Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Zatresle se stolice

PSG pokrenuo tajnu akciju: Ovako je Barca suce ’’strpala u džep’’

PSG je navodno poslao protestno pismo UEFA-i s popisom kardinalnih sudačkih pogrešaka na kontroverznoj utakmici s Barcelonom.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Madridska Marca ne odustaje. Stječe se dojam da su Madriđani više ogorčeni i pogođeni povijesnim debaklom PSG-a i trijumfom Barcelone nego sami Parižani. Iako PSG javno prihvatio poraz, navijač Reala Luis Melendo Olmedo pokrenuo je internetsku peticiju za ponavljanje utakmice zbog kardinalnih pogrešaka njemačkog suca Deniza Aytekina.

Svađe u Barci: Messi poludio na Enriquea i Neymara

Do sada je prikupio preko 200.000 potpisa. Marca je dva dana nakon utakmice plasirala informaciju kako će UEFA suspendirati Aytekina do kraja sezone. Kasnije su katalonski mediji demantirali tu informaciju.

PSG se žalio UEFA-i: Osam kardinalnih sudačkih pogrešaka u korist Barce

Marca je danas izašla s novom pričom. Prema njezinim informacijama, Parižani su ipak poslali protestni dopis u stožer UEFA-e. U dopisu su pobrojali, prema njihovom mišljenju, osam teških pogreška suca Ayetkina na štetu PSG-a i u korist Barcelone: ruka Mascherana u šesnaestercu Barce, drugi žuti karton za Piquea krajem prvog poluvremena, jedanaesterac Meuniera nad Neymarom, nasrtaj Neymara na Marquinhosa za crveni karton, prva simulacija za jedanaesterac Luisa Suareza, čime je pokazao što mu je namjera, ruka Piquea u šesnaestercu Barce, prekršaj Mascherana na Di Mariji u šesnaestercu Barce u izrazitoj gol-šansi, što je za mnoge najveći sudački propust, te jedanaesterac na Luisu Suarezu.

Prije nego što su sastavili dopis Parižani su se navodno konzultirali s nekim internacionalnim sucima te su prikupili analize brojnih sudačkih eksperata za razne europske medije, a među njima i španjolske. Ako je to istina, logično je zaključiti da su zatražili analizu madridske Marce.

Sigurno nisu kucali na vrata katalonskog El Mundo Deportiva ili Sporta.
Igrači, treneri i čelnici PSG-a nakon same utakmice nisu su se previše dramatično žalili na suđenje. Nije da nisu spomenuli da su oštećeni, ali ipak su više-manje gospodski prihvatili poraz. Veću galamu digle su supruge pojedinih nogometaša PSG-a, najglasnija je bila supruga Thiaga Silve koja je na društvenim mrežama teško „izrešetala i oprala“ suce, a znate kako se kaže, žene govore što muževi misle.

PSG koristi taktiku Barcelone

Predsjednik PSG-a Nasser Al-Khelaifi odmah nakon utakmice kazao je da nema isprike, iako su suci možda oštetili PSG za dva jedanaesterca. Nakon teškog poraza Parižani su bili u vidljivom stanju šoka, moglo se primijetiti i da ih je bilo poprilično sram, možda im je bilo neugodno žaliti se na suce, jer kada prokockate 4:0 prednost iz prve utakmice i primite tri gola u posljednjih sedam minuta utakmice, to je posve logično. Međutim, kada je početno stanje šoka prebrođeno i kada su došli k sebi, možda su odlučili poduzeti neke korake.

Jasne je da se utakmica ne može i neće ponoviti, no Parižani i sljedeće sezone namjeravaju igrati u Ligi prvaka, a tada će vjerojatno očekivati bolji tretman od strane UEFA-e i sudaca. Na Parku prinčeva možda su se odlučili poslužiti taktikom Barcelone, koja se nije glasno žalila na suđenje nakon što je teško oštećena u onom opjevanom četvrtfinalu s Chelseajem 2005., kada je Pierlugi Collina priznao pobjednički gol Johna Terryja u samom finišu utakmice, iako mu je pomoćni sudac signalizirao očiti prekršaj Ricarda Carvalha nad Victorom Valdesom.

Katalonski su mediji grmjeli, ali tadašnji čelnici Barce stisnuli su zube i javno odglumili gospoštinu, no spekuliralo se da su odradili posao u tišini i u četiri zida sve sasuli u lice čelnicima UEFA-e. I gle čuda, tretman sudaca prema Barceloni u sljedećem sezonama značajno se promijenio. Neki će reći da je upravo ova sekvenca „izrodila“ skandalozno suđenje Toma Henning Ovreboa četiri godine kasnije u još slavnijem polufinalu Lige prvaka. Je li došlo do kompenzacije i je li se kasnije vraćalo Barceloni ono što joj je prije oduzeto, teško je reći, ali kronologija je tako išla.

Svima se klima stolica

Ako su Marcine informacije točne, čini se da PSG ide Barcinim stopama.
Jedan od razloga naknadne reakcije Parižana mogao bi biti i taj što su u Francuskoj dočekani na nož. Malo je reći da su navijači i mediji bili ogorčeni i ljutiti. PSG je „zaratio“ s L'Equipeom, najvažnijim sportskim štivom u Francuskoj, koji ih je sve redom oštro iskritizirao, od igrača, trenera, sportskog direktora pa sve do predsjednika. L'Equipe je posebno naljutio PSG objavom informacije da su Blaise Matuidi i Marco Verratti zaružili u noćnom klubu nekoliko sati prije polaska u Barcelonu.

Ta je informacija još više razjarila navijače pa su čelnici PSG nesmiljenom žestinom odgovorili francuskom dnevniku optuživši ga za širenje laži i dezinformacija. U PSG-u su demantirali i informaciju da su prije uzvratne utakmice zatražili od gradskih otaca da im osiguraju paradu na Champs-Elyseesu ako osvoje Ligu prvaka.

Sports Illustrade piše da se nakon svega ne klima samo stolica treneru Unaiju Emeryju i sportskom direktoru Patricku Kluivertu, već i predsjedniku Al Khelaifiju. Jer, PSG je politički projekt i svatko u toj priči pokušava spasiti vlastitu glavu.

Zbog svega toga nije nemoguće da se Al Khelaifi predomislio i pokušava pronaći opravdanje za povijesni debakl u sucima, na način da će u tišini odraditi posao prema UEFA-i, a u javnost o tome pušta informacije preko „koalicijskog medijskog partnera“ kao što je Marca.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider