Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Traži se postava

Dalić ima velikih problema: S kime će napasti Turke? Livaji velika šansa, a tko umjesto Perišića!?

Hrvatska reprezentacija sljedeći tjedan nastavlja kvalifikacije za Euro 2024. utakmicama s Turskom i Walesom.

Hrvatska nogometna reprezentacija (Foto: Tom Dubravec / CROPIX)

Vatreni 12. listopada nastavljaju kvalifikacije za Euro 2024. Na osječku Opus Arenu stiže Turska, dok tri dana poslije Hrvatska gostuje u Walesu. Izbornik Zlatko Dalić teško da u ovom trenutku ima točan sastav u glavi i za prvu utakmicu, a kamoli drugu.

Emir Sahiti Junak derbija: Leko ga je čekao i dočekao, a "golove slavi kao Pippo Inzaghi" divider

Bolnica je na kraju grada: Ivan Perišić već je operiran, Bruno Petković ozlijedio se u derbiju i neće na teren barem tri tjedna, dok se Luka Ivanušec još uvijek oporavlja i teško da će biti spreman za ogled s Turcima, no to još nije sigurno i moguće je ipak bude u kadru.

Tko umjesto Perišića?

Kada se tomu doda da je ozlijeđen i Andrej Kramarić i da najvjerojatnije neće biti u sastavu Hoffenheima za sljedeću utakmicu Bundeslige, posve je jasno koliko Dalić ima problema sa sastavljanjem momčadi, posebice ofenzivne linije.

Kako će izgledati hrvatski napad i je li moguće da Dalić promijeni formaciju? Sve je moguće, ali s obzirom na to da je poznato kako Dalić ne voli previše dirati u sustav, Hrvatska će najvjerojatnije istrčati u tradicionalnoj formaciji 4-3-3, iako je upitno ima li na raspolaganju igrače koji su po profilu pogodni za taj sustav. Naravno, igrače koji su u formi i koji bi mogli biti adekvatne zamijene ozlijeđenima.

Andre Onana VIDEO United ga platio 50 milijuna eura, a ovako griješi: Sudac pokazao crveni i svirao penal divider

Nije teško zaključiti da Hrvatska u rosteru nema igrača općeg profila, kvalitete i fizičkih mogućnosti jednog Ivana Perišića, tako da je jasno da će Dalić morati dobro razmisliti kako da složi postavu i odabere adekvatnu taktiku.

Livaja ili Musa?

Ako se složimo da bi na desno krilo mogao Mario Pašalić, teško da ćemo naći jedinstveni odgovor za lijevu stranu. Hoće li se Dalić odlučiti možda odlučiti za Andreja Kramarića, koji bi na toj poziciji bio više drugi napadač nego krilo, ili će ipak izabrati Josipa Brekala, koji jest osjetno hitriji od Kramarića, ali ne može se reći da je u nekoj velikoj formi?

U Fiorentini ove sezone nije upisao niti jedan gol, a ni asistenciju. Možda se izbornik ipak odluči za Nikolu Vlašića, a moguće je i da pokuša s Lovrom Majerom ako će sustav više pomjerati prema četvorici u veznoj liniji.

Carlo Ancelotti Ancelotti opet komentirao Modrića: Ipak postoji problem među njima? divider

Podjednaka je dilema tko će u sredinu napada, na najisturenije mjesto. Marko Livaja ili Petar Musa? Ili će možda Dalić povući nekog s pretpoziva? Možda i hoće, pogotovo ako Ivanušec ne bude mogao, ali teško da će taj, tko god to bio, upasti u udarni sastav.

Gledajući samo statistiku, Musa je u boljoj golgeterskoj formi od Livaje, koji nije dao gol već pet utakmica zaredom u HNL-u, no mislim da će Dalić prednost dati ipak iskusnijem Livaji. Ili se možda varam?

Bekovska dilema

Bude li Livaja krenuo, imat će šansu prekinuti golgeterski post i ujedno dodatno smiriti situaciju oko svojeg statusa u reprezentaciji. Znamo da je u široj javnosti bilo puno polemika oko toga treba li ga Dalić zvati u reprezentaciju nakon svega što se događalo posljednjih mjeseci. Vjerujem da ne trebam pojašnjavati o čemu se radi.

Utakmica s Turskom bit će mu na neki način prilika za iskupljenje i potpuno zakapanje problema, ako ima još nekih nesuglasica na relaciji s izbornikom i stožerom. 

Mateo Kovačić vraća se u sastav tako da je jasno da će u veznom redu igrati s Lukom Modrićem i Marcelom Brozovićem. To je beton i tu nema upitnika. No zato ih ima u zadnjem redu. Lako je moguće da će Dalić ponoviti potez iz Burse kada je u vatru bacio bekovski par Barišić – Stanišić, a ne standardniji Sosa – Juranović.

Unatoč nekim problemima koje ima Josip Šutalo u Ajaxu, teško je zamisliti da će izbornik razbijati uigrani stoperski par Šutalo – Gvardiol. Na vratima će, jasno, biti Dominik Livaković.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider