Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
stigla potvrda

Kalinić napustio Hajduk i postao najskuplji hrvatski vratar u povijesti

Sad već bivši kapetan Hajduka Lovre Kalinić postao je novi vratar belgijskog Genta.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Lovre Kalinić potpisao je u Gentu ugovor s istoimenom belgijskim prvoligašem. Transfer je vrijedan nešto iznad tri milijuna eura (3,1) čime je rezervni vratar reprezentacije postao službeno najskupljim čuvarom mreže u povijesti hrvatskog nogometa. Prije njega su tri milijuna eura koštali Vedran Runje i Matej Delač.

To je i rekordni transfer u povijesti KAA Genta, kluba koji je 2015. osvojio svoj prvi naslov prvaka. Dosad su najviše platili za jednog igrača nešto manje od dva milijuna eura pa je kupovina Kalinića dokaz koliko su ga željeli.

"U Hajduku sam stekao vratarsko ime, došao u reprezentaciju i postao zanimljiv europskim klubovima. Prije godinu dana nije realiziran transfer za koji smo svi bili uvjereni da je gotov, a znate kako su specifični vratarski transferi. Ostao sam miran i strpljiv, a Klub mi je pružio sve u skladu sa svojim mogućnostima. Nastavio sam raditi i došla je ponuda Genta s kojom smo svi zadovoljni", rekao je Lovre na oproštaju od najdražeg Kluba te dodao:

"Imam 26 godina, u Hajduku sam 17 godina i smatram da je vrijeme za novi korak. Hajduku sam dao puno dobrih utakmica i osigurao dobar transfer, a ponavljam, Hajduk je meni dao sve i bit ću ambasador Kluba i u nastavku svoje karijere. Split je moj grad, Hajduk moj klub i vratit ću se prije ili kasnije. Moji nasljednici Dante Stipica i Ivo Grbić su odlični vratari i uvjeren sam da će kao i gotovo uvijek u Hajduku, vratari biti jaki dio momčadi. Gent je novi izazov. Novac koji daju dokaz je da me cijene i vjerujem da ćemo zajedno do velikih stvari".

Hajduk bi od transfera trebao dobiti malo više od dva milijuna eura (2,2,), jer se dijeli u odnosu 80:20, a oko 300 tisuća navodno će biti i provizija agencije. Također, mali postotak od oko 2,5% Hajduk bi trebao dobiti od eventualnog budućeg transfera 26-godišnjeg Solinjanina.

Gent ga je htio dovesti još ljetos, no na Poljudu nisu bili zadovoljni s ponuđenih 2,5 milijuna eura. Čekali su čelnici Hajduka možda neku bolju ponudu, jer svima je u glavi bila ona ponuda Aston Ville od čak 6,5 milijuna funti. Taj je transfer propao zbog radne dozvole, a osim engleskih klubova nitko nije u mogućnosti platiti toliki novac.

Na kraju je prihvaćena povećana ponuda Genta iako su se spominjali Anderlecht i Rennes. Mali Gent bio je spreman platiti nešto više od rivala iz Bruxellesa te tako dobio vrhunskog vratara koji je u Hajduku proveo čak 16 godina debitiravši u prvoj momčadi 2011. godine.

Kalinić je za Hajduk upisao 11.962 službene minute, a čak 50 puta njegova je mreža ostala netaknuta. Lovre je i klupski rekorder sa 775 minuta bez primljenog gola u utakmicama HNL-a. Taj rekord bivši Hajdukov vratar postavio je od 10. kolovoza do 24. listopada 2015. godine kada punih osam utakmica za redom nije primio gol.

Kalinić je dvije godine za redom dobitnik nagrade Nogometni Oscar kao najbolji vratar MAXtv Prve lige, a upisao je i šest nastupa za A reprezentaciju Hrvatske.

Gent je trenutno sedma momčad belgijskog prvenstva, a u 16-ini finala Europske lige u veljači igraju protiv Tottenhama. Prošle su sezone igrali Ligu prvaka i na Ghelamco Areni, koja prima više od 20 tisuća gledatelja, nadaju se kako opet mogu napasti titulu u Belgiji.


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider