Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kockao se i - izgubio

Štimca stala karta: Izbornik učinio Sammiru medvjeđu uslugu!

Nakon poraza od Škotske, mali su izgledi da Hrvatska izravno izbori plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazilu te će najvjerojatnije morati u doigravanje...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Vrč ide na vodu dok se ne razbije, kaže stara poslovica koja bi se mogla primijeniti na igru hrvatske reprezentacije u dosadašnjem dijelu kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo.

>> Štimac ispremiješao karte za Portugal: Dao slobodno šestorici

Hrvatska je igrala tek prosječno ili ispodprosječno u nekim utakmicama, imala je i dosta sreće, ali je pobjeđivala pa se sve lijepo melo pod tepih, jer se pobjedama ne gleda u zube. To je uvijek tako. No, onda je stigla utakmica sa Škotskom, a car je ostao gol.

Fortuna promijenila adresu

Izbornik Igor Štimac kockao se u nekim utakmicama i - dobivao. Ali, Fortuna prije ili kasnije promijeni adresu. Da ironija bude veća, Štimca je karta stala tamo gdje se najmanje nadao, protiv posljednjeplasirane reprezentacije u skupni, prema kazivanju škotskih novinara, a zašto da im ne vjerujemo, najlošije reprezentacije Škotske u povijesti.
Ako ćemo baš iskreno, ne možemo reći da Hrvatska nije imala sreće protiv Škotske, jer da biste rekli da ste nesretno izgubili, morate nešto odigrati, a Hrvatska je odigrala slabo ili gotovo ništa.

I nije igrala protiv Španjolske i Njemačke pa da se može vaditi kako nije imala na raspolaganju najboljeg igrača Luku Modrića. S Modrićem i bez njega Hrvatska bi trebala lako pobijediti ovakvu Škotsku. U prvom poluvremenu niti jedan udarac u okvir vrata, a u drugom tek jedan, kako kaže službena statistika, ali nama se čini da su bila dva. Jedan ili dva, nema neke razlike, oba zorno dočaravaju kako je Hrvatska odigrala tu utakmicu.

Hrvatska najvjerojatnije ide u doigravanje

Daleko od toga da je situacija beznadna, Hrvatska još uvijek može u Brazil, ali sada je očekuje puno trnovitiji put. Tragično je, u sportskom smislu rečeno, da je Hrvatska svoje šanse za osvajanje prvog mjesto u skupini i izravnog plasmana na SP drastično smanjila utakmicom koja je trebala biti najlakša u skupini. Belgija sada ima tri boda više, pet golova bolju gol-razliku, ali i nešto lakši raspored. Iz ove perspektive čini se da je doigravanje sasvim izvjesno, a tamo tko zna koga će Hrvatska izvući i što će se događati.

Da bi se izbjegle nove pogreške, mora se napraviti ozbiljna analiza kako bi se utvrdilo gdje se pogriješilo. Povijest nas uči da hrvatska reprezentacija slabo uči na svojem pogreškama. Nije prvi put da je Hrvatska „kiksala“ u lipnju. Nije se ništa naučilo ni iz prethodne utakmice u Walesu, gdje se Štimčeva družina provukla kroz iglene uši.

Loša priprema utakmice

Dapače, „stručni stožer“ i igrači još dublje su "gurnuli glavu u pijesak“. Sada je jasno da priprema za utakmicu sa Škotskom nije bila odgovarajuća. Štimca ne može abolirati činjenica da su mu mediji „pljeskali“ uoči utakmice. Jer, to što se reprezentacija približila narodu, ne znači da se i reprezentacija dobro pripremila. Da, mediji znaju biti dvolični, jednako kao i izbornici i igrači, da je sve prošlo kako treba, čak i uz slabu igru, opet ne bi bilo previše kritike, ali mediji ne vode reprezentaciju niti novinari primaju izborničku plaću i premije.

Je li gledao netko što priprema Strachan?

Nećemo sada naširoko lamentirati o tome kako su se stručni stožer i reprezentativci izljubili s „pola Hrvatske i Hercegovine“. To nije ključno. Za stručni stožer ključna je ipak taktička pripremama. Možda je ovo naoko nebitan podatak, ali Gordon Strachan je u četvrtak u Zagrebellu odradio trosatni trening sa svojim igračima kako bi ih koliko toliko uigrao.

Budući da nije imao na raspolaganju gotovo kompletnu udarnu momčad, iskusni škotski izbornik uigravao je linije kretanje sa svakim igračem ponaosob. Na tom treningu moglo se vidjeti što Škoti pripremaju, a moglo se i slobodno doći na trening koji su promatrali tek rijetki kibici. Nije primijećen nitko iz Štimčeva stožera. Štimac kaže da nisu podcijenili protivnika. Vjerojatno je to istina, ali odigrali su baš tako da se čini kako su na teren izašli s „lako ćemo“.

Romb nije sjeo hrvatskim reprezentativcima

Posebna je priča Štimčevo često mijenjanje sustava igre i ubicavanje igrača "iz drugog plana". Ponekad se čini da to radi samo kako bi ispao originalan. Ne treba biti previše dovitljiv kako bi se shvatilo da romb u veznoj liniji sa Sammirom na vrhu nije dobro sjeo hrvatskim reprezentativcima. Štimac je nakon utakmice organizirao sastanak sa svojim igračima. Ne znamo o čemu se točno razgovaralo, ali bilo bi dobro da je besjeda bila otvorena, da su si rekli u oči sve što misle kako bi raščistili neke stvari.

Kockarski potez sa Sammirom

I konačno, kockarski potez sa Sammirom kao glavnim organizatorom igre pokazao se promašenim, koliko god Štimac tvrdio da je Sammir bio jedan od dva najbolja igrača utakmice. Štimac je Sammiru zapravo učinio medvjeđu uslugu, na kraju krajeva i samom sebi, jer njemu bi trebalo biti najviše stalo da Hrvatska vidi Brazil. Ne mislimo da Sammir ne zaslužuje poziv u reprezentaciju, i sami smo mišljenja kako se radi o odličnom nogometašu, pravom znalcu, ali Štimac je morao znati da uvođenjem Sammira od prve minute preuzima golemi rizik.

Neki hrvatski treneri, poput Mile Petkovića, upozoravali su na to prije utakmice. Štimac je na press-konferenciji rekao kako je Sammir bio pod velikom tremom zbog negodovanja dijela navijača nakon što bi primio loptu. Istina je kad kaže da je Sammir pod tolikim pritiskom da praktički ne smije napraviti pogrešku, no istina je i da je Štimac sve to mogao znati i prije utakmice, a ipak ga je stavio od prve minute. I za Štimca i za Sammira bilo bi puno bolje da ga je uveo u drugom poluvremenu.

Zašto Sammira nije zarotirao s Rakitićem ili Kovačićem?

No, kad ga je već odlučio staviti otpočetka, već nakon deset minuta utakmice mogao je traumatiziranog Sammira, koji nikako nije mogao dodati točnu loptu, zarotirati s Rakitićem ili još bolje Kovačićem, koji bi preuzeli ulogu „playmakera“. Kovačića bi približio golu, čime bi Hrvatska bila opasnija jer on je kadar napraviti višak i zaprijetiti udarcem s distance, a Sammira je mogao skloniti na poziciju na kojoj bi nekoliko minuta mogao predahnuti i odigrati nekoliko jednostavnih pasova kako bi se riješio treme.

Štimac je cijelo prvo poluvrijeme uporno držao Sammira na najvažnijoj poziciji, a ovaj se, preplašen i psihički uzdrman negodovanjem dijela navijača, kojima takvo ponašanje ne ide na čast i potpuno je neprimjereno, skrivao od lopte.

Katastrofalno otvaranje utakmice

Istina, ni ostali nisu bili puno ili uopće nisu bili bolji, ali nije isto igrati na mjestu „playmakera“ koji vodi igru i preko kojeg ide svaki napad ili nekoj poziciji gdje se možete nekoliko minuta „sakriti“ a da to nitko ne primijeti. Na poluvremenu se Sammir rekuperirao pa je odigrao sasvim solidno drugo poluvrijeme, ali Hrvatska je izgubila utakmicu u prvom dijelu. Zna se da je uvijek najvažnije dobro ući u utakmicu, a Hrvatska je ušla katastrofalno.

Pogodak Škota bio je samo logičan rezultat loše igre kompletne momčadi. Nakon primljenog gola, hrvatski nogometaši bili su pod pritiskom lovljena zaostatka, što nikada nije lako. Ne može se uvijek ponoviti Wales. Osim toga, nije li lakše vaditi kestenje iz torbe nego iz vatre?

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider