Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Bajka u Bakuu

VIDEO Prosinečki uzrok neviđene euforije: "Azerbajdžan to još nije doživio"

Robert Prosinečki uzrok je neviđene nogometne euforije u Azerbajdžanu, a sve zbog odličnih rezultata s tamošnjom reprezentacijom.

Robert Prosinečki, jedan od najvećih ljubimaca navijača diljem Hrvatske i trenutačni izbornik Azerbajdžana, uživa u svom zagrebačkom sjedištu nakon odličnog posla u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Pobjeda protiv Norveške i remi kod Češke, te 2. mjesto u skupini bacili su Azere u povijesnu euforiju.

"Azerbajdžan to još nije doživio: da bude drugi, da ima tri utakmice bez poraza, a kamoli dvije da je pobijedio. Tako da je stvarno jedna lagana euforija. Nije se do sada pričalo previše o nogometu, a sad se odjedanput sve promijenilo."

Nakon pobjeda protiv San Marina i Norveške te šokantnog remija s Češkom navijači čekuju pobjedu i protiv Sjeverne Irske u prijateljskoj utakmici.

"Ta euforija nekad može biti superpozitivna, a nekad nas može baciti tako da dobijemo jedno tri komada od Sjeverne Irske pa da se probudimo iz lijepog sna. Ali, nadam se da će ta neka bajka ili film trajati još koji dan."

Najveća transformacija Azerbajdžana pod Prosinečkim vidljiva je u obrani. Samo Belgija, 2. na FIFA-inoj ljestvici, Njemačka - 3. na svijetu i aktualni svjetski prvak, te slavna Engleska - uz Azerbajdžan - nisu još primile nijedan pogodak.

 

"Počeli smo rušiti sve neke rekorde, tog se najviše i bojim. Nikad nije prva utakmica dobivena, pa druga, pa onda nikada nisu 3 izgubili, ali vrlo jedan dobar podatak, da samo 4 reprezentacije nisu primile gol, a jedna od tih je Azerbajdžan, koji je u prethodnim kvalifikacijama primao puno golova."

Novi iskorak u trenerskoj karijeri moglo privući ponude, ali koncentriran je na Azerbajdžan. Barem do kraja kvalifikacija i isteka ugovora.

"Hoću li možda ostati u Azerbajdžanu? U životu to nikad možeš reći, ali ambicije su iste kao što su bile igračke; želiš i kao trener napravit iskorak, a mislim da smo napravili već jedan dobar sa Azerbajdžanom."

Bez obzira na udaljenost, Hrvatsku prati do posljednjeg detalja. I uopće ne sumnja u ostvarivanje ciljeva.
"Mislim da mi imamo dobru reprezentaciju i opće nije upitno hoće li Hrvatska kvalificirati na Svjetsko prvenstvo."

A evo i ocjene dosadašnjeg rada Ante Čačića.

"Ima iskustvo. Vidi se da se reprezentacija ipak podigla, da igra dobro i ne vidim zašto se pred svaku utakmicu postava pitanje što ako se ne dobije, jel' dajete otkaz il' ćete dobiti otkaz."

Kaže da u usporedbama ove Modrićeve generacije s onom legendarnom '98 postoji jedna važna razlika.

"Za nešto bolje, treba rezultat. Ja vjerujem da oni mogu, još uvijek ima želje da bi se napravilo nešto više. Kad kažem više: moraš doći do polufinala i tamo razmišljati o nekom da bi bio ono što mi svi očekujemo i želimo."

Što se njega i Azerbajdžana tiče: u sljedećem kolu kvalifikacija očekuje ih domaća utakmica s Njemačkom. Kakva bi to priča bila kada bi "Veliki Žuti" i tu ubilježio novu senzaciju.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider