Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
"Velik i važan dan"

Hrvatski skijaši pucaju od samopouzdanja: "Gledat ćete nas idućih 10 godina"

Po prvi put se dogodilo da imamo tri skijaša među osvajačima bodova.

Istok Rodeš (Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL) (Foto: Sanjin Struki?/PIXSELL)

"Ova ekipa može jako puno. Mislim da ćete nas gledati narednih deset godina", rekao je Varaždinac Istok Rodeš nakon što je osvajanjem sedmog mjesta na sljemenskom Crvenom spustu reprizirao svoj najbolji rezultat u Svjetskom kupu ostvaren na slalomu u Madonni di Campiglio, posljednjem u 2018. godini.

Zahvaljujući sedmom mjestu Istoka Rodeša, 15. mjestu Mateja Vidovića i 20. poziciji Eliasa Kolege na desetom izdanju sljemenskog slaloma na Crvenom spustu, hrvatsko skijanje po prvi je put imalo trojicu slalomaša među osvajačima bodova u Svjetskom kupu.

"Ovo za naše skijanje znači puno. Teoretski, svi skijaši koji su trenutno u reprezentaciji su praktično među trideset u Svjetskom kupu. Mislim da si ljudi ne mogu zamisliti koliko je to nemoguće, netko tko živi u Hrvatskoj možda ne može zamisliti koliko je to veliko", prokomenitirao je Rodeš najbolje rezultate u karijeri sve trojice hrvatskih reprezentativaca.

Kolega: Velik i važan dan za hrvatsko skijanje

"Trojica Hrvata su u prvih trideset. Mislim da je to velik i važan dan za hrvatsko skijanje. Pokazali smo da imamo jaku slalomsku ekipu. To je velika motivacija za utrke koje slijede i nadam se da ćemo ponavljati ovakve rezultate", nadovezao se Elias Kolega koji je nakon prve vožnje bio na 15. mjestu, ali je nešto lošijim drugim nastupom završio kao 20.

"Nisam pogodio drugu vožnju kako sam zamislio. Prvi lauf je bio dobar, od drugog sam očekivao još više, ali nije mi to baš uspjelo. Drago mi je što su navijači došli u velikom broju i vjerujem da smo ih razveselili", zaključio je Kolega.

Spektakularni rasplet na Sljemenu: Rodeš sedmi, rezultat karijere za Vidovića i E. Kolegu! Matej Vidović (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL) Istok Rodeš (Foto: Slavko Midzor/PIXSELL) Navijači Istoka Rodeša (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL) +11 Istok Rodeš slavi dobar rezultat (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL)

Istok Rodeš je spojio dvije dobre vožnje.

"Zadovoljan sam s obje vožnje, više-manje. Sigurno da je bilo sitnih grešaka, sigurno može i bolje, ali ne trebam se sad žaliti, samo nastaviti u ovom smjeru. Kad jednom pokažem ono najbolje što mogu, mislim da onda mogu stvarno puno."

Po ulasku u cilj ugrabio je i visoko podigao hrvatsku zastavu, iako mu je ostala jedna neispunjena želja.

"Super je osjećaj, ali htio sam ući prvi. Još nisam u Svjetskom kupu ušao kao prvi u cilj. Pet stotinki previše, ali to je naš sport."

Rodeš: Svaki put idem punim gasom

Nakon prve vožnje najavio je puni rizik u drugoj.

"Probao sam punim gasom. Teško u skijanju to može svaki put uspjeti. Nije mi uspjelo najbolje moguće, ali je uspjelo dosta dobro. Tako idem svaki put."

Sljemenska utrka je još trajala kad ju je Rodeš već pospremio u arhivu.

"I nakon Madonne sam rekao da utrka završava proglašenjem. Utrka je za mene gotova. Koncentriram se već na Adelboden, gdje ću možda voziti i veleslalom."

Zahvaljujući plasmanu Eliasa Kolege među osvajače bodova, Hrvatska već u Adelbodenu ima pravo na pet mjesta u slalomskoj utrci.

"To je iznimno jako. Po tome se vidi kakvi smo, jer to imaju samo najjače nacije", ponosno je ustvrdio Kolega.

Vidović: Nijedne godine nisam bio dobar na Sljemenu

Matej Vidović je, unatoč najboljem rezultatu u karijeri, bio pomalo nezadovoljan.

"Nijedne godine se nisam dobro skijao na Sljemenu, možda zato ovo i je velik uspjeh za mene. Ipak, ostaje gorak okus u ustima, ostaje dojam da sam mogao bolje i prvu i drugu vožnju. No, zadovoljan sam, daleko da je to bilo loše. Dobro sam se osjećao u drugoj vožnji, pokušao sam napasti. Bilo je par malih grešaka, ali ne mogu se na to žaliti. Možda treba analizirati zašto sam bio malo sporiji. Bolje sam se osjećao nego što je vrijeme pokazalo, ali tako je bilo ove sezone. Nismo još uspjeli napraviti iskorak u drugoj vožnji, nažalost. No, s ove dvije dobre vožnje sam zadovoljan. Naravno, treba probati više na sljedećim utrkama", rekao je Vidović i otkrio mogući razlog za ovakav uzlet hrvatske skijaške mladosti:

"Kao ekipa dižemo jedni druge i onda se to osjeti i na rezultatu. Jedni druge vučemo na treningu i na utrkama. Možda nam je baš to prije nedostajalo."
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider