Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Vrlo zanimljiv rasplet

Borba za elitu: U Lige petice vraćaju se neka dobro poznata imena

Bliži se rasplet u drugoligaškoj konkurenciji - evo tko će sljedeće sezone nastupati u Ligama petice.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Sezona se bliži kraju i diljem kontinenta već se naziru novi prvaci. Većina prvaka već je poznata – među njima su neki osvojili naslov nakon dugog čekanja, a zanimljivo je stanje i među drugoligašima. U najjače europske lige vraćaju se neki klubovi koji tamo povijesno pripadaju i koje smo navikli godinama gledati među elitom.

Engleska – dominacija Svraka i Galebova

Newcastle je pod vodstvom Rafe Beniteza osvajanjem Championshipa ekspresno osigurao povratak u Premierligu. U izrazito zahtjevnom natjecanju s 46 kola i vrlo napornim ritmom osvojili su trofej s bodom više od Brighton & Hove Albiona.

Svrake i Galebovi dominirali su ligom – treći Reading ostao je osam bodova od Brightona, a za ulaz u Premierligu razigravat će s Huddersfieldom, klubom koji vodi ''ludi'' kum Jürgena Kloppa David Wagner. Od tri nova kluba koji će sljedeće sezone igrati Premierligu samo je Newcastle tamo proveo većinu povijesti, dok su preostala tri kluba većinu povijesti provele u nižim ligama.

Njemačka – povratak posrnulog velikana

Sve je spremno za veliko slavlje u Stuttgartu koji matematički još može izgubiti mjesto u Bundesligi, ali šanse za to su doista minimalne. Klub je 2007. postao prvak Njemačke, a deset godina kasnije proslavit će povratak u Bundesligu, vjerojatno kao pobjednik druge lige.

Njima će se pridružiti još jedno dobro poznato ime. Na drugom mjesto vjerojatno će završiti Hannover, klub koji je igrao zapaženu ulogu u Bundesligi, a prije šest godina je izbacio Sevillu iz Europa lige. Oni su ispali prošle sezone u paketu sa Stuttgartom s kojim će se sada vratiti među elitu. Treći kandidat je Braunschweig koji će za Bundesligu vjerojatno razigravati s HSV-om, klubom koji ima bogato iskustvo iz takvih utakmica.

Kaos u Francuskoj

Nevjerojatan kaos vlada u francuskoj Ligue 2. Prvih šest klubova smjestilo se u samo tri boda, a uoči zadnjeg kola nitko još nema osiguran prolaz. U najboljoj poziciji je prvak Francuske iz 1979. Strasbourg koji vodi na tablici; bod ispod njega je Amiens koji je prošle sezone stigao iz treće lige, a treći je s istim brojem bodova Troyes, koji je prošle sezone ispao iz Ligue 1 kao daleko najlošiji klub.

Prva dva mjesta vode izravno u Ligue 1, a treće u doigravanje. Vodećem trojcu za vratom pušu Lens, još jedan drugoligaš koji ima naslov u vitrinama, Brest i Nimes. U zadnjem kolu nitko od vodeće šestorke ne igra međusobno, a raspleti bi mogao biti vrlo zanimljiv.

Italija – klub Fabija Capella se vraća nakon 49 godina

Osvajač Serije B je Spal, klub iz Ferrare najpoznatiji kao bivši klub Fabija Capella, koji je u zadnje dvije godine napredovao od treće do prve lige. Spal se vraća u elitni rang talijanskog nogometa nakon 49 godina, dok se drugoplasirana Hellas Verona vraća nakon samo jedne sezone u drugoj ligi. 

Verona će tako sljedeće sezone opet gledati gradski derbi između Hellasa i Chieva. Za preostalo mjesto razigravaju Cittadela, Carpi, Frosinone, Benevento, Spezia i Perugia.

Španjolska

Ekspresno će se u Primeru vratiti Levante koji je ispao prošle sezone. S 12 bodova prednosti nad drugom Gironom već je osiguran povratak u Primeru u kojoj je ovaj klub iz Valencije igrao zapaženu ulogu prošlog desetljeća; dva puta su igrali i u skupinama Europa lige, a jednom su izborili osminu finala.

Na drugom mjestu gotovo je siguran jedan debitant. Mala Girona ima sedam bodova prednosti nad konkurencijom koja će razigravati za posljednje mjesto u Primeri, a najpoznatija imena među njima su Tenerife, Getafe i Valladolid.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider