Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Video-konferencija

Najvažniji zaključak MOO-a: Pripreme za Olimpijske igre se nastavljaju!

U idućem razdoblju MOO će u suradnji s međunarodnim sportskim federacijama pokušati naći novi model kvalifikacija za Olimpijske igre za one kvote i norme koje još nisu raspodijeljene.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Pripreme za Olimpijske igre u Tokiju se nastavljaju, a prioritet je zdravlje sportaša, poručio je Međunarodni olimpijski odbor (MOO) nakon video-konferencije s predstavnicima svih europskih nacionalnih odbora, među kojima je bio i Hrvatski olimpijski odbor.

Nakon jučerašnje sjednice Izvršnog odbora, MOO je u srijedu održao i video-konferenciju s predstavnicima svih europskih nacionalnih odbora dobivši jednoglasnu podršku da zasad nisu potrebne drastične odluke glede održavanja Olimpijskih igara do kojih je ostalo više od četiri mjeseca i pod upitnikom su zbog koronavirusa.

"MOO će kao i uvijek, na prvo mjesto stavljati zdravlje i dobrobit svih građana svijeta, sportaša i svih sudionika Olimpijskih igara i tako će se i ubuduće ophoditi, u skladu s preporukama i instrukcijama najrelevantnijih svjetskih stručnjaka iz područja medicine, uključujući i Svjetsku zdravstvenu organizaciju", objavio je MOO.

U idućem razdoblju MOO će u suradnji s međunarodnim sportskim federacijama pokušati naći novi model kvalifikacija za Olimpijske igre za one kvote i norme koje još nisu raspodijeljene.

Do danas je 57 posto sportaša ispunilo kvalifikacijske norme za Olimpijske igre, a za preostalih 43 posto mjesta MOO će s međunarodnim federacijama napraviti potrebne i praktične preinake u sustavu kvalifikacija za Tokio 2020., a ostavljen je i prostor za moguće povećanje olimpijskih kvota, ovisno od sporta do sporta, ako se za takav potez pokaže potreba.

"Međutim, odluka o putnicima na Olimpijske igre neće biti politička niti će se donijeti na zelenom stolu", poručio je MOO.

Na sastanku s nacionalnim olimpijskim odborima dogovoreno je da 30. lipnja ostane kao krajnji rok da sve kvalifikacije budu okončane kako bi se neometano izvršile sve pripreme za kvalitetan prijem sportaša u Tokiju.

"Ovo je izvanredna situacija koja iziskuje izvanredna rješenja. Nijedna od solucija u ovom trenutku nije idealna i MOO poziva sportaše na odgovornost i solidarnost", priopćio je kratko MOO tijekom podneva.

"Treba naglasiti da je trenutačni status europskog sporta na čekanju, a to utječe na sve nas i o tome se mora razmišljati pri donošenju odluka. Nastavit ćemo pružati podršku europskim nacionalnim odborima i svim njihovim sportašima", dodao je predsjednik Europskih olimpijskih odbora Janez Kocijančić.

Ranije je MOO dobio podršku od sva 41 olimpijska odbora Sjeverne i Južne Amerike, tvrdi Reuters. Olimpijske igre u Tokiju trebale bi se održati od 24. srpnja do 9. kolovoza.

U utorak je Europski nogometni savez (UEFA) objavio odgodu EURA za 2021. godinu, baš kao što je i Južnoamerička nogometna federacija prebacila Copa America s ovoga na iduće ljeto.

Otkazana su gotovo sva međunarodna sportska natjecanja koja su se trebala održati u travnju i svibnju.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider