Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ulog nikad veći

Rekapitulacija prijelaznog roka: Je li Rijeka spremna za titulu?

Upravo transferi Rijeke i Dinama bili su u fokusu u ovom prijelaznom roku jer u pitanju je najneizvjesnija borba za naslov prvaka posljednjih godina.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Upravo završeni zimski prijelazni rok za lidera HNL-a Rijeku nesumnjivo je jedan od najvažnijih u klupskoj povijesti jer ulog - naslov prvaka - nikad nije bio veći.

Početak prijelaznog roka obilježio je veliki izlazni transfer. Reprezentativni stoper Matej Mitrović prodan je u slavni Bešiktaš za 4 milijuna i 200 tisuća eura. No, tu se je s prodajama stalo, te odradilo kvalitetan posao u sferi dolazaka.

Kao Mitrovićeva zamjena doveden je Dario Župarić, 24-godišnjiogodišnji stoper Pescare stigao je na posudbu do 2018., uz nadoplatu od 150 tisuća eura. No, kako Župarić zbog ozljede nije prošao pripreme Rijeka nije željela riskirati, te je doveden još jedan stoper, 30-godišnji Ante Kulušić koji je raskinuo ugovor s turskim Genclerbirligijem i stigao kao slobodan igrač.

Veliko pojačanje za proljeće trebao bi biti Roman Bezjak. Sjajni Slovenac u ljeto je postigao devet pogodaka i prodao se u Darmstadt, no kako u bundesligašu nije igrao vratio se na posudbu do kraja sezone.

Kada se oduzmu rashodi od prihoda, Rijeka je u zimskom prijelaznom roku zaradila 4.5 milijuna eura. Kada ubrojimo i prošlo ljeto, klub s Rujevice je u plusu od 13 milijuna eura.

Dinamo više trošio nego uprihodio

Dinamov prijelazni rok obilježio je povratak Sammira, te dolazak Marcosa Guilhermea. Bivša zvijezda Modrih raskinula je ugovor s kineskim Jiangsu Sunningom te bez odštete stigla u Maksimir. 21-godišnji Guilherme, veliki talent koji je s brazilskom U-20 reprezentacijom igrao u finalu svjetskog prvenstva, došao je iz Atletico Paranaensea na jednoipolgodišnju posudbu koju je Dinamo platio milijun i pol eura.

U rubrici odlasci izdvajamo Juniora Fernandesa, koji je otišao na posudbu u turski Alanyaspor, uz nadoplatu od 450 tisuća eura, te povratak defanzivnog veznjaka Jonasa u Brazil, u redove Flamenga. Ovdje smo izdvojili samo najznačajnije transfere. Bilo ih je dakako još, poslovično uspješna suradnja između Dinama i Lokomotive ni ovoga puta nije zakazala.

Kada se pogleda zimski prijelazni rok, Dinamo je više trošio, nego uprihodio. Razlika je pola milijuna eura. No, ukupno je u ovoj sezoni zarađen 31 milijun eura. Naravno, najviše zahvaljujući velikim transferima Pjace i Roga prošlog ljeta.

Hajdukove lijepe prodaje

Kod Hajduka fokus je bio na prodajama. Transfer kapetana Lovre Kalinića u belgijski Gent bio je težak 3 milijuna eura, dok je mladi stoper Lorenco Šimić u Sampdoriju otišao za milijun i 200 tisuća eura.

Zamjenu za Šimića Splićani su pronašli u Bugarskoj. 24-godišnji Georgi Terziev stigao je na posudbu iz Ludogoreca, dok je perspektivnog vratara Karla Leticu Hajduk vratio s posudbe iz najbolje momčadi druge lige - Rudeša.

Hajdukove zimske prodaje bile su teške 4 milijuna i 200 tisuća eura. Kada se pogleda cijela sezone dolazimo od cifre nešto manje od 8 milijuna eura.

Ostali klubovi imali su vrlo skroman prijelazni rok. Čak ni trećeplasirani Osijek nikoga nije doveo u svoje redove. Hrvatski prvoligaši ukupno su u zimskom prijalaznom roku zaradili 8 milijuna eura, a u cijeloj sezoni 57 milijuna. Od toga 90 posto otpada na Dinamo, Rijeku i Hajduk.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider