Automoto
SPORTOVI
Automoto
Vežite se, krećemo

Svjetski spektakl u Hrvatskoj: Evo tko su favoriti i što se događalo ove sezone

Prvi je dan WRC Croatia Rallyja 2023., utrke koja će do nedjelje biti epicentar automobilističkog svijeta.

Sebastien Ogier (Foto: Afp)

Odbrojavanje je završeno, danas službeno započinje WRC Croatia Rally 2023., prestižna utrka koju će pratiti cijeli (automobilistički) svijet.

Diljem planete reli je jako popularan sport, pored svih onih fanatika uz staze na samim utrkama još su milijuni onih pred malim ekranima sve pomno prate. Ovog vikenda će to biti naročito izraženo, na svoje će doći svi ljubitelji auto-moto sportova zato jer se ne vozi utrka Formule 1, a ovotjedni kalendar prazan je i kad je u pitanju Svjetsko prvenstvo motociklista (MotoGP, Moto2, Moto3).

Tragična uvertira u utrku

Dakle, sve oči bit će uperene u Hrvatsku u kojoj se već neko vrijeme nalaze najbolji vozači svijeta. Bio je među njima i Craig Breen koji je poginuo na testiranjima uoči ove utrke, na cesti između Starog Golubovca i Lobora u Zagorju.

Taj tragični događaj obilježio je pripreme za ovogodišnji WRC Croatia Rally i nema sumnje da će utrka biti u znaku sjećanja na nesretnog Irca koji je izgubio život nedaleko mjesta gdje će njegovi kolege juriti u potrazi za novim bodovima u Svjetskog prvenstvu.

Program utrke je isti kao i lani, što znači da, dok ovo čitate, već se odvija Shakedown Okić, dok u četvrtak navečer slijedi ceremonijalni start ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Od petka ujutro kreće ono pravo - taj dan će se održati osam brzinskih ispita, jednako koliko i u subotu, a u nedjelju su na rasporedu preostala četiri nakon kojih će se održati i dodjela nagrada i proglašenje pobjednika.

Kalle Rovanperä želi reprizu

Pobjednik lanjskog WRC Croatia Rallyja bio je Finac Kalle Rovanperä, on i njegov suvozač Janne Halttunen u Toyoti su nadmašili za četiri sekunde estonski tandem iz Hyundaija (Ott Tänak i Martin Järveoja). Pobjedničko postolje prije godinu dana je kompletirao još jedan vozač Hyundaija: Belgijanac Thierry Neuville i sunarodnjak Martin Wijdaeghe.

Rovanperä je tada hvatao šampionsku formu, bio mu je to drugi od ukupno šest prošlosezonskih trijumfa u sezoni koju je okrunio osvajanjem naslova svjetskog prvaka s velikom prednošću u odnosu na konkurente.

U ovoj sezoni Finac još ne zna za pobjedu, ali u Hrvatskoj će biti među glavnim favoritima za pobjedu i nadati se prošlosezonskom scenariju.

Ogier se nećkao pa ipak odlučio doći u Hrvatsku

Ova sezona dosad je ponudila tri relija i dvojicu pobjednika. Sebastien Ogier slavio je na prvoj postaji, u Monte Carlu, i na trećoj (Meksiko) dok je Tänak bio najbrži u Švedskoj.

Taj reli u Švedskoj je Ogier propustio, a zanimljivo je da je isto planirao napraviti i WRC Croatia Rallyjem. U konačnici se predomislio, na oduševljenje svih koji vole ovaj sport.

Jedan od najvećih vozača svih vremena pokušat će doći do svoje treće pobjede, ali nešto će se pitati i konkurente. U poretku vozača Neuville i Rovanperä nalaze se u Ogierovom retrovizoru i oni su još željniji trijumfa.

U svakom slučaju, sigurni smo da će uživati svi, od vozača preko navijača uz stazu do onih prema malim ekranima. Ići će se do maksimuma, gas do daske u novom spektaklu u Hrvatskoj.

Osam hrvatskih posada

Na startnoj listi Croatia Rallyja nalazi se osam hrvatskih posada predvođenih Martinom Ravenščakom, koji je prijavljen s Fordom Fiestom Rally3 u klasi WRC3.

"Jako je puno blata na brzincima i do samog starta bit će neizvjesno hoće li se staza osušiti s obzirom na najavljenu promjenu vremena. Stoga možemo reći da na stazi trenutno nisu uvjeti koje smo očekivali, zbog čega smo dodatno uzbuđeni", istaknuli su Dora i Martin Ravenšćak.

Četiri će vozača nastupiti u automobilima klase Rally4, a to su Tomas Hrvatin, Željko Magličić, Jan Pokos i Marko Lončarić.

Tu su još i Vjekoslav Čičko, Slaven Šekuljica i Igor Mandić u Renaultima Clio Rally5.

WRC, ukupni poredak

1. Sebastien Ogier (Fra) 56 bodova
2. Thierry Neuville (Bel) 53
3. Kalle Rovanpera (Fin) 52
4. Ott Tanak (Est) 47
5. Elfyn Evans (VB) 44...

Poredak konstruktora

1. Toyota 127 bodova
2. Hyundai 100
3. M-Sport/Ford 73...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider