Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Kad HNS ne želi Split i Rijeku: Novi stadion bio bi najskuplji na svijetu

Hrvatsku reprezentaciju u Turskoj očekuje možda i ključna utakmica kvalifikacija...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Kvalifikacijska utakmica Hrvatske i Kosova prekinuta je zbog kišom natopljenog maksimirskog travnjaka. U trenutku pisanja ovog teksta, netom nakon sinoć prekinute utakmice, službena informacija je bila da se vjerojatno neće igrati u nedjelju, ali novi termin nije poznat. Tko zna, možda ujutro dođe do promjene odluke pa se utakmica nastavi u nedjelju. FIFA traži najbolje rješenje.

Maksimirski travnjak i drenaža nisu izdržali, iako su u potpunosti obnovljeni prije šest godina, nakon što je teren uništen za vrijeme rock-koncerta U2-a. Dinamo se tada pohvalio da je uložio čak 30 milijuna kuna u obnovu stadiona koji mnogi nazivaju ruglom na kraju gradu, a najveći dio investicije potrošen je na teren.

Kiša jest obilato padala, to je činjenica, ali u posljednjih tridesetak godina na Maksimirskom stadionu svjedočili smo i jačim i dužim pljuskovima pa je stari travnjak izdržavao i moglo se igrati.

HNS ne želi na Poljud i Rujevicu

Kada bi se u Engleskoj, Danskoj, Nizozemskoj ili u Njemačkoj i Francuskoj prekidale i odgađale utakmice zbog kiše kakva je jučer padala u Zagrebu, prvenstva tih zemalja nikada ne bi završila. Priča o lošoj infrastrukturi i potrebi izgradnje novog stadiona u Zagrebu već je svima dosadila i nećemo je puno širiti.

Stadion se ne gradi samo iz jednog razloga: nema dovoljno novca da bi se „zainteresirane strane" namirile (čitaj nakrale). Ako je za jednu i pol nedovršenu tribinu bez krova, toaleta i uređenog interijera trebalo cca. pola milijarde kuna, što mislite koliko bi trebalo za novi stadion od recimo 40 000 mjesta?

Jer, ono što se u bogatoj Njemačkoj ili Francuskoj, gdje je cijena rada i svega ostalog puna veća, može napraviti sa 100 nečega, u siromašnoj i do grla zaduženoj Hrvatskoj treba barem nekoliko puta više. Bio bi to bunar bez dna, završena cijena vjerojatno bi dosegla astronomske troškove jednog Wembleyja. Tog novca država i grad nemaju, odnosno narod ga nema i neće ga biti tako skoro, to je valjda svima jasno.

No, Zagreb nije jedini grad u Hrvatskoj i ne mora biti domaćin većine utakmica reprezentacije. Rijeka ima dobar stadion i gotovo savršeni teren koji je jako teško potopiti, a i Split ima sasvim solidan stadion, malo bolji od Maksimira, da budemo malo ironični, ali i znatno bolje vrijeme i klimu.

Ukrajina se uplela u borbu za prvo mjesto

Kako god, odgoda utakmice dobro je došla hrvatskoj reprezentaciji koja nije najbolje ušla u utakmicu. Kad se Čačićeva momčad konsolidira i pregrupira, te istrči u boljim uvjetima i na boljem travnjaku, igra Vatrenih trebala bi izgledati dosta bolje te pobjeda ne bi trebala doći u pitanje.

U svakom slučaju Hrvatska će dočekati sljedeću utakmicu u dobroj situaciji. Island je iznenađujuće izgubio u Finskoj pa je Hrvatska time osnažila svoje šanse za izravan plasman na Svjetsko prvenstvo.

Međutim, rezultat iz Ukrajine ne ide na ruku Hrvatskoj. Naime, Ukrajina je pobijedila Tursku i ozbiljno se uplela u borbu za prvo mjesto. Ukrajina je trenutačno prva na ljestvici sa 14 bodova, dok je Hrvatska druga s bodom manje, ali i utakmicom manje.

Sljedeće kolo puno toga bi moglo razriješiti. Hrvatska gostuje u Turskoj, a Ukrajina na Islandu.
„Poraz u Ukrajini Turcima će samo dati dodatni imperativ protiv Hrvatske u utorak. No, i mi sada imamo imperativ“, izjavio je hrvatski izbornik Ante Čačić.

Ne treba zaboraviti da Hrvatska u posljednjem kolu gostuje u Ukrajini. Kako sad stvari stoje, ta bi utakmica lako mogla odlučivati o prvom mjestu.

Kombinacije za plasman u Rusiju

Ako i Hrvatska i Ukrajina pobjede u sljedećem kolu, sva je prilika da će u međusobnom ogledu odlučivati o prvom i drugom mjestu. Ako Hrvatska pobijedi Tursku, a Ukrajina remizira s Islandom, Vatrenima će širom biti otvorena vrata prema Rusiji. U tom slučaju s pobjedama protiv Kosova i Finske Hrvatska će sigurno biti prva bez obzira na rezultat u zadnjem kolu na gostovanju u Ukrajini.

Ako Hrvatska uzme bod u Turskoj, a Ukrajina pobijedi Island, Hrvatska najvjerojatnije neće smjeti izgubiti u zadnjem kolu u Ukrajini, ali remi će joj biti dovoljan za prvo mjesto jer će vjerojatno imati bolju gol-razliku.

Najvažnije je ne izgubiti u Turskoj

Ako, pak, Island pobijedi Ukrajinu, do kraja može skupiti maksimalno 22 boda, jednako koliko će imati i Hrvatska ako upiše tri pobjede u nizu i poraz u zadnjem kolu. No, kako Hrvatska ima značajno bolju gol-razliku, Hrvatska trenutačno ima +9 i utakmicu manje, a Island +2, u zadnjem kolu bi se trebalo dogoditi skoro pa čudo da Island nadoknadi razliku.

Ako Hrvatska izgubi u Turskoj, situacija će se maksimalno zakomplicirati. Sve četiri vodeće momčadi imat će šansu dohvatiti prvo ili drugo mjesto. Hrvatska će u tom slučaju vjerojatno morati pobijediti Ukrajinu u zadnjem kolu da bi bila prva, a s porazom vjerojatno neće biti ni druga. Zaključak je da je za Hrvatsku najvažnije ne izgubiti u Turskoj.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider