Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Kalkulacije i taktika za Tursku: Što Hrvatskoj treba i tko će igrati u prvih 11

Nakon teško izvojevane pobjede nad Kosovom, Hrvatska se energetski i psihički dosta potrošila, a već za dva dana slijedi gostovanje u Turskoj.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska je opet prva na ljestvici kvalifikacije skupine I za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Na kišom natopljenom Maksimiru i doista teškom terenu za igru, Hrvatska je na jedvite jade uspjela pobijediti Kosovo s 1:0. S obzirom na okolnosti i zavrzlamu koju je stvorio sinoćnji prekid utakmice, pobjedi se ne treba gledati u zube. Najvažnija su tri boda na kontu, a igra će se brzo zaboraviti, praktički odmah, jer već slijedi teško gostovanje u Turskoj.

KOMENTAR IVICE MEDE Kad HNS ne želi Split i Rijeku: Novi stadion bio bi najskuplji na svijetu

Radi se o možda i odlučnoj utakmici kvalifikacija kada je u pitanju borba za prvo mjesto i izravan plasman u Rusiju. Turci su izgubili u Ukrajini, ali imaju dan odmora više od Hrvata, koje je dvodnevna utakmica s Kosovom iscrpila i fizički i psihički znatno više nego se očekivalo.

Hrvatska energetski potrošena

Unatoč svemu izbornik Čačić ističe da će momčad naći snage da se vrati neporažena iz Turske. Izbornikovu poruku protumačit ćemo kao prilično jasan signal da će Hrvatskoj biti najvažnije ne izgubiti u Eskişehiru.

U sinoćnjem tekstu pronalizirali smo bodovnu situaciju u skupini i poigrali se s kalkulacijama. Budući da smo računali na to da će Hrvatska najvjerojatnije upisati tri boda protiv Kosova, kad god se utakmica odigrala, a nije se znalo da će utakmica biti nastavljena u nedjelju, zapravo informacija je bila da će se najvjerojatnije odgoditi za neki drugi termin, konačan zaključak je bio da će Hrvatskoj u Turskoj remi biti sasvim dovoljan ulov.

Danas se moralo igrati jer očito da u FIFA-inu kalendaru nije bilo drugih termina. U takvoj situaciji teško je bilo sačuvati koncentraciju i energiju, posebice momčadi koja mora napadati i loviti pobjedu. Zna se da se u teškim uvjetima za igru uvijek lakše braniti nego napadati.
Vatreni su pokazali karakter i praktički su na mišiće uspjeli ugurati loptu u mrežu. No, za pozitivan rezultat u Turskoj trebat će puno više. Hrvatska je zacijalo prilično energetski potrošena pa ostaje pitanje hoće li se uspjeti rekuperirati i napuniti baterije za okršaj s Turcima?

Taktika i postava za Tursku

Na to pitanje nema adekvatnog odgovora, ali može se naslutiti da će Čačićeva taktika biti ponešto drugačija od planirane. Hrvatska će, naravno, pokušati pobijediti ako joj se ukaže prilika, ali vjerojatno neće srljati prema naprijed i neće previše težiti ofenzivnoj igri. Vatreni će vjerojatno štedjeti energiju i igrati malo povučenije, na kontre, prepustit će inicijativu Turcima koji će morati napadati jer trebaju pobjedu.

S obzirom na okolnosti to je naša pretpostavka. Čačić će vrlo vjerojatno napraviti i neke rošade u momčadi. Teško da će od prve minute krenuti trio Modrić, Kovačić i Rakitić. Sva je prilika da će u početnoj postaviti biti Badelj, a moglo bi biti još promjena, no vidjet ćemo.

S bodom u Turskoj Hrvatska zadržava sasvim dobre šanse za prvo mjesto na kraju kvalifikacija, jer ima dosta bolju gol-razliku od konkurenata, ali jasno da će puno ovisiti i o raspletu drugih utakmica, posebice one na Islandu gdje u sljedećem kolu gostuje Ukrajina. Hrvatskoj bi u toj utakmici najviše odgovarao remi.

Nakon dvoboja s Turskom Hrvatska 6. listopada u pretposljednjem kolu dočekuje Finsku, a u zadnjem kolu tri dana kasnije gostuje u Ukrajini. Što će Hrvatskoj trebati u toj utakmici odgovor će najvjerojatnije dati sljedeće kolo koje se u ovom trenutku čini ključem cijelih kvalifikacija.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider