Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Šokirali su svijet

Ovo je 10 najvećih iznenađenja u povijesti Svjetskih prvenstava!

Dok odbrojavamo dane do Svjetskog prvenstva u Brazilu, prisjetimo se najvećih iznenađenja u povijesti.

1. SJEVERNA KOREJA - ITALIJA 1:0 (19. 7. 1966, Engleska)

Za većinu nogometnih stručnjaka pobjeda sjevernokorejske vrste protiv Italije na SP-u u Engleskoj 1966. godine najveća je senzacija u povijesti nogometa. "Azzurre" su tada predvodili Giacinto Facchetti, Sandro Mazzola i Gianni Rivera, no Koreja je slavila golom Pak Doo-ika. Talijani su natjecanje zaključili već u skupini, a Sjeverna Koreja se plasirala u četvrtfinale gdje je vodila 3:0 protiv Portugala, no Eusebio i društvo uspjeli su okrenuti rezultat i pobijediti 5:3.

2. SAD - ENGLESKA 1:0 (29. 6. 1950, Brazil)

Bio je to susret u kojem je bivša kolonija pobijedila naciju koja je izmislila nogomet. Amerikanci to i danas smatraju jednom od najvećih sportskih pobjeda, dok je za Engleze to najveća nogometna sramota. Jedne su engleske novine smatrajući kako je vijest koja je stigla iz Brazila telegrafom pogrešna, pa su objavile kako je Engleska slavila 10:1. "Gordi Albion" je srušio Haićanin Joe Gaetjens.

3. KAMERUN - ARGENTINA 1:0 (8. 6. 1990, Italija)

Aktualni svjetski prvak je World Cup u Italiji otvorio porazom od Kameruna. Strijelac jedinog pogotka bio je Omam Biyik. "Gaučima" nije pomogao niti veliki Diego Maradona, niti činjenica što je suparnik zaključio utakmicu s devetoricom igrača nakon što su isključeni Andre Kana Biyik i Benjamin Massing. Argentina je stigla do finala u kojem je izgubila od Njemačke, dok je Kamerun zapeo u četvrtfinalu od Engleza.

4. SENEGAL - FRANCUSKA 1:0 (31.5. 2002, Južna Koreja)

Dvanaest godina nakon što je Kamerun šokirao Argentince, isto je načinio i Senegal porazivši tada svjetske prvake Francuze. Junak utakmice bio je Papa Bouba Diop postigavši gol u 30. minuti. Zanimljivo, tada su praktički svi igrači iz senegalske vrste igrali u francuskim klubovima, a momčad je vodio Francuz Bruno Metsu.

5. ZAPADNA NJEMAČKA - MAĐARSKA 3:2 (4.7. 1954, Švicarska)

Mađari predvođeni Ferencom Puskasom nisu izgubili utakmicu skoro četiri godine, u natjecanju po skupinama razbili su Njemačku 8:3, a u finalu su vodili 2:0 nakon svega osam minuta utakmice. No, 'elf' je preokrenuo rezultat i priredio senzaciju. Njemačka pobjeda u finalu proglašena je "čudom u Bernu", a Mađari su označeni kao najbolja momčad koja nikada nije osvojila svjetski naslov.

6. BRAZIL - URUGVAJ 1:2 (16.7. 1950, Brazil)

Sve je bilo spremno za veliko brazilsko slavlje. Na tribinama legendarne Maracana u Rio de Janeiru natiskalo se 200.000 ljudi očekujući brazilsko osvajanje svjetskog naslova. No, Urugvaj je slavio 2:1. Zanimljivo, Brazilu je za naslov svjetskog prvaka trebao samo bod.

7. SJEVERNA IRSKA - ŠPANJOLSKA 1:0 (25.6.1982, Španjolska)

Bila je to utakmica u kojoj se očekivala uvjerljiva pobjeda domaćina prvenstva. No, gosti su šokirali 'Furiju', a pogodak odluke zabio je Gerry Armstrong.

8. ALŽIR - ZAPADNA NJEMAČKA 2:1 (16.6. 1982)

Prvo iznenađenje na SP-u u Španjolskoj 1982. godine priredio je Alžir protiv tada europskih prvaka Nijemaca. Alžircima je to bila prva utakmica u povijesti svjetskih prvenstava i odmah veliki 'skalp'. Junak utakmice bio je Rabah Madjer.

9. NOVI ZELAND - ITALIJA 1:1 (20.6.2010 - Južna Afrika)

Uoči SP-a Novi Zeland je proglašen reprezentacijom s najmanje izgleda za osvajanje naslova prvaka. Na ljestvici Fife nalazili su se na 78. mjestu, dok su Talijani aktualni svjetski prvaci.

10. IRSKA - ITALIJA 1:0 (18.6. 1994, SAD)

Bila je to jedan od najvećih irskih pobjeda u povijesti. Gotovo pola Giants stadiona u East Rutherfordu, u New Jerseyju bilo je obojano u 'zeleno'. Junak utakmice bio je Ray Houghton koji je zabio gol u 12. minuti. Bila je to prva utakmica "Azzurra" na prvenstvu, no kasnije su stigli do finala u kojem su izgubili od Brazila nakon izvođenja jedanaesteraca. Irska je ispala u osmini finala.(Hina)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider