Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Pitanje za milijun kuna

Tko su 'krupne ribe' koje će Štimac izbaciti iz momčadi?

Izbornik hrvatske reprezentacije Igor Štimac najavio je da će povući neke teške poteze.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon šokantnog poraza od Škotske, Hrvatska je izgubila i u prijateljskoj utakmici od Portugala. Taj poraz, naravno, ni izbliza ne boli kao onaj protiv Škotske. Prijateljske utakmice nisu previše bitne.

>> Hrvatska uz dosta sreće izbjegla teži poraz: Presudio Ronaldo!

>> Štimac nakon Portugala: Ovaj poraz ne boli, donio sam važnu odluku!

>> Štimca stala karta: Izbornik učinio Sammiru medvjeđu uslugu!

Utakmica je bila prilično dinamična s obzirom da se radi o prijateljskom ogledu. U igri hrvatske reprezentacije osjetila se veća želja i borbenost no u susretu sa Škotima. Hrvatska je odigrala sasvim solidno, no Portugalci su ipak bili bolji i zasluženo su slavili.

Halilović najmlađi debitant

Ova će utakmica, prije svega, ostati upamćena po tome što je debitirao Alen Halilović, ponajveći talent hrvatskog nogometa i budućnost hrvatske reprezentacije. Halilović je sa 16 godina, 11 mjeseci i 22 dana postao najmlađi debitant u povijesti hrvatske reprezentacije. Odmah iza Halilovića slijede Josip Radošević i Mateo Kovačić, a svu trojicu mladaca u vatru je bacio baš Štimac, koji će po tome zasigurno ostati upisan u almanahe hrvatskog nogometa.

Štimac previše luta

„Modri dragulj“ nije samo nastupio, dapače, ostavio je vrlo dobar dojam. Šteta što njegov udarac pred kraj utakmice nije završio u portugalskoj mreži, tada bismo mogli čak reći da je oduševio. Uz Halilovića su debitirali Bubnjić i Milić, potonji je odigrao sasvim solidno.

Štimac je u nekoliko navrata naglasio da iza sebe želi ostaviti nešto izborniku koji će ga naslijediti. To je lijepo i nesebično, ali najviše bi napravio za hrvatski nogomet kada bi Hrvatsku odveo u Brazil. To je primaran cilj, a pomlađivanje reprezentacije tek sekundaran.

Ovako se čini da Štimac previše luta, da previše mijenja postave i sustave, da još uvijek nema viziju kako bi trebala izgledati hrvatska reprezentacija, a kvalifikacije su na izmaku. Ključni bodovi možda su već otišli u vjetar.

Štimac donio tešku odluku

„Donio sam odluku da više neću kalkulirati s ničijim imenom i prezimenom. U konačni boj idemo samo s najspremnijima“, bombastično je zaprijetio Štimac nakon utakmice. Pomalo čudna izjava. Zar to nije trebao raditi od prve utakmice? Takve stvari se valjda podrazumijevaju?

Teško je reći o čemu Štimac razmišlja. Neposredno prije odlaska u Ženevu Štimac je naznačio kako će morati povući neke teške poteze. Nije želio detaljnije objasniti o čemu se radi, samo je dodao kako je o tome najbolje razmišljati kada se glave ohlade.

Strinić nije 'krupna riba', Perišić pod upitnikom?

Postavlja se pitanje s kime je to Štimac toliko nezadovoljan? Odnosi li se Štimčeva izjava možda na Ivana Perišića, koji je odigrao iznimno loše protiv Škotske? U kuloarima se priča da je nakon utakmice sa Škotskom došlo do razmirica između nekih igrača i izbornika. Teško je reći, ali Štimac očito cilja na odstranjivanje nekih „krupnih riba“. A pod taj pojam teško da može doći ime Ivana Strinića.

Štimac je istakao da Hrvatska ima problem s realizacijom. „Postigli smo premalo golova. Moramo tražiti strijelce“, kaže izbornik, a zna se tko su igrači u hrvatskoj vrsti od kojih se očekuju golovi. Logično je zaključiti da je Mandžukić nedodirljiv. Ili možda griješimo? Protiv Škotske je bio jedan od najlošijih, ali to je samo jedna utakmica. U prijašnjima je nosio reprezentaciju. Kalinić i Jelavić nisu se baš naigrali da bi ih se moglo optužiti za lošu realizaciju.

Olić ili Eduardo?

Odnosi li se Štimčeva prijetnja na Olića i Eduarda ili na smo jednog od njih dvojice? Može li se izvući neki zaključak ako zbrojimo provedene minute u igri i postignute golove? Ako tome dodamo još i starosnu dob, Olić nam se čini kao izgledan kandidat. Možda griješimo, ali imamo pravo na prognozu kada je izbornik toliko samozatajan.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider