Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
što se dogodilo?

Bazen u Riju pozelenio: Svi u nevjerici, ali natjecanje je nastavljeno

Četvrtog dana natjecanja na Olimpijskim igrama jedna od glavnih tema bio je 'zeleni bazen'.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Uoči finala ženskih sinkronziranih skokova u vodu sa skakaonice od 10 metara natjecatelji, gledatelji i svi oni koji su se našli na bazenu primijetili su kako je voda počela mijenjati izgled. Oba bazena imali su plavi izgled dan ranije, a onda je onaj podno skakaonice preko noći postao zelen.

Natjecateljice su se malo uskomešale, ali organizatori su ih uvjeravali kako nema opasnosti po zdravlje. Brazilci nisu odmah imali odgovor što se točno događa, no kasnije su stručnjaci zaključili kako se radi o sporama algi koje u bazen mogu stići putem kiše, vjetra, čak i odijela natjecatelja. One 'pojedu' klor u vodi i problem bi se trebao riješiti dodavanjem klora.

Same alge nisu opasne po zdravlje, ali njihova prisutnost može biti pogodna za razvijanje bakterije Escherichia coli. Zasad je sigurno za skakače, ali oni su se pobunili jer od zelene boje ne vide dno. Tko bi, uostalom, htio skakati u zelenu vodu.

Neki su pomislili kako su domaćini to namjerno napravili jer mnoga su borilišta zelene boje kao i njihova zastava. No, čini se kako se ipak radi o algama.

Meksikanka Paola Espinosa, kojoj su ovo već četvrte olimpijske igre, kaže kako je bazen počeo posebno zeleniti tijekom šeste runde skokova. Tvrdi da nije izgledalo lijepo, ali da nema opasnosti.

''Nisam to nikad vidjela'', kaže Espinosa.

Brončane Kanđanke Meaghan Benfeito i Roseline Filion su pokušavale ne prasnuti u smijeh uoči skokova.

''Samo smo si rekle da pokušamo ne otvarati usta u vodi, za svaki slučaj.''

Kina dominira u skokovima u vodu

Inače, naslov olimpijskih pobjednica osvojile su Kineskinje Chen Ruolin i Liu Huixia. One su za svoje izvedbe u finalu osvojile 354.00 bodova, gotovo 10 više od srebrnih Malezijki Cheong Jun Hoong i Pandelele Rinong Pamg (344.34), dok su brončane medalje osvojile Kanađanke Meaghan Benfeito i Roseline Filion (336.18).

Bilo je ovo treće natjecanje u skokovima u vodu u Riju i treće zlato za kineske predstavnike.

Za 23-godišnju Chen ovo je već peto olimpijsko zlato, a treće u sinkroniziranim skokovima s tornja i to s trećom različitom partnericom. Prije osam godina u Pekingu je kao 15-godišnja djevojčica bila najbolja s Wang Xin, prije četiri godine u Londonu s Wang Hao, a sada sa 18-godišnjom Liu Huixiom. Uz naslov u sinkroniziranim skokovima, Chen je u Pekingu i Londonu osvajala i naslove u pojedinačnoj konkurenciji u skokovima s tornja.

Malezijka Rinong je osvojila svoju drugu olimpijsku medalju, prije četiri godine je bila brončana u pojedinačnoj konkurenciji s tornja, dok su Kanađanke Benfeito i Filion ponovile uspjeh iz Londona kada su također bile brončane u ovoj disciplini.
 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider