Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Zidane i rat klanova

Svađe u Realu: Tko zapravo sastavlja momčad i zašto neki moraju igrati?

Nakon poraza Reala u El Clasicu, Zidane je izložen brojnim kritikama...

Ne stišavaju se odjeci spektakularnog El Clasica. Madridski mediji udarili su po treneru Reala Zinedineu Zidaneu. Francuzu se spočitava štošta, od taktike i vođenja utakmice pa do toga da se neki pitaju tko zapravo sastavlja momčad?

KOMENTAR IVICE MEDE "Raketa" junak, Ronaldo tragičar: Real može razapeti suca, ali Messi ne prašta

Iako kruže priče da Cristiano Ronaldo ima veliki utjecaj na Zidanea i da mu ne smije ništa prigovoriti, što se najbolje vidjelo kada je Portugalac na kraju utakmice divljao pred očima trenera, najviše se spekulira da je podlegao pritisku predsjednika Florentina Pereza. U prijevodu to znači da neki igrači zbog marketinških i inih razloga moraju igrati bez obzira u kakvoj su formi i jesu li uopće fizički spremni za najveće napore. Prije svega se to odnosi na famozni napadački trojac koji sačinjavaju Cristiano Ronaldo, Karim Benzema i Gareth Bale.

Ronaldo i Bale igraju i kada nisu spremni

Iako dugo nikoga nije predriblao, ako smijemo biti malo ironični, Ronaldo je najveća zvijezda kluba i kao takav je nedodirljiv. Slična situacija je i s Baleom, koji je druga najveća zvijezda kluba. Stoga je logično da njih dvojica imaju zajamčeno mjesto u momčadi i teško da ih bilo koji trener može izbaciti iz udarnog sastava kada su potpuno zdravi i orni za igru. Međutim, u ovom posljednjem leži problem cijele priče, jer obojica često igraju najveće utakmice i kada nisu sto posto fizički spremni. U El Clasicu je to bio slučaj s Baleom, koji nije bio ni blizu optimalne spreme, ali Zidane ga je ipak izveo na travnjak.

„Ne želim riskirati s Baleom. Neće mi igrati ako nije potpuno spreman“, izjavio je Zidane u veljači prošle godine uoči okršaja s Athleticom, kojeg je Real naposljetku pobijedio s 4:2.

Kada je odlučio Balea postaviti u udarnu postavu u El Clasicu, Zidane je sam sebi uskočio u usta. Naravno da su mu španjolski mediji nakon utakmice izvukli spomenutu izjavu. Zašto je, dakle, Bale igrao kada se zna da je dugo bio ozlijeđen i da nije bio ni blizu optimalne fizičke spreme?

Zašto Benzema mora igrati?

Kada se sve točkice povežu, lako je izvući zaključak. Jedino logično objašnjenje je pritisak iz predsjedničke lože Santiago Bernabeua. El Clasico je najgledanija nogometna utakmica na svijetu i stoga sve zvijezda moraju biti na broju, jer samo na taj način marketinški učinak, ustvari zarada može biti maksimizirana. To je stara Perezova deviza.

Bale je ove sezone odigrao samo 40,5 posto mogućih minuta, a da stvar po Real bude gora, opet se ozlijedio u sudaru s Barcelonom i pitanje je hoće li biti na dispoziciji za predstojeće utakmice u završnici sezone. Nakon današnjeg liječničkog pregleda bit će poznato koliko će izbivati s travnjaka.

Ako su Ronaldo i Bale najveće zvijezde i moraju igrati, zašto u postavi mora biti i Karim Benzema? On jest zvijezda, ali na prvu se čini da nije baš tako značajan marketinški mamac. Ili se možda varamo? Francusko tržište ipak je ponajveće u Europi. Među navijačima već duže kruži sarkastični trač da je Benzema vanbračni Perezov sin, a otkada je Zidane glavni trener i njegov polubrat. Naravno, radi se o zajedljivim šalama, ali doista je teško objasniti na temelju čega je Benzema neizostavni član udarne postave, posebice ove sezone.

Benzema igra na mjestu centralnog napadača, ali golgeterski učinak mu ove sezone nije za pohvaliti se. U prvenstvu je zabio devet, a u Ligi prvaka pet golova. Uz sve to Francuz je opterećen brojnim aferama, suočen je s ozbiljnim optužbama, policija mu je stalno za vratom, tako da ne čudi što ga prati glas lošeg dečka, što nikako ne može biti dobro za imidž Kraljevskog kluba.

Morati poslana jasna poruka

S druge strane, recimo, Alvaro Morata je domaći dečko, fino odgojen, a što je još puno važnije, u boljoj je formi, ima bolju statistiku i puno bolji prosjek. Morata je u prvenstvu zabio 12, a u Ligi prvaka tri gola, uz značajno manju minutažu. Nije li onda logično da Morata igra, a da Benzema čeka šansu s klupe dok ne uđe u formu? Kad god bi Zidane ove sezone izvadio Benzemu i ubacio Moratu, ovaj bi zabio gol i potakao španjolske medije da se zapitaju zašto ne igra u prvoj postavi.

Cinici će reći da Zidane u El Clasicu nije uvodio Moratu jer se bojao da će ovaj zabiti gol i odlučiti utakmicu. Stječe se dojam da Benzema ne bi zabio gol da se igralo pet dana, no Zidane ga nije micao s terena. Na taj je način poslana jasna poruka Morati, ali i drugima: možete dobro igrati, možete zabijati, ali nećete igrati. Morata je ove sezone već nagovijesti da bi na ljeto mogao napustiti Real ako mu se ne poboljša status. Slične signale slao je i Isco, za kojeg se očekivalo da će biti u postavi za El Clasico, jer se očekivalo da će Zidane ostaviti Balea na klupi te da će Real zaigrati u formaciji 4-4-2, čime bi se otvorilo mjesto za Isca, koji je u posljednje vrijeme u velikoj formi.

Španjolski mediji već duže vrijeme pišu da su neki igrači Reala ogorčeni ponašanjem trenera koji gura svoje ljubimce. Budući da je svima jasno kako su neki privilegirani, u svlačionici Reala prilično je napeto. Katalonski mediji guraju priču da je nakon poraza Reala u El Clasicu opet eskalirao rat klanova. I madridski mediji su prije nekoliko tjedana spekulirali da je skupina igrača predvođena Sergijom Ramosom i Lukom Modrićem tražila promjene i jednak tretman prema svima.

Visoke tenzije u svlačionici

Nakon poraza u El Clasicu tenzije su zacijelo dodatno porasle. Real je još uvijek u prednosti u odnosu na Barcelonu, bodovnu su poravnati, ali Real ima utakmicu manje. Međutim, ako Real ispadne od Atletica u polufinalu Lige prvaka, moglo bi biti svašta u samoj završnici sezone. Nije teško naslutiti da bi navijači i madridski mediji burno reagirali te da bi se situacija u svlačionici dodatno zakomplicirala.

Zidane pleše po rubu. Trenutačno je izložen napadima sa svih strana. Tako je to uvijek nakon poraza u El Clasicu. Madriđanima je najteže i najbolnije kada Barcelona slavi pobjedu na Bernabeuu. Real je prvi put u povijesti, pazite povijesti, izgubio utakmicu u Primeri u posljednjoj minuti. I taj poraz mu je nanio najveći i najmrskiji suparnik. Stoga je logično što je Zidane izložen napadima. Opet su se rasplamsale priče da nije dorastao zadatku i da Real treba iskusnijeg i odlučnijeg trenera.

Ako sezonu završi bez da osvoji prvenstvo ili Ligu prvaka, prilično je izvjesno da će se suočiti s otkazom. I neće biti jedini. U slučaju katastrofičnog svršetka sezone jamačno bi došlo do velikih promjena u momčadi. No, isto tako je lako moguće da sve završi s happy endom i da madridski mediji Zidanea na kraju slave kao heroja. Uvijek je to tako u Realu. Na Bernabeuu je tanka linija između pakla i raja.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider