Automoto
SPORTOVI
Automoto
Dobrotvor i legenda

Dan kada je otišao Kišni čovjek: Prije velike tragedije sve je ostavio siromašnoj djeci Brazila

Na današnji dan prije 28 godina poginuo je jedan od najvećih vozača Formule 1, za mnoge i najveći - Ayrton Senna...

Galerija Ayrton Senna Nelson Piquet i Ayrton Senna (Foto: AFP) Ayrton Senna (Foto: AFP) Obožavateljica Jeannea Damerota i Ayrton Senna u veljači 1994. (Foto: AFP)

Grand Prix San Marino 1994., sedmi krug, kobni zavoj Tamburello. Dan kada je otišao Kišni čovjek, za mnoge najbolji pilot Formule 1 svih vremena.

Pep Guardiola Guardiola donio odluku o nastavku karijere: Pep slaže zastrašujući stroj, svima će se tresti gaće divider

Ikona Brazila zauvijek će ostati u sjećanju poštovatelja oktanskog cirkusa. Kako kaže njegova sestra, bio je pobožan katolik i rano ujutro na svoj sudnji dan otvorio je Bibliju i čitao.

Kao da je predosjećao. Udario je u zid baš tamo gdje nije bilo zaštitnih guma, a iza njega vozio je Michael Schumacher, čija je kamera na bolidu najbolje snimila nesreću. I kako onda reći da nije prst sudbine.
Da je bio veliki vozač, to svi znaju.

Obožavateljica Jeannea Damerota i Ayrton Senna u veljači 1994. (Foto: AFP) Obožavateljica Jeannea Damerota i Ayrton Senna u veljači 1994. (Foto: AFP) (Foto: Afp)

A kakav je bio čovjek govori informacija koja je otkrivena tek nakon njegove smrti. Siromašnoj djeci Brazila donirao je preko 400 milijuna dolara, praktički sve što je zaradio u grandioznoj karijeri.

Kad se sve zbroji, ne čudi što ga u zemlji nogometa smatraju svojim najvećim sportašem, odmah uz bok Peleu.

Brazilski nogometni reprezentativci posvetili su mu naslov prvaka svijeta koji su osvojili dva mjeseca kasnije u SAD-u. Bio je to jedan od najdirljivijih trenutaka u svijetu sporta. 

Ayrton Senna, dobrotvor i legendarni pilot. Slava mu!

Podsjećamo vas na kolumnu našeg novinara Saše Lugonjića koju je napisao prije sedam godina. Tom tekstu nema se što dodati, a ni oduzeti. Pročitajte i uživajte!

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider