Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Pregled kvalifikacija

Borba za SP: Evo tko ima pravo na kiks, a koga čeka pakleno proljeće

Nakon prva četiri kola situacija je u većini skupina i dalje otvorena.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Završena je prva faza kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji. Nakon četiri odigrana kola (od deset) momčadi će na zimsku stanku do 25. ožujka kada se nastavljaju kvalifikacije. Aktualni svjetski prvak Njemačka u svojoj skupini vodi s pet bodova prednosti; oni su jednom nogom u Rusiji i trenutno jedini imaju pravo na kiks, dok je borba za preostalih 12 mjesta i dalje otvorena. 

Skupina A

Francuska je otvorila kvalifikacije s neočekivanih 0:0 u Bjelorusiji, koja je nakon toga osvojila još samo jedan bod i to na domaćem terenu protiv Luksemburga. Unatoč lošem startu, Francuzi su nastavili u dobrom ritmu i ostvarili tri pobjede za 10 bodova i vrh skupine, uključujući i pobjede protiv najvećih konkurenata Švedske i Nizozemske. Te dvije reprezentacije su još u igri sa sedam bodova, a blaga prednost ipak ide Nizozemskoj nakon remija u Švedskoj. Bugari imaju šest bodova, ali su ih osvojili minimalnim pobjedama protiv Bjelorusije i Luksemburga, dok su protiv jačih protivnika uvjerljivo poraženi i teško će do prvog velikog natjecanja nakon Eura 2004. u Portugalu.

Skupina B

Švicarska vodi s maksimalnim učinkom od 12 bodova, a najveću su pobjedu ostvarili u prvom kolu kada su na domaćem terenu slavili protiv aktualnog europskog prvaka Portugala. Oni su drugi s devet bodova, a priključak drži još i Mađarska sa sedam. Njihova međusobna utakmica je na rasporedu na proljeće i Portugal će trebati pobjedu da bi učvrstio poziciju na ljestvici. Lijepo iznenađenje su Farski Otoci, arhipelag s 50 tisuća stanovnika koji je osvojio četiri boda.

Skupina C

Njemačka suvereno gazi prema Svjetskom prvenstvu s maksimalnih 12 bodova i gol razlikom 16:0. Azerbajdžan Roberta Prosinečkog je jedna od naljepših priča kvalifikacija i na trećem je mjestu sa sedam bodova, koliko ima i Sjeverna Irska koja je pokazala da dobar nastup na Euru u Francuskoj nije bio slučajan. Povratak u igru će na proljeće tražiti Češka koja je na domaćem terenu odigrala neriješeno protiv Sjeverne Irske i Azerbajdžana te se nalazi na četvrtom mjestu s pet bodova.

Skupina D

Irska je iskočila u izjednačenoj skupini D s 10 bodova, a nakon dugo vremena dobre šanse za plasman ima i Srbija koja je druga s osam bodova. Wales nije uspio produžiti dobru formu s Eura i nalazi se na trećem mjestu sa šest bodova. Međutim, na proljeće ih čeka utakmica s Irskom, a pobjeda bi ih ekspresno vratila u borbu za Rusiju. Podbacila je Austrija koja je uoči minulog Eura najavljivana kao potencijalna hit reprezentacija, a dosad su osvojili samo četiri boda i sve je vjerojatnije da će Svjetsko prvenstvu gledati na televiziji.

Skupina E

Nakon neočekivanog remija u prvom kolu protiv zadnjeg Kazahstana, Poljaci su pokazali da su vrlo ozbiljna reprezentacija i s tri su pobjede u nizu preuzeli vrh skupine. Crna Gora je druga sa sedam, a propustili su sjajnu priliku za izjednačavanje na vrhu tablice s Poljskom nakon što su prokockali vodstvo od 2:0 protiv Armenije koja je u zadnjem napadu zabila za 3:2. Da su osvojili tri boda u puno bi boljoj situaciji dočekali Poljsku na proljeće, a ovako im za vratom puše Danska koja ima bod manje, a bez šanse nije ni Rumunjska s pet bodova.

Skupina F

Unatoč pomalo kaotičnoj situaciji u reprezentaciji i neuvjerljivoj igri, Englezi vode u skupini s 10 bodova. Situacija je mogla biti drugačija da druga Slovenija (osam bodova) nije propustila nokautirati uzdrmanu Englesku na svom terenu. Međutim, puno je važnije za njih da nisu propustili nokautirati glavne suparnike Slovake koji kasne dva boda i tražit će osvetu kojom bi preskočili Slovence na ljestvici.

Skupina G

Španjolska i Italija su uvjerljivo najjače momčadi skupine s po 10 bodova, a vrh skupine zasad pripada Španjolskoj zbog bolje gol razlike. Njihov prvi susret u Italiji je završio remijem i Španjolci će imati priliku na svom terenu dovršiti posao i osigurati vizu za Rusiju. Iza leđa se opasno prikrada Izrael s devet bodova i nastojat će iskoristiti eventualni kiks nekog od favorita, iako na rasporedu ima još tri utakmice s njima koje bi ih vrlo lako mogle eliminirati iz natjecanja.

Skupina H

Belgija nemilosrdno gazi s maksimalnih 12 bodova i gol razlikom 21:1, a ako nastave niz na proljeće protiv Grčke doći će na korak do Rusije. Grčka je zasad druga s 10 bodova; protiv Belgije će tražiti iznenađenje koje ih vodi na vrh skupine, dok će Bosna i Hercegovina, koja je treća sa sedam bodova, priželjkivati njihov poraz kako bi se s njima izjednačili na drugom mjestu. Njihov je međusobni susret u Grčkoj bio obilježen neredima na terenu i tribinama zbog čega će uzvrat sigurno biti proglašen utakmicom visokog rizika. O putnicima za Rusiju će vjerojatno odlučivati tri spomenute reprezentacije budući da su Estonija i Cipar jedine bodove osvojile pobjedama protiv Gibraltara.

Skupina I

Skupina u kojoj Vatreni zasad vrlo suvereno drže vrh ljestvice, a bodove su ispustili jedino na otvaranju protiv Turske koja uz veliku dozu sreće izbjegla poraz na Maksimiru. Ključne će biti utakmice s Ukrajinom koja je druga s osam bodova, a svoju će šansu tražiti Island i Turska koji su još u igri sa sedam i pet bodova. Hrvatska je dobro ušla u kvalifikacije, ali je put do Rusije još dalek i ispunjen neugodnim gostovanjima u Turskoj, Ukrajini i na Islandu.

Poredak drugoplasiranih

Najlošija drugoplasirana momčad neće vidjeti dodatne kvalifikacije, dok će ostalih osam odlučiti o četiri putnika za Rusiju. Zasad ispada Nizozemska sa sedam bodova i gol razlikom 8:4, a ispadanje bi bila prava katastrofa za nekadašnju nogometnu velesilu koja bi tako propustila drugo veliko natjecanje u nizu

.

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider