Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Željka Vele

Štimca baš ide karta, dobio je i više nego što je morao

Utakmica godine, utakmica svih utakmica, susret desetljeća - ili kako se već sve nije nazivao sudar nogometnih reprezentacija Hrvatske i Srbije - završen je u ovom trenutku najrealnijim ishodom - pobjedom Hrvatske.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nogometno gledano, Hrvatska je evidentno bolja i kompletnija od Srbije. Uigranost, kult reprezentacije i iskustvo igranja velikih utakmica, jaki su aduti naših i donosili su dodatnu razliku, uz onu primarnu koja izvire iz pojedinačne igračke kvalitete. Dapače, podgrijavanju neizvjesnosti raspleta ovog dvoboja, najviše je pridonosio fakat što međusobno igraju Hrvatska i Srbija i što ta utakmica sa sobom nosi golemu nenogometnu emocionalnu prtljagu.

>> 'Orlovi' razočarani 'dvicom': Prepotentna zvijezda očekivala 'petardu'!

>> VIDEO Štimac: Sad nek' idu na pivu! Hrvatska može biti prvak svijeta!

>> VIDEO Mihajlović priznao da je Hrvatska bolja, naljutio ga srpski novinar

>> VIDEO Pozdrav iz svlačionice: 'Jednostavno smo bolji od Srbije!'

>> VIDEO Pogledajte kako su navijači proslavili golove u Zagrebu, Splitu, Osijeku...

>> Srpski mediji: 'Jadno! Bijedno! Sramotno!'

Da je s druge strane bila reprezentacija iste nogometne moći, ali da se zvala Rumunjska, Norveška ili Ukrajina, teret na igračima bio bi manji, a rezultat, koliko god je to u nogometu nezahvalno prognozirati, vjerojatno isti.

Kao što to često biva, važnost i pritisak rezultata poprilično su ugušili klasičnu ljepotu izvedbe. Ipak, malo sam bio zatečen izjavama TV eksperata koji su tijekom stanke govorili kako je Hrvatska bez velike igre došla do 2:0? Možda drugačije definiramo "veliku igru", ali činjenica je da Srbija u prvom dijelu nije pošteno ni prešla centar, a kamoli pucala po golu.

Činjenica je da se igralo stalno na protivničkoj polovici i da su taj kontinuirani pritisak, agresija, želja i srce, isprovocirali situacije iz kojih su padali golovi. Dva udarca u okvir gola i dva pogotka - super. Nisu mi nedostajale dodatne stvorene i promašene šanse, pogotovo zato jer smo prvi dio mogli slobodno odigrati bez golmana.

No, zato je taj Pletikosa u nastavku radio prekovremeno. U drugom dijelu susret je bio izjednačen, ali Srbija opasnija i s boljim šansama. Očekivalo se da Srbija u drugom dijelu krene agresivnije i ambicioznije. To se čak uklapalo u Štimčeve planove jer je govorio kako bi želio da Srbija napadne pošto je tada najranjivija, a Hrvatska najopasnija kad se protivnik malo otvori.

No, u priželjkivanim okolnostima na travnjaku, Hrvatska nije uspjela "ubiti" utakmicu trećim golom. Čak nismo ni stvorili puno šansi, već smo bili potisnuti u obranu, i to je jedino što izbornika i njegove suradnike treba zabrinuti. Srbija je imala par prilika za povratak, zahvaljujući čudesnom Pletikosi rezultat je ostao u "hendikep pobjedi" Hrvatske, što je blagotvorno djelovalo na živce i zdravlje nacije. Zamislite količinu nervoze da se od rezultata 2:0 s apsolutnom dominacijom, dođe do 2:1, a protivnik slaže napad za napadom? Srećom, ostalo je u domeni ovog "zamislite"...

Izbornik Igor Štimac večeras (23. ožujka) gostuje u Dnevniku Nove TV!

Dvije rečenice zaslužuje i Mateo Kovačić. Dobio je šansu života i iskoristio je u punoj mjeri. Uz smisao za kreaciju, u nekoliko se navrata lijepo vidio njegov forte, okomitost i besprijekorna kontrola lopte u punoj brzini, te je kroz "trbuh" protivnika prolazio kao neuhvatljiva jegulja. Posebno raduje što u budućnosti može biti samo još bolji. I Štimac može likovati - dobio je utakmicu koju je morao dobiti, a usput bezbolno instalirao još jednog debitanta. Za Belgiju Radoševića, za Srbiju Kovačića... baš ga ide karta.

I što sad? Nakon što smo dobili povijesnu utakmicu, zaključili smo da je ona bila povijesna samo u smislu zajedničke povijesti koju dijelimo s protivnikom. Istina, vjerojatno smo Srbiju izbacili iz apsolutno svih realnih kombinacija za drugo mjesto, ali u nadmetanju s Belgijancima i utrci za mjesto pobjednika skupine, trebat će izboriti još nekoliko povijesnih i presudnih pobjeda. Prvu od njih već u utorak u Walesu.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider