Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kraljevski juriš

Show od lige: Nesuđeni "plaćeni ubojica" hvata Galebove i Svrake

Na Otoku ne nedostaje uzbuđenja niti mimo najgledanije lige svijeta.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Engleska Premierliga svoju publiku ima širom svijeta, ljudi diljem svijeta su lojalni najvišem rangu tamošnjeg nogometa i ponajviše na temelju te zainteresiranosti se sklapaju bombastični ugovori za TV-prava i donose novac o kojem mogu samo sanjati klubovi iz Primere, Serie A ili Bundeslige.

Bitka za naslov prvaka ove bi sezone mogla biti najnezanimljivija unatrag dugo godina, jer ukoliko Conteov Chelsea nastavi u ovom ritmu, osigurat će titulu puno prije završetka sezone i pet klubova će voditi borbu za drugo mjesto.

Međutim, umjesto Premierlige će, kako stvari stoje, spektakl do zadnjih minuta ponuditi Championship.

Stepenicu niže od blještavila i glamura igra se sigurno najiscrpljujuća liga na svijetu, sa čak 46 prvenstvenih kola koja moraju odigrati 24 kluba, bez ikakve pauze usred sezone, uz paralelno natjecanje u FA kupu i Liga kupu.

Iz Championshipa će u Premierligu izravno prvi i drugi na kraju sezone, dok će klubovi poredani od treće do šeste pozicije u razigravanje za preostalo mjesto koje donosi plasman u najviši rang.

Prve dvije pozicije trenutno drže jedni relativni novaci i klub kojeg ne treba posebno predstavljati, a osim bodova kapital imaju i u vidu utakmice manje u odnosu na pratnju.

Galebovi lete na krilima navijača pokeraša

Vodeći je Brighton & Hove Albion, klub s juga Engleske kojemu je od osnutka (1901.) najupečatljivija godina 1983., kada su igrali finale FA kupa (izgubili od Manchester Uniteda), ali i ispali iz društva prvoligaša i otad se nisu uspjeli vratiti.

Galebovi, kako glasi nadimak Brighton & Hove Albiona, svoj uzlet prema eliti su započeli kad je pokeraš Tony Bloom odlučio kupiti klub za kojeg navija od malih nogu, klub u kojem je njegov ujak Ray direktor, a djed Harry u 70-im godinama prošlog stoljeća obnašao dužnost potpredsjednika.

Prva Bloomova investicija bila su 93 milijuna funti u prekrasni stadion Falmer, jedan od najljepših u Engleskoj. Nakon nekoliko talasanja s trenerima, Bloom je, čini se, dobitnu formulu pronašao s Ircem Chrisom Hughtonom s kojim su Galebovi trenutno prvi na ljestvici.

Benitez spašava Newcastle i svoj ugled

Jedan bod iza Brighton & Hove Albiona je Newcastle, kojeg Rafael Benitez pokušava vratiti u Premierligu nakon što ih prošle sezone nije uspio spasiti. Benitez je na pojačanja spiskao nešto manje od 70 milijuna eura, ali Svrake su već sad upisale sedam poraza i definitivno neće biti ništa od njihove šetnje natrag među prvoligaše što je dio engleskih medija prognozirao uoči sezone.

Stvar je imidža (i za Engleze sitne novčane razlike) hoće li Newcastle se vratiti u Premierligu kao pobjednik Championshipa, ali načelno im je svejedno hoće li na kraju sezone biti prvi ili drugi.

To drugo mjesto koje zasad drže pokušat će im preoteti Reading, koji za razliku od Brighton & Hove Albiona znatno kraće čeka na povratak među najbolje. Kraljevi su ispali 2013. i nadaju se da je čekanju konačno došao kraj, a s tri pobjede u zadnje tri utakmice probili su se do trećeg mjesta.

Stam vreba kiks vodećeg dvojca

Glavna "priča" vezana uz Reading je - Jaap Stam. Karizmatični Nizozemac kao igrač je bio poznat po svojoj beskompromisnosti i čvrstini, a mimo terena se "proslavio" izjavom o tome što bi bio da nije nogometaš.

"Plaćeni ubojica", kratak i jasan je bio Stam koji je nakon završetka igračke karijere jedno vrijeme bio skaut Manchester Uniteda za Južnu Ameriku da bi prošlog ljeta prihvatio poziv Readinga i postao njihov menadžer.

Njihove ambicije nisu sezale do plasmana u Premierligu, ali sad kad su već tu pokušat će iskoristiti priliku koji su si sami stvorili, tim više što su u iduća dva kola domaćini i imaju priliku (barem) učvrstiti trenutnu treću poziciju.

Osim njih, itekako su u igri i Leeds i Huddersfield, dok će Derby County pokušati obraniti šesto mjesto i ugurati se u play-off u kojem više nikakvih favorita nema.

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider