Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Sjećate se tog doba?

Oni stoje Dinamu na putu do Lige prvaka: Nekoć svima simpatični, danas ih predvodi nogometna ikona

Nogometaši Dinama protiv prvaka Norveške tražit će prolaz u Ligu prvaka.

Lerkendal, stadion Rosenborga (Foto: Facebook) (Foto: Facebook)

Dinamo će u play-offu Lige prvaka igrati protiv norveškog prvaka Rosenborga, koji je u trećem pretkolu eliminirao Maribor. Prva utakmica igra se 21. kolovoza na Maksimiru, a uzvrat je 27. kolovoza na stadionu Lerkendal.

Tko je, dakle, sastav koji stoji Zagrepčanima na putu do plasmana u nogometnu elitu? Rosenborg je osnovan 1917. godine, po rezultatima je najuspješniji, a svojom poviješću, tradicijom i navijačkom bazom ujedno i najveći norveški klub.

Grad iz kojeg dolaze je Trondheim, sa svojih 190 tisuća stanovnika treći po veličini u Norveškoj (ispred su prijestolnica Oslo i Bergen).

Rekorderi po naslovima u Norveškoj

Norveško nogometno prvenstvo (Eliteserien) igra se po drukčijem principu nego većina natjecanja u Europi, njihova sezona počinje u ožujku i završava u studenom, a Rosenborg je aktualni četverostruki uzastopni prvak. Posljednjih godina dominiraju na domaćoj sceni, gdje su s ukupno 26 naslova prvaka rekorderi, a primat drže i u Kupu s 12 pehara.

Mlada zvijezda Formule 1 odmara se u Hrvatskoj: Možete li prepoznati na kojoj je lokaciji? Lando Norris na odmoru u Hrvatskoj (Foto: Instagram) Lando Norris na odmoru u Hrvatskoj (Foto: Instagram) Lando Norris na odmoru u Hrvatskoj (Foto: Instagram)

U europskim su natjecanjima standardni sudionici, odigrali su ukupno 264 utakmice, od čega ih je čak 150 iz Kupa prvaka/Lige prvaka. Najveći im je uspjeh četvrtfinale Lige prvaka u sezoni 1996./1997. kada su ispali od Juventusa.

Rušili Milan i Real, namučili Bayern, Juve...

Devedesete godine i prijelaz iz prošlog u ovo stoljeće zapravo je razdoblje po kojem je Rosenborg najprepoznatljiviji ljubiteljima nogometa s ovih prostora. Fascinantan je podatak da su od 1991. do 2004. nanizali nevjerojatnih 13 naslova prvaka, a u tom su periodu u čak 11 navrata nastupili u Ligi prvaka. I nisu bili samo prolaznici, već su se vrlo uspješno nosili s brojnim velikanima (pobjeđivali Milan i Real Madrid, remizirali s Bayernom i Juventusom...).

Rasplet iz snova za Dinamo: Nakon sinoćnjih rezultata otvara se povijesna prilika u Ligi prvaka Liga prvaka, stanje uoči play-offa 2019./2020. (Screenshot: https://kassiesa.home.xs4all.nl/bert/uefa/seedcl2019.html) Ždrijeb Lige prvaka (Foto: AFP)

Rosenborg je u to doba, kad fluktuacija igrača nije bila ni približno nalik današnjoj, bio praktički reprezentacija Norveške (Harald Brattbakk, Sigurd Rushfeldt, Roar Strand, Erik Hoftun, Vegard Heggem...). Svima su u to doba bili simpatični i predstavljali su svojevrsni fenomen, uspijevajući bez nekih velikih ulaganja parirati onim najboljima.

Danas samo dva reprezentativca

Premda danas u kadru imaju 17 Norvežana, samo dvojica od njih našla su se na posljednjem popisu norveškog izbornika Larsa Lagerbacka. To su vratar Andre Hansen i lijevi bek Birger Meling.

Jedan od pet stranaca koje imaju glavna je zvijezda ne samo u Rosenborgu već i u cijelom norveškom prvenstvu. Riječ je o Nicklasu Bendtneru, nogometnoj ikoni i igraču koji samo zbog svoje ''lude glave'' nije uspio napraviti mnogo veću karijeru.

Lord Bendtner nadimak je tog stasitog centarfora kojeg Danci u proteklih nekoliko okupljanja nisu zvali u reprezentaciju. Bendtner, koji je mnogo obećavao kad se pojavio u dresu Arsenala sa samo 19 godina, skrasio se u Rosenborgu, za koji je potpisao u ožujku 2017. Eto, uspio se skrasiti na jednom mjestu nakon što je sreću tražio i u Juventusu, Wolfsburgu, Sunderlandu i Nottingham Forestu.

Iako imamo dojam da je ''cijelu vječnost'' prisutan u svijetu nogometa, Bendtneru je samo 31 godina i sigurno će mu Nenad Bjelica i stoperi Dinama u pripremi play-off susreta morati posvetiti posebnu pozornost.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider