Automoto
SPORTOVI
Automoto
Roll-bar je najbitniji

VIDEO Analiza Dnevnika Nove TV uoči svjetskog spektakla u Hrvatskoj: Kakva je sigurnost sudionika WRC-a?

Organizatori i sudionici nastavljaju s pripremama za WRC Croatia Rally koji će se održati od 20. do 23. travnja. WRC treću godinu zaredom dolazi u Hrvatsku, a nakon tragične smrti irskog vozača Craiga Breena, provjerili smo kakva je sigurnost trkaćih automobila.

Pogibija irskog vozača Craiga Breena na testiranju uoči WRC Croatia Rallyja kod nekih je otvorila pitanje sigurnosti trkaćih automobila. Ali poznati hrvatski automobilist, Juraj Šebalj, odmah će naglasiti:

"Taj auto je zapravo manje-više netaknut, on je spreman za utrku. Što se ovdje dogodilo mi još uvijek ne znamo. Nažalost, dogodio se niz spleta okolnosti, neko strano tijelo ga je udarilo, ne znamo gdje i ja o tome ne želim špekulirati. Ali nažalost postoji jedan mali, mali, mali promil da se to može dogoditi i ajmo reći da se to dogodilo."

Breen je poginuo u banalnoj i bizarnoj nesreći

Reći će Šebalj da ne pamti zapravo toliko banalnu i bizarnu nesreću, a nažalost s tako tragičnim epilogom. Uostalom, Breen je nedavno prošao neozlijeđen u sudaru koji je djelovao puno strašnije.

"Craig je prije dva tjedna imao sudar gdje se, mi to zovemo, rolao. Preko krova, na sve strane, dijelovi padaju na sve strane. To je normalno, auto je za to napravljen, vi izađete iz auta jer ste vezani ovim jakim pojasevima."

To je samo dio sigurnosnog sustava u trkaćim automobila. Primjerice ovaj vrijedi stotinjak tisuća eura. I samo je naizgled sličan takvom civilnom automobilu.

"Najbitnija stvar u ovom autu je sigurnosni kavez, tzv. Roll-bar, koji čini jednu strukturu zaštitnu. Vozač i suvozač kompletno su zaštićeni od bilo kakve mogućnosti prevrtanja, bočnog udara", ističe Vedran Šipoš i dodaje:

"Postoje spužve koje apsorbiraju udarce dodatno, tako da je to još jedan element koji stići vozača i suvozača. Sjedala su također drugačija, kao što vidite imaju ovu zaštitu. Kad vi sjedite, kad su tu kaciga i HANS, ne može vam glava baš ići lijevo ili desno, od nekih bočnih udaraca ili slično."

Automobili u kojima teško može doći do požara ili strujnog udara

U ovakvim automobilima jako teško može doći i do požara ili strujnog udara.

"On ima ovdje general sklopku, ovdje gasite kompletnu struju. Kad se i nešto dogodi, ovdje gasite gasite kompletnu struju. Apsolutno ne staje plus. Ovdje je aparat za gašenje, on ima sustav koji gasi motor, gasi cijeli kokpit, tako da je i ta sigurnost od požara maksimalna."

Međunarodna automobilistička federacija (FIA), pogotovo kada su u pitanju automobili WRC 1 kategorije, na sigurnosnim standardima radi i podiže ih konstantno.

"Ide se do tih sitnica – mi smo bijesni vozači na to – imate trkaći kombinezon. Konac kojim su izvezeni amblemi na vašem logotipu, od vaših sponzora, mora biti od nezapaljivog materijala. Konac! Znači, mi smo ludi od svih tih sigurnosnih sustava, jer nekad se stvarno pretjeruje. Ali nažalost evo, očito FIA s razlogom pretjeruje, da se takvi slučajevi i ovakav bizaran slučaj koji se dogodio, da se smanje na minimum", kazao je Šebalj.

I naši sugovornici, a jasno i WRC vozači, svjesni su rizika ovog sporta. No oni će se idućeg tjedna na WRC Croatia Rallyu boriti za što bolji rezultat, ali i voziti Craigu Breenu u čast.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:00, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider