Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
najlogičnije rješenje

Danas se odgađa nogometni Euro, ali pogledajte što prvo UEFA traži od klubova i što žele lige

Cijela će nogometna Europa danas razgovarati putem videokonferencije.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Najvažniji dan za europski nogomet otkako je prije nekoliko tjedana buknula epidemija koronavirusa upravo je ovaj utorak. Danas će gotovo cijela nogometna Europa sudjelovati na pregovorima koji će se odvijati na videokonferenciji koja će se odviti u dva dijela.

Prvo će vodstvo UEFA-e održati sastanak s predstavnicima klupskog nogometa. To su Europsko udruženje klubova (ECA), Europske lige (EL) i predstavnici Sindikata nogometaša (FIFpro). Nažalost, u udruženju Europskih liga nema predstavnika hrvatskog prvenstva jer domaća nam liga nema vlastito udruženje.

UEFA traži kompenzaciju

Kako piše ugledni The Athletic, UEFA će od klupskog nogometa tražiti kompenzaciju od 300 milijuna eura zbog odgode Eura na, kako javlja ovaj izvor, ljeto 2021. godine. Toliko je UEFA procijenila da će izgubiti zbog odgađanja kontinentalnog natjecanja za godinu dana.

Treba li odgoditi Euro?

Ukupno glasova:

Jasno je da je prioritet klubova da se prvenstva uspiju završiti. Sezona bi mogla potrajati do srpnja, a najveći izazov je sada klubovima produžiti ugovore onim igračima kojima vjernosti klubovima ističu 30. lipnja. Navodno su neki talijanski klubovi već krenuli u tom smjeru.

Prekidi prvenstava mogli bi uzrokovati niz tužbi

Nacionalne lige pod svaku cijenu žele završiti sezonu na sportski način. Prekidi liga mogli bi uzrokovati lančanu reakciju tužbi koje bi uslijedile ako se nekim klubovima na silu uskrate pozicije koje vode u Europu, čak i naslovi prvaka koji su u slučaju nekih, kao na primjer Liverpoola i zagrebačkog Dinama, praktički već osvojeni.

Također, ako bi se natjecanja završavala usred ljeta, u novoj sezoni nikako ne bi bilo mjesta za održavanje Eura u prosincu, što je bio jedan od prijedloga.

Nakon što UEFA i klubovi prođu taj plan i eventualno ga usvoje, slijedi sastanak čelnika UEFA-e s nacionalnim savezima, njih ukupno 55.

Nadamo se kako ćemo u poslijepodnevnim satima konačno znati što će biti s nogometom u Europi.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider