Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
uz jedan uvjet

UEFA donijela odluku: Euro 2020. odgađa se za godinu dana, poznati i novi termini!

Nogometni Euro neće se igrati ove godine, nego u lipnju i srpnju 2021. godine.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

UEFA je odlučila odgoditi Euro za ljeto 2021. kako bi europskim ligama dala dovoljno vremena za dovršavanje prvenstava uslijed pandemije koronavirusa. Vijest je prvi objavio Norveški nogometni savez na svom Twitteru. Euro bi se trebao igrati od 11. lipnja 2021. do 11. srpnja 2021.

Uoči videokonferencije koja je zakazana u 13 sati, a na kojoj sudjeluju svi nogometni savezi, održan je mnogo važniji sastanak, između UEFA-e i predstavnika Udruženja nogometnih klubova, Udruženja nogometnih liga i sindikata nogometaša.

Prvenstva gotova do 30. lipnja

Pomicanje Eura bio je zahtjev klubova, liga te predstavnika nogometaša, a UEFA im je postavila i uvjet da se prvenstva završe do 30. lipnja, što im daje oko mjesec i pol mjeseca više nego inače za dovršetak natjecanja.

Nogometne lige mogle bi se nastaviti početkom svibnja, naravno, ako se situacija donekle normalizira. Liga prvaka i Europska liga mogle bi doživjeti neko skraćeno izdanje završnice, kao na primjer Final four na neutralnom terenu.

Zanimljivo, u tom terminu 2021. trebalo se održavati i Svjetsko klupsko prvenstvo, najmasovnije dosad koje organizira FIFA. To će svakako biti financijski udarac za FIFA-u.

UEFA mora naći i novi termin za U-21 Euro, koji se također treba održati sljedeće godine, kao i Final four Lige nacija.

Kako smo još jutros pisali, predstavnici klubova i nacionalnih liga od UEFA-e su zahtijevali odgađanje Eura kako bi se mogla dovršiti prvenstva, dok su iz UEFA-e navodno tražili kompenzaciju od 300 milijuna eura kako bi se pokrili troškovi odgode.

Nacionalne lige žele pod svaku cijenu završiti prvenstva, makar i u ljetnim terminima, jer bi bilo kakvi prekidi prvenstva donijeli niz lančanih tužbi oštećenih klubova.

Tijek događaja:

13:20 "Kao što se i očekivalo, Euro je i službeno odgođen za 2021. godinu. Nije to iznenađujuća vijest, takav rasplet svi su imali na umu. Didier Deschamps i njegovi Les Bleus morat će još malo pričekati kako bi pokušali ostvariti bolji rezultat negoli 2016. na domaćem terenu", objavio je France Football.

13:10 Sky Sports: "UEFA je odlučila odgoditi Euro za ljeto 2021. kako bi europskim ligama dala dovoljno vremena za dovršavanje prvenstava uslijed pandemije koronavirusa. Vijest je prvi objavio Norveški nogometni savez na svom Twitteru. Euro bi se trebao igrati od 11. lipnja 2021. do 11. srpnja 2021."

13:00 "UEFA je informirala nacionalne saveze i Europsku klupsku organizaciju (ECA) da planira odgoditi Europsko prvenstvo za ljeto 2021. godine. Nacionalni savezi i ECA odobrili su prijedlog UEFA-e", doznaje ZDF.

12:45 Ugledna španjolska radijska postaja Cadena SER javlja kako je UEFA odlučila odgoditi Europsko prvenstvo ne za kraj ove godine, već za ljeto 2021., navodeći kako je odluka o odgodi donesena na izvanrednom sastanku na samom vrhu krovne europske organizacije.

"Euro je bio ključ reorganizacije kalendara nakon što prođe kriza s koronavirusom, UEFA je već danima analizirala što učiniti s rasporedom i čini se da je pomicanje turnira na ljeto 2021. konačno rješenje. Ovim manevrom bit će dovoljno vremena kako bi se završila sva domaća prvenstva, Liga prvaka i Europska liga."

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider