Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Pomogli im Cluj i Zvezda

Rasplet iz snova za Dinamo: Nakon sinoćnjih rezultata otvara se povijesna prilika u Ligi prvaka

Revanši trećeg pretkola ponudili su rezultate upravo po mjeri zagrebačkog Dinama.

Galerija Liga prvaka, stanje uoči play-offa 2019./2020. (Screenshot: https://kassiesa.home.xs4all.nl/bert/uefa/seedcl2019.html) Ždrijeb Lige prvaka (Foto: AFP)

Dio posla na koji je sam mogao utjecati Dinamo je ovog utorka odradio fantastično protutnjavši kroz Budimpeštu i eliminiravši Ferencvaroš za plasman u play-off Lige prvaka.

Paralelno s tim dok su Modri gazili Mađare, u prijestolnicama Škotske i Danske odvijale su se prave drame koje su rezultirale povijesnom prilikom koja se otvorila prvacima Hrvatske.

O čemu se točno radi? Dinamo je dakle prošao Ferencvaroš i izborio play-off sraz s Rosenborgom, a ako momčad Nenada Bjelice izbaci i prvake Norveške, plasirat će se u Ligu prvaka.

U tom slučaju nestrpljivo bi se u Maksimiru iščekivao ždrijeb skupina, zakazan za 29. kolovoza u Monte Carlu. Sjajno je za Dinamo to što će, ako eliminiraju Rosenborg, sa svojim koeficijentom 29.500 biti smješteni u treću jakosnu skupinu, tzv. treći pot.

Popeli se u treći pot

Prijašnjih godina, kad god bi se Zagrepčani plasirali u Ligu prvaka, redovito bi ždrijeb čekali u posljednjoj, četvrtoj jakosnoj skupini, u društvu momčadi koje imaju najslabiji klupski koeficijent, što je u pravilu značilo i kudikamo teži ždrijeb.

Ovaj put Dinamo se ''popeo'' za jedan razred više, a to (osim vlastitom koeficijentu koji je napredovao) mora prvenstveno zahvaliti i CFR Cluju i Crvenoj zvezdi.

Lerkendal, stadion Rosenborga (Foto: Facebook) Oni stoje Dinamu na putu do Lige prvaka: Nekoć svima simpatični, danas ih predvodi nogometna ikona divider

Pomogli Rumunji i Zvezda

Rumunji su u ludoj utakmici punoj preokreta izbacili Celtic svladavši ga u Glasgowu s 4:3. Nakon što je u Cluju prva utakmica završena rezultatom 1:1, u uzvratu je bio pravi show program – CFR Cluj je poveo, Celtic okrenuo, gosti izjednačili, Celtic ponovno poveo, Rumunji poravnali i u konačnici iz kontre u sedmoj minuti produžetka pečatirali prolaz u play-off.

Bila je to jedna od dvije usluge koje su trebale Dinamu, a druga je stigla iz Danske. Tamo je nevjerojatna serija penala odlučivala o pobjedniku sraza Kopenhagen – Crvena zvezda, a više koncentracije, znanja i sreće imali su Beograđani, koji su poslije 11 serija i 20 minuta raspucavanja otišli dalje.

Kopenhagen ima tek neznatno bolji klupski koeficijent (30.500) od Dinama i Modrima je nasušno trebala njihova eliminacija, a Zvezda se pobrinula da se to i dogodi.

Ne mogu biti izvučeni s Interom, Lyonom, Bayer Leverkusenom...

Stanje u aproksimativnom ždrijebu Lige prvaka izgleda ovako: Dinamo je u trećem potu kao i Lyon, Bayer Leverkusen, Red Bull Salzburg, Club Brugge, Valencia, Inter i Krasnodar, uz napomenu da Club Brugge i Krasnodar, kao i Modri tek trebaju proći play-off.

U onom posljednjem ''šeširu'' su Lokomotiv Moskva, Genk, Galatasaray, RB Leipzig, Crvena zvezda, Atalanta, Lille i CFR Cluj. I ovdje vrijedi napomena kako Zvezda i CFR Cluj tek trebaju izboriti mjesto u Ligi prvaka (u play-offu Zvezda igra protiv švicarskih Young Boysa, a CFR Cluj protiv Slavije Prag).

Jasno, preduvjet je za sve te kalkulacije da Dinamo prođe Rosenborg. Dogodi li se to, Modrima se otvara povijesna prilika da napadnu treće mjesto u grupi i pokušaju europsko proljeće izboriti na taj način, što bi bio pravi podvig.

Hoće li Dinamo ove sezone igrati Ligu prvaka?

Ukupno glasova:

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider