Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Komentar Ivice Mede

Livaković je spašavao, a Kovačić preuzima ulogu lidera Vatrenih: Modrić konačno ima pravog nasljednika!

Hrvatska je slavila 2:0 u Turskoj u 2. kolu kvalifikacija i može se reći da je napravila značajan korak ka Euru 2024.

Mateo Kovačić i Luka Modrić (Foto: Slavko Midzor/PIXSELL)

Lakše se diše! Hrvatska je slavila protiv najopasnijeg suparnika u skupini i time je znatno popravila situaciju nakon šokantnog remija s Walesom. Ima još puno do kraja, ali jasno je da su Vatreni pobjedom u Bursi napravili golem posao. Doista je teško zamisliti da Hrvatska u ovoj skupini neće osvojiti jedno od prva dva mjesta koja vode izravno na Euro 2024.

To je nogomet. Hrvatska je protiv Walesa trebala pobijediti s nekoliko golova razlike, a na kraju je završilo 1:1. Turci su u Armeniji odigrali jako loše u prvom poluvremenu, gubili su 1:0 i lako su mogli primiti još jedan pogodak, a naposljetku su okrenuli i pobijedili s igrom koja nikoga nije impresionirala. Dapače, turski mediji bili su puni kritika na račun svoje momčadi i izbornika Stefana Kuntza.

Livaković držao Vatrene iznad vode

Sada je Turska odigrala puno bolje, a Hrvatska je opasno visjela na otvaranju utakmice. Turci su stvarali šanse, no Dominik Livaković održao je Vatrene iznad vode i onda su iz prvog udarca na suparnička vrata postigli pogodak.

Mateo Kovačić otvorio je mrežu Turaka i okrenuo utakmicu na hrvatski mlin. Veliki posao u toj akciji, a i na cijeloj utakmici odradio je Josip Stanišić, koji je pokazao da nije slučajno u posljednje vrijeme u prvom sastavu Bayerna. Stvarno je u dobroj formi. Dalić je povukao dobar potez kada je ga uveo umjesto Josipa Juranovića. Isplatilo se.

Kovačićev pogodak u zadnjim sekundama prvog poluvremena prelomio je utakmicu. Bio je to udarac koji je dotukao Turke, ponajviše u psihološkom smislu.

Kovačić preuzima ulogu lidera i najboljeg igrača

Kada imate osjećaj da ste bili bolji i da ste trebali postići dva-tri gola, a zaključite poluvrijeme s dva gola u vlastitoj mreži , teško je smiriti negativne misli. Kovačić je postigao oba pogotka, što je najvažnije, ali opet je u polju bio razigran i dojmljiv. Bio je najbolji na terenu, a i protiv Walesa je bio vrlo dobar.

To je Kovačić kakvog želimo: potpuno je sazrio i sve većim koracima postaje igrački lider Vatrenih. Luka Modrić imat će kome predati dirigentsku palicu kada se odluči za mirovinu.

Hrvatska je još jednom pokazala iskustvo stečeno na velikim natjecanjima, ali i umijeće da iskoristi sve što joj protivnik pruži. Livaković je spašavao, ali to i jest posao vratara. Tu je da obrani neke teške udarce i održi momčad u igri kada se lomi. Livaković je obavio svoj posao za visoku ocjenu.

Dalić pogodio sa Stanišićem

Dalić je u odnosu na utakmicu s Walesom napravio tri promjene. Sa Stanišićem je svakako pogodio, solidnu utakmicu odigrao je i Mario Pašalić, dok je Borna Barišić bio nešto skromniji.

Hrvatska nije briljirala, početak utakmice nije bio dobar, ali najvažnije je pobijediti. To je stara nogometna istina koja se najbolja očitovala protiv Velšana, kada je bila puno bolja, ali tko će to pamtiti kada se nije pobijedilo.

Wales je pobijedio Latviju i sada je s četiri boda poravnat s Hrvatskom na vrhu ljestvice. Turska ostaje na tri boda, dok su Armenija i Latvija bez bodova. Iako je u nogometu sve moguće, gledajući kvalitetu suparnika, odnosno razliku u kvaliteti, koja je bez sumnje na strani Hrvatske, i to osjetno, ipak mislim da je objektivno reći kako je plasman Vatrenih sada zicer nad zicerima.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider