naknadnim ulaskom Budimira umjesto Petkovića Vatreni su još malo podigli agresiju i energetski se dodatno digli. U sustavu 4-2-3-1, s fizički spremnijim i rastrčanijim igračima izgledali su puno bolje. I Mario Pašalić i Luka Sučić mogu pokrivati više pozicija, nije im problem raditi rošade niti tijekom utakmice, tako da tu ima podosta potencijala. Dojam je da je Sučić najopasniji kada igra iza leđa najisturenijeg napadača.

S ovim promjenama postava bi ovako mogla izgledati:

Livaković – Stanišić, Šutalo, Gvardiol, Perišić – Modrić, Kovačić – Pašalić, Sučić, Kramarić – Budimir.

E, sad, do kakvih bi promjena moglo doći ako Perišić ne bude mogao, a Brozović ipak ostane u postavi. Hoće li u tom slučaju izbornik optirati za povratak Gvardiola na mjesto lijevog beka, ali koga bi onda stavio na mjesto stopera?

Tko na lijevog beka ako Perišić ne bude mogao?

Postavilo bi se pitanje zašto je uopće Gvardiola vraćao na mjesto stopera poslije utakmice sa Španjolskom? Pa, valjda zato što stoperskim pričuvama nije zadovoljan ili im jednostavno ne vjeruje dovoljno. Ni Erliću, a ni Vidi, a očito ni Sosi na lijevom beku. Da Dalić vjeruje da mogu odigrati na traženoj razini, ne bi Gvardiola prebacivao s bekovske na stopersku poziciju, a Sosa bi igrao od prve minute već protiv Albanije ili bi barem znatno ranije ušao umjesto Perišića, za kojeg je sam izbornik rekao da nije spreman za cijelu utakmicu u viskom ritmu, da bi na kraju igrao do 84. minute.

Stoga se može pretpostaviti da će Perišić igrati ako ikako bude mogao. Ako ipak ne bude mogao, doista je teško dokučiti što će izbornik napraviti. S obzirom na to da je vidljivo kako izbornik nema povjerenja u Sosu, koji je imao mizernu sezonu u klubu, a još se uz to ne može reći da je briljirao u posljednjih desetak minuta protiv Albanije, kada je kao iz kabla curilo na svim stranama, može se zaključiti da će Daliću zadnja opcija biti da sa Sosom krene od prve minute.

Dojam je da će radije vratiti Gvardiola na mjesto lijevog beka, a da će na stopera postaviti Erlića ili možda Vidu. U tom slučaju postava bi mogla ovako izgledati:

Livaković – Stanišić (Juranović), Šutalo, Erlić (Vida), Gvardiol – Modrić, Brozović, Kovačić – Sučić, Budimir, Kramarić.

Ako bi iz postave ispali i Perišić i Brozović, onda bi to već bila značajna promjena i postava bi mogla ovako izgledati:

Livaković – Stanišić (Juranović), Šutalo, Erlić (Vida), Gvardiol – Modrić, Kovačić – Pašalić, Sučić, Kramarić – Budimir.

Naravno da je tu moguće još podosta kombinacija jer nije jasno ni tko će igrati na desnom beku, a ni što će biti s Majerom, pa u krajnjem slučaju niti tko će na mjesto centarfora jer se i tu otvara dodatna kombinacija s Kramarićem.

Ne sjećamo se kada je posljednji put vladalo ovolika neizvjesnost oko udarnog sastava prije bitne utakmice. Sve je na izborniku, nadajmo se da će izabrati najbolju opciju. Italija je itekako pobjediva. Azzurri protiv Španjolaca nisu izgledali ništa bolje od Vatrenih, možda su bili i lošiji. Samo spletom okolnosti Italija je izgubila s minimalnom razlikom. Kako je igrala, lako se moglo dogoditi da dobije četiri-pet komada.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider