Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Turke jako peče poraz

Najveća pohvala Vatrenima: "Hrvatska je najsličnija Real Madridu. Kada pomislite da su gotovi…“

U Turskoj se detaljno analizira poraz njihove reprezentacije u kvalifikacijskom srazu s Hrvatskom…

U Turskoj traju žestoke polemike nakon poraza njihove reprezentacije protiv Hrvatske u 2. kolu kvalifikacija za Euro 2024. Turke poraz jako peče, a lavina bijesa uglavnom se sručila na turskog izbornika Stefana Kuntza.

Hrvatski navijači u Turskoj FOTO Armada iz protesta napustila stadion u Bursi: Evo što se dogodilo divider

Njemačkom stručnjaku štošta se zamjera, a najviše da nije dobro reagirao kada je kapetan i glavni igrač Turske Hakan Çalhanoğlu morao izaći zbog ozljede. Kuntz se odlučio uvesti İsmaila Yükseka umjesto velike nade turskog nogometa Arde Gülera.

Upravo je Yüksek kobno pogriješio kod drugog hrvatskog gola kada je na sredini terena izgubio čistu loptu i otvorio kontru Vatrenima. Neki smatraju da Kuntz ne zaslužuje biti turski izbornik.

Izbornik Kuntz na udaru kritika

To je izrijekom poručio Nihat Kahveci, proslavljeni turski reprezentativac, koji smatra da bi Tursku trebao voditi turski trener.

"Najbolje rezultate ostvarivali smo kada su nas vodili domaći stručnjaci. Fatih Terim i Şenol Güneş odveli su Tursku do polufinala velikih natjecanja. Moramo se vratiti našoj esenciji", smatra Kahveci.

Mateo Kovačić i Luka Modrić Livaković je spašavao, a Kovačić preuzima ulogu lidera Vatrenih: Modrić konačno ima pravog nasljednika! divider

"Ako ne možeš zabiti i pobijediti, napraviš sve da ne primiš gol i ne izgubiš. U kvalifikacijskim utakmicama, pogotovo protiv izravnog rivala, najvažnije je ne izgubiti. Ali Turska prima golove čak i protiv Farskih Otoka i Luksemburga", kaže Kahveci i podsjeća na kontroverznu izjavu turskog stopera Çağlara Söyüncüa nakon utakmice.

"U biti je kritizirao suigrače. Kazao je da bi obrana bila bolja kada bi se branili kao momčad. To znači da postoje problemi u shvaćanju što je obrambena igra cijele momčadi. Ova je utakmica klasičan primjer", zaključio je Kahveci, koji radi kao stručni komentator na turskim televizijama.

Deseta najvrjednija reprezentacija Europe

Turski analitičari gotovo listom ističu da turski reprezentativci igraju u najjačim ligama svijeta, ali da u nacionalnoj selekciji nemaju uspjeha.

"Kako to da naši nogometaši, koji svoju kvalitetu pokazuju u europskim momčadima i igraju konstantno, tu kvalitetu ne mogu prenijeti u reprezentaciju?" pita se iskusni novinar Milliyeta Şansal Büyüka.

"U velikim utakmicama napadamo, stišćemo protivnika, blizu smo gola, ali nikako da ga nokautiramo. Uvijek zapnemo. Izgubili smo pobjednički mentalitet", konstatira doajen turskog sportskog novinarstva.

Konkurentski Huriyyet proveo je svojevrsnu anketu među svojim novinarima kako bi došli do zaključka što je glavni problem Turske.

"Osmorica prvotimaca igraju u inozemstvu, u jakim klubovima, petorica su igrala prošlog tjedna u završnici UEFA-inih kupova. Prema Transfermartku, Turska je deseta najvrjednija reprezentacija Europe, po procjenama specijaliziranih statističkih portala kao što su CIES, Statista ili Transfermarkt, Turska je igrački iznad Danske, Austrije, Švedske ili Norveške. Imate li osjećaj da je to tako kada se nađemo s njima na terenu? Ja nemam", kaže Ugur Meleke na Huriyyetu.

"Hrvatska je najsličnija Real Madridu"

"Naš stručni stožer uvijek kasni s potezima. Ne sjećam se kada je neki izbornik posljednji put dobro reagirao u kritičnoj situaciji. Mi praktički nismo imali kvalitetan stručni stožer još tamo od prve dekade ovog stoljeća. Posljednjih desetak godina u presudnim utakmicama rijetko smo uspijevali izvući povoljan rezultat. Štoviše, posljednjih godina redovito posrnemo. U tom smislu poraz od Hrvatske nije novost. Uglavnom, ovaj stručni stožer ne zaslužuje voditi ovu talentiranu generaciju", zaključuje Meleke.

Za hrvatske čitatelje možda i najzanimljiviju analizu ponudio je novinar Huriyyeta Engin Kehale. On ima dosta drukčije mišljenje od kolega.

"Pogreške turskih igrača, a ne učinak trenera, odredile su konačni rezultat", smatra Kehale.

"Ernesto Valverde, bivši trener Barcelone i sadašnji trener Athletic Bilbaa, dao je opis Real Madrida prije otprilike dva mjeseca: 'Onog trenutka kada pomislite da ste najbliže pobjedi protiv njih, oni su najbliže pobjedi protiv vas.' Ako bismo Real usporedili s nekom reprezentacijom, mislim da bi jedna od momčadi koja najviše sliči Madriđanima bila baš Hrvatska. Dobro smo proučili taktiku prije utakmice. Znali smo da ne smijemo igrati onako kako odgovara Hrvatima, usporeno i bez ritma. Iskreno, bio sam sretan kad sam vidio udarnu postavu Zlatka Dalića", kaže.

"Igrači su ti koji su napravili početničke pogreške"

"Osim stopera, koji nisu navikli zajedno igrati na ovoj razini, promijenili su i oba beka u odnosu na utakmicu s Walesom. Činilo nam se da je zadnji red najranjivije mjesto Hrvata. Odmah smo pritisnuli, dobro zatvorili sredinu i hitro ubadali preko krila. Natjerali smo ih na pogreške. Imali smo dosta šansi, pa i jako izglednih na početku utakmice. Livaković je sve obranio i spasio Hrvate. Postigli smo i gol, ali bilo je zaleđe. U tom trenutku počeli smo vjerovati da ćemo pobijediti", priznaje Kehale i poentira:

"Tu smo se prevarili i to nije prvi put. Često radimo takve pogreške u ključnim trenucima. Taj pas i prodor po desnoj strani prije prvoga gola nije smio proći. To se moralo spriječiti. Stanišić je na sličan način probio i desetak minute poslije. Oba naša bočna igrača na lijevoj strani bila su previše naprijed i tako su ostavili puno prostora iza svojih leđa. Vezni igrači također nisu pratili da istrče i presijeku dodavanje. Kovačić je postigao oba pogotka potpuno nepokriven. Kod prvoga gola turski igrači bili su fokusirani na loptu, a kod drugoga nitko nije ispratio Kovačića i pokrio prostor. Kada igrate protiv treće reprezentacije svijeta i radite takve pogreške, teško možete pobijediti", kaže novinar Huriyyeta.

"Možda je kritika prema Kuntzu opravdana, nije se baš proslavio, ali igrači su ti koji su napravili početničke pogreške. Tu trener ne može ništa. Taktički plan bio je gotovo savršen, tu ne bi trebalo biti zamjerke. Reakcije tijekom utakmice nisu bile dobre. Zamjene nisu bili adekvatne i na vrijeme", zaključuje.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider