Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Tuče trenere

Mali klub na pragu elite: "Ludi" Kloppov kum stvorio čudo

Pripreme za sezonu su uključivale preživljavanje u divljini, a momčad se ravnopravno bori s puno bogatijim suparnicima.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U sjeni najgledanije svjetske lige u drugom se razredu engleskog nogometa vodi „krvava“ borba za plasman u natjecanje koje osigurava ogromne nagrade čak i za samo sudjelovanje. Prva dva kluba Championshipa idu direktno u Premierligu dok sljedeća četiri idu u doigravanje.

Među njima su ove sezone neki „stari znanci“ poput Newcastlea, Leedsa, Readinga i Sheffield Wednesdaya. Najveći „uljez“ među društvom koje se bori za prvu ligu je mali Huddersfield Town, klub iz istoimenog grada smještenog na pola puta između Leedsa i Manchestera.

Terijeri, kako glasi nadimak kluba, su prošlu sezonu završili na 19. mjestu, a ove su doživjeli pravi preporod pod Davidom Wagnerom. Ekscentrični Amerikanac rođen u Njemačkoj je radio s Jürgenom Kloppom u Borussiji Dortmund, a dva stručnjaka su s godinama postali dobri prijatelji i vjenčani kumovi.

Neobične metode za senzacionalni uspjeh 

Klub je preuzeo u studenom 2015. nakon odlaska Chrisa Powella, a ljeto uoči tekuće sezone je bilo ključno u stvaranju ambicioznog drugoligaša. Wagner je doveo čak 13 igrača među kojima prednjače igrači iz 2. Bundeslige. Među pojačanjima je bio i naš Ivan Paurević iz ruske Ufe koji se nažalost nije izborio za mjesto u momčadi zbog čega se u siječnju vratio starom poslodavcu.

Nekonvencionalne Wagnerove pripreme su uključivale i odlazak u Švedsku gdje je momčad nekoliko dana preživljavala u divljini koristeći samo najosnovniju opremu. Nakon odličnog ulaska u sezonu upravo je taj „izlet“ naveo kao glavni razlog dobrih igara.

A da je Wagner još „luđi“ i temperamentniji od svog kuma pokazao je derbi s velikim rivalima Leedsom koji im je pritom i izravni konkurent za mjesto na tablici. Nakon gola Hefelea u 89. minuti za pobjedu 2-1 Wagner je utrčao na teren i otišao sve do protivničkog gola kako bi proslavio s igračima. Međutim, pravi je „show“ uslijedio prilikom njegova povratka na klupu.

Putem se „zakačio“ s trenerom Leedsa Garryjem Monkom, a njihovo je naguravanje pokrenulo pravu lavinu u koju su se uključili igrači obje momčadi. Epilog incidenta su bila isključenja za obojicu trenera.

Terijeri su ovom pobjedom preskočili Leeds za jedan bod i zauzeli četvrto mjesto na tablici. S dva boda prednosti i utakmicom više ispred njih je Reading, dok drugi Brighton i mjesto koje vodi direktno u Premierligu bježi šest bodova. Naoko se radi o osjetnoj prednosti, ali u iscrpljujućem natjecanju s 46 kola u kojem ne postoji pauza takva bodovna zaliha se vrlo lako prosipa.

Jeftina momčad se odlično nosi s bogatijim suparnicima u trileru Championshipa 

Za razliku od primjerice vodećeg Newcastlea koji u momčadi ima nekoliko poznatih premierligaških imena, Huddersielfd će vrata raja pokušati otvoriti s relativno nepoznatim igračima. Momčad predvode igrači poput talenta Chelseaja na posudbi Isaiaha Browna koji je pojačao momčad u zimskom prijelaznom roku.

Obranu predvodi najskuplje ljetno pojačanje Christopher Schindler koji je stigao iz Münchena 1860 za svega 2.2 milijuna eura. Prvi strijelac je s devet golova Elias Kachunga koji je došao iz Ingolstadta za „sitniš“ od 250 tisuća eura, a drugi je s osam pogodaka reprezentativac Bermuda Nahki Wells koji je prije tri sezone došao iz trećeligaša Bradforda.

Takva se „šarena“ momčad, po Transfermarktu vrijedna tek 20 milijuna eura, ravnopravno nosi s osjetno skupljim protivnicima – momčad Leedsa vrijedi 35, Brightona 45, a Newcastlea čak 126 milijuna eura.

Championship ove sezone nudi „foto-finiš“ borbu za Premierligu, tenzije i „nabrijanu“ atmosferu. Wagner i Terijeri su među glavnim protagonistima ove drame, a njihov je ultimativni cilj dovesti glamur Premierlige na svoj mali stadion kapaciteta 24 500 mjesta. Klub je zadnji put bio prvoligaš davne 1972., a najslavnije dane je doživio 20-ih godina prošlog stoljeća kada su tri puta zaredom bili prvaci. S ekscentričnim Wagnerom na čelu Premierliga je bliže nego ikad, a njegov bi susret s Kloppom bio pravi spektakl.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider