Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

'Orlovi' razočarani 'dvicom': Prepotentna zvijezda očekivala 'petardu'!

Hrvatska je s nova tri boda napravila veliki korak prema Brazilu, dok je Srbija doživjela istinski fijasko…

Hrvatska je u fantastičnom maksimirskom ambijentu nadigrala Srbiju i osvojila tri važna boda koja su je primakla za jedan veliki korak bliže Brazilu. Možda je pretjerano reći da je to bila utakmica jedne generacije, jer „Modrićeva Hrvatska“ odigrala je već nekoliko velikih dvoboja, ali nije daleko od istine. Utakmice sa Srbijom ipak sa sobom nose nešto više.

>> Video - Štimac: Sad nek' idu na pivu! Hrvatska može biti prvak svijeta!

>> Video - Mihajlović priznao da je Hrvatska bolja, naljutio ga srpski novinar

>> Video - Pozdrav iz svlačionice: 'Jednostavno smo bolji od Srbije!'

>> Srpski mediji: 'Jadno! Bijedno! Sramotno!'

>> Pogledajte kako su navijači proslavili golove u Zagrebu, Splitu, Osijeku...

Hrvatska je na svim razinama položila ispit. Uefa ne bi trebala imati većih zamjerki. Kao što reče ministar Jovanović, navijanje nije bilo savršeno, ali ružnih skandiranja bilo je puno manje nego u nekim utakmicama u prošlosti. Nismo zamijetili niti jedan ozbiljniji incident. Zapaljenje su tek dvije baklje, ali nijedna nije bačena na travnjak. Uefa od toga, valjda, bit ćemo malo cinični, neće napraviti novu halabuku. HNS je dobio pohvale i srpske strane na organizaciji utakmice. Nadajmo se da će u sličnom tonu proći i uzvrat u Srbiji.

Olić i Mandžukić - dva 'mustanga' slavonske ravnice

Što se tiče situacije na travnjaku, Hrvatska se od prve minute postavila čvrsto, autoritativno i nadasve iskusno. Golobradu i očigledno impresioniranu momčad Srbije, Hrvatska je bacila pod svoja „kopita“ ponajviše zaslugom dvaju neumornih „mustanga“ slavonske ravnice – Ivice Olića i Marija Mandžukića. Takva dva fizički dominantna napadača u ovom trenutku nema niti jedna reprezentacija.

Izbornik Igor Štimac večeras (23. ožujka) gostuje u Dnevniku Nove TV!

Ponekad se čini da „Ola i Mandžo“ za zagrijavanje mogu otrčati od Zagreba do Frankfurta i potom odigrati utakmicu. Veliki doprinos dao je i Stipe Pletikosa obranama u drugom poluvremenu. Rakitić i Modrić diktirali su tempo utakmice, a Mateo Kovačić fascinirao je i srpske kolege lakoćom svoje igre. Kad se Mateo još malo opusti i dobije na sigurnosti, to će biti puno bolje. U hrvatskoj momčadi nitko nije podbacio, svi su bili dobri ili vrlo dobri.

Siniša Mihajlović stručnjak bez pokrića

S druge strane, nakon utakmice, srpski novinari osuli su paljbu po izborniku Siniši Mihajloviću. Jedan od njih u lice mu je na presici skresao da je neznalica. Zamjeraju mu da nije pogodio sa sastavom i da je utakmicu izgubio već u svlačionici. Činjenica jest da se Mihajlović u dosadašnjem dijelu kvalifikacija pokazao kao stručnjak bez pokrića. Čini se da mu puno bolje idu sitne provokacije i nametanje autoriteta raznoraznim zabranama i uvođenjima ekscentričnih pravila no nogometna taktika.

No, ruku na srce, kada samo letimično bacite pogled na roster srpske reprezentacije, odmah ćete uvidjeti da tu nema previše kvalitetnog materijala. Niti puno bolji „krojač“ od Mihajlovića od tog štofa ne bi mogao napraviti puno bolje „odijelo“. Kao što jednom reče pokojni Tonko Vukušić, kada su mu predbacili zašto nije ubacio ovog ili onog, „isti je k**** igrao Šljivo ili Mijo“.

Srbija kaska kvalitetom za Hrvatskom, bahati Kolarov

Srbija jednostavno kaska kvalitetom za Hrvatskom, prije svega u veznom redu i napadu. Pogled na ljestvicu govori više od tisuću riječi. Međutim, iako su glatko izgubili i sada zaostaju za Hrvatskom devet bodova, neki srpski reprezentativci zadržali su karakterističnu prepotenciju. Aleksandar Kolarov bio je glavni krivac kod prvog pogotka Hrvatske, ali to ga nije spriječilo da nakon utakmice lakonski provali: „Hrvatska nije odigrala ništa specijalno. Očekivao sam puno više.“

Tko zna, možda se Kolarov nadao da će na Maksimiru puknuti „petarda“ pa je s „dvicom“ silno razočaran? Istina, Hrvatska nije briljirala, nije to bila neka filigranska igra, ali odigrala je onoliko koliko je trebalo da osvoji tri nova boda. Da je trebalo više, Hrvatska bi sasvim sigurno i pružila više. No, nije, jer nije bilo potrebe. Velike momčadi igraju na „dosta“ i ne troše energiju uzalud. Za Srbiju je možda sve gotovo, ali za Hrvatsku tek dolaze glavni ogledi u borbi za prvo mjesto. Već za tri dana Štimčeva družina lovit će pobjedu u Walesu kako bi ostala u ravnopravnoj utrci za prvo mjesto s Belgijom.

Štimac pretjerao s branjenjem Mihajlovića

I za kraj, prema našem skromnom sudu Štimac je malo pretjerao kada je branio Mihajlovića na presici kazavši da bi on sve isto napravio da je bio na njegovom mjestu. Toliko kurtoazije ipak nije potrebno. Izbornik kaže da je počeo mijenjati svijet tako što je najprije promijenio sebe. To je lijepo, ali ponekad nije dobro ni otići u drugu krajnost.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider