Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
KOMENTAR IVICE MEDE

Izbornik na mukama: Što se Daliću i Modriću roji po glavi i kakvi su scenariji u igri?

Hrvatska reprezentacija mora ići na pobjedu protiv Italije u zadnjem kolu natjecanja po skupinama Europskog prvenstava u Njemačkoj...

Zlatko Dalić (Foto: Ante Čizmić/Cropix)

U kojem smjeru bi izbornik Dalić trebao ići u sastavljanju momčadi protiv Italije, najbolje govori drugo poluvrijeme protiv Albanije i što su mu donijele promjene koje je napravio.

Prilično je očito da Vatreni trebaju svježu krv, mlađe i poletnije igrače, no pitanje je što će izbornik Dalić napraviti.

Odmah nakon utakmice s Albanijom bio je poprilično kritičan prema igri svoje momčadi, posebno prema nekim fazama utakmice. Uglavnom, bio je puno kritičniji od većine svojih igrača..

Slično je bilo i nakon poraza od Španjolske, možda malo blaže. To nam je sugeriralo da je izbornik uočio gdje je problem i da je spreman napraviti promjene, povući neke jake poteze.

Okretanje mlađima ili do kraja sa starijima

Međutim, dojam je da je nakon današnje press-konferencije reternirao. Je li to pila naopako, klasična demagogija da se umire senatori ili će Dalić doista sa svim starim asovima u prvih 11 ići do kraja.

Naravno da je rizik raditi promjene tako da se neke zaslužne igrače pošalje na klupu jer nitko ne može jamčiti da će Hrvatska i s takvim promjenama pobijediti Italiju.

No isto tako nije baš uputno raditi iste stvari i uporno očekivati drukčije rezultate. Može viša sila dati, ali najbolje se uzdati use i u svoje kljuse.

E, sad, mori li izbornika sljedeći scenarij: ako pošalje neke zaslužne igrače na klupu, a na kraju ipak izgubi, što bi se moglo dogoditi i kako će se to protumačiti? I u javnosti i među reprezentativcima, a i u Savezu.

Dalić mora donijeti odluku

Jasno je da dileme, pa i trileme postoje i da izborniku nije lako, ali zato je izbornik. Jednostavno mora donositi teške odluke, takav je posao.

Što će odlučiti, vidjet ćemo, možemo samo nagađati. Dalić je dosad znao kormilariti Vatrenim brodom. Pokazalo se da je u teškim situacijama uglavnom donosio ispravne odluke, pa treba vjerovati da će i ovaj put pogoditi u sridu.

Hrvatska sasvim sigurno može pobijediti Italiju, momčad ima taj potencijal, samo ga treba na optimalan način izvući na površinu. Treba vjerovati da će Dalić to uspjeti učiniti.

Luka Modrić Luka Modrić (Foto: Afp)

Slijedi li oproštaj Modrića?

A što ako ne uspije, ako Hrvatska na kraju ispadne, posebno ako krahira? Hoće li takav scenarij značiti i oproštaj nekih igrača od reprezentacije, po tom je pitanju u središtu pozornosti Luka Modrić.

Bliži sam promišljanju da kapetan neće davati konačne izjave dok je još vruć. Vjerojatnije je da će uzeti time-out kako bi još jednom o svemu razmislio hladne glave. Modrić nije tip koji djeluje u afektu i teško da će se zalijetati, ma kakva god da bude situacija.

Slično se odnosi i na Dalića. U slučaju neuspjeha jamačno će se sudariti s kritikama, možda i jako žestokim iz nekih smjerova, ali sumnjam da se može stvoriti tako negativna klima koja bi ga nagnala na ostavku.

Uvijek ima onih koji žele iskoristiti situaciju i uskočiti, no Dalić ima čvrstu potporu u Savezu i teško da se to može promijeniti, čak i u slučaju kraha. Dakako da je uvijek vrlo važno i mišljenje glavnih igrača, posebno kapetana,, a dojam je da su oni čvrsto uz izbornika s kojim su ostvarili najveće uspjehe hrvatskog nogometa.

Najvažnije je da je Hrvatska još itekako živa i da ima dovoljno moći u svojim redovima da sruši Italiju i prođe u nokaut-fazu natjecanja. A onda počinje novi turnir. Hrvatska bi u tom slučaju bila visoko galvanizirana i bila bi jako opasna.

Luka Modrić neutješan nakon utakmice Šok i tuga u Leipzigu! Hrvatska ostala bez pobjede golom Talijana u 98. minuti! divider

Marcelo Brozović i Zlatko Dalić Dalić komentirao Brozovićev pad i zbog čega je Petković startao prije Budimira divider

Zlatko Dalić Dalić o svemu: ''Naučio sam na kritike, a kad se osvajaju medalje, onda je moja uloga nikakva'' divider

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
Sve jasno? ✌️✅️

To ćemo saznati u subotu nešto poslije 20 sati. ⏳️

📸: CROPIX / Tomislav Krišto
Dinamovci, novi vođa je službeno tu! ✅️⚽️
Što vi mislite, tko će pobijediti? 🥊🇧🇷🇫🇷

📸: AFP
Prvi put nakon osam godina imamo priliku vidjeti domaću MMA snagu u UFC-u. Kakav će rezultat ostvariti? 🥊🇭🇷

📸: Tomislav Kristo/CROPIX