Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
"Postoje neke malformacije..."

Šokantna smrt Brune Bobana ponovno otvorila temu: Kako i zašto umiru mladi nogometaši?

Šokantna smrt 25-godišnjeg igrača Marsonije koji je jučer preminuo usred nogometne utakmice ponovno postavlja pitanje liječničke kontrole nogometaša. Bez obzira na dob i zemlje u kojima igraju, sve češće svjedoci smo smrtnim slučajevima nogometaša. Liječnici kažu - ne zato što su češće pojave, već zato što lakše za njih doznajemo.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska javnost šokirana je iznenadnom smrću mladog nogometaša Brune Bobana. Njegovi najbliži vjerojatno si nikad neće prestati postavljati pitanje kako je do tragedije došlo.

"Taj dečko mi je bio ne samo igrač, nego kao da mi je bio sin. Izgubili smo prekrasnog dečka, čovjeka i igrača kao klub. A ja kao trener ne samo vrhunskog igrača nego i prijatelja i sina", izjavio je trener Marsonije Robert Špehar.

Iz godine u godinu pojavljuju se slike ožalošćenih navijača koji ne bodre, već ispraćaju nogometaše.
Italija se još oporavlja od odlaska Davidea Astorija. Hrvatska pamti Ivana Turinu i Alena Pamića od čijih je smrti prošlo već pet godina. Španjolski nogomet 2007. godine je ispratio Sevillina Antonija Puertu. Dvije godine nakon toga i kapetana Espanjola Danija Jarquea. I svaki put iznova se postavlja pitanje kako je do tih slučajeva i moglo doći.

"Teško je vjerovati da trener ili igrač ne bi slušali savjet liječnika. Ipak, postoji opasnost da igrač zataji probleme i da želi svakako nastupiti", smatra prof. dr. Boris Nemec.

Nogometaši u Hrvatskoj imaju dva sistematska pregleda godišnje

Doktor Nemec upozorava da ti problemi mogu biti i naizgled benigni, kao viroza zbog koje dođe do oštećenja srčanog mišića.

"Na sreću, to su ipak rijetki slučajevi na tako velik broj sportaša", dodaje.

Svaki nogometaš koji nastupa u natjecanjima HNS-a obvezan je svakih 6 mjeseci obaviti sistematski liječnički pregled koji obavlja specijalist medicine rada i sporta, napominje doc. dr. sc. Tomislav Madžar, predsjednik Zdravstvene komisije HNS-a.

"Hrvatsko društvo za sportsku medicinu napravilo je takve smjernice da svaki liječnički pregled koji se tiče natjecanja i sportaša mora sadržavati anamnezu, klinički pregled, EKG i spirometriju."

Neke stvari ni najbolje pretrage ne mogu otkriti

Nažalost, liječnici se slažu da ni pretrage ni najbolja medicinska skrb ne moraju biti jamstvo prevencije tragičnog ishoda.

"Sami EKG koji se napravi u ordinaciji napravi se u stanju mirovanja i već sutradan ili za sat vremena može biti potpuno različit", naglašava doc. dr. sc. Madžar, dok prof. dr. Nemec napominje:

"Postoje i neke malformacije koje su u tijelu sportaša koje bi liječnici bilo kakvim pretragama vrlo teško mogli otkriti."

Ključ prevencije su redoviti pregledi koji su vjerojatno spasili karijeru našem proslavljenom vaterpolistu Sandru Suknu i zbog čega nije postao dio crne sportske statistike.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider