Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Nogomet, rukomet, Sinkovići, Miočić...

Sportska 2019.: Superbogata godina, s puno izazova za hrvatske sportaše

Reporter Nove TV Milan Stjelja najavljuje sve ono što u 2019. godini čeka naše sportske vedete.

Najava sportske 2019. (Foto: GOL.hr) (Foto: GOL.hr)

Najavu sportske 2019. godine otvorit ćemo hrvatskom nogometnom reprezentacijom.

Vatrene ove godine očekuju kvalifikacije za Europsko prvenstvo. One će se ovoga puta odigrati najbrže do sad, od ožujka do studenog, a za nadati se da će Modrić, Rakitić i ostatak Vatrenih, skupinu s Walesom, Slovačkom, Mađarskom i Azerbajdžanom okončati plasmanom na Euro, te da ove kvalifikacije neće biti problematične kao primjerice one za Rusiju.

A u 2019., velike ispite imat će i naša reprezentacija do 21 godine. Naime, 'Mini Vatreni' izborili su plasman na Europsko prvenstvo koje će se od 16. do 30. lipnja igrati u Italiji i San Marinu. Bit će to prvi Euro za Hrvatsku nakon dugih 14 godina, a generacija predvođena Brekalom, Vlašićem, Halilovićem i drugim provjerenim igračima, definitivno ima kvalitete da prođe tešku skupinu s Francuskom, Engleskom i Rumunjskom, i ostvari sjajan rezultat.

Što se tiče klupskog nogometa, HNL nam se vraća 1. veljače, a prvaka ćemo službeno saznati 25. svibnja. Zasad se čini da će Dinamo obraniti lanjsku titulu, a momčad Nenada Bjelice u proljeće će imati još jednu veliku obavezu - dvoboj šesnaestine finala Europske lige protiv Viktorije Plzen. Takav izazov, maksimirski klub čekao je gotovo pola stoljeća, a češki prvak možda nije atraktivan, ali svakako jest težak suparnik. No, Dinamo je ove jeseni pokazao da ima igrače i trenera za još veće uspjehe od ovih koje su već ostvarili.

U međunarodnom nogometu, 1. lipnja ćemo saznati novog osvajača Lige prvaka i vidjeti hoće li Hrvatska i osmu godinu zaredom imati barem jednog igrača u toj velikoj utakmici.

U predstojećoj godini, u akciju će jasno i naši sjajni tenisači. Od 1. veljače do 24. studenog, igrat će se novo izdanje Davis Cupa, ali će se naši, kao aktualni pobjednici, uključiti u završnom turniru - Svjetskom teniskom kupu - koji će se od 18. studenog igrati u Madridu. Bilo bi fantastično kada bi Hrvatska obranila titulu i postala prvi osvajač Davis Cupa u novom sustavu.

Što se tiče atletičara i naše sportske kraljice Sandre Perković, njihov centralni događaj sezone bit će Svjetsko prvenstvo, u atipično kasnom terminu od 27. rujna do 6. listopada.

Bit će to nova velika prigoda da Sandra Perković ponovno zakovitla i baci disk dalje od ostatka konkurencije - koja jedva čeka njezin krivi korak - i osvoji svoje peto uzastopno zlato s najvećih natjecanja. Također, u 2019. će imati prigodu vratiti i naslov u Dijamantnoj ligi.

A osim Sandre, i naši će vaterpolisti braniti naslov svjetskog prvaka. Svjetsko prvenstvo igrat će se od 14. do 27. srpnja u Južnoj Koreji, gdje će Barakude opet igrati važnu ulogu nakon što su 2017. pokorili snažnu konkurenciju. Navijat ćemo za novi pohod na svjetski tron!

No, prvi u akciju već tradicionalno kreću rukometaši. Od 10. do 27. siječnja u Njemačkoj i Danskoj igrat će se Svjetsko rukometno prvenstvo, pa ćemo vidjeti što Kauboji mogu ostvariti, i je li došlo vrijeme da prekinu niz od tri godine bez osvojene medalje na najvećim natjecanjima.

Što se tiče braće Sinković, oni će svoju prigodu za novu potvrdu čudesne kvalitete imati na Europskom prvenstvu. Na kraju svibnja i otvaranju lipnja, u švicarskom Luzernu borit će se za potvrdu dominacije u novoj disciplini - i u kontinentalnoj konkurenciji.

U najtežoj situaciji od svih hrvatskih sportaša nalaze se naši košarkaši. U završnici kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, 22. i 25. veljače, igrat će dvije utakmice. Da bi se plasirali u Kinu, ostaje im još samo malena teoretska mogućnost, no tko zna, možda je baš iskoriste.

Jasno, u sportskoj godini koja je pred nama pratit ćemo sve važne događaje i oko Stipe Miočića za kojeg tek čekamo potvrdu nove borbe, pratit ćemo rezultate i najboljeg sportaša Hrvatske za 2017., Tina Srbića, te ostale naše sjajne sportaše poput svjetskog prvaka u karateu Ivana Kvesića ili naše sjajne jedriličare, braću Fantela.

Neka dobra sreća bude uz sve njih!

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider