Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
nakon 34 godine čekanja

Galebovi doletjeli u Premierligu: Pogledajte ludnicu nakon promocije

Pokeraš, kladitelj i trgovac nekretnina Tony Bloom imao je viziju kada je 2009. godine kupio klub i uložio 93 milijuna funti u izgradnju prelijepog stadiona.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Tri kola prije kraja natjecanja u engleskoj Drugoj ligi (Championship) igrači Brighton & Hove Albiona izborili su plasman u Premierligu, te će sljedeće sezone igrati u najjačem razredu engleskog nogometa.

U ponedjeljak u 43. kolu Brighton je na svom terenu dobio Wigan sa 2-1, te se nalazi na prvom mjestu sa 92 boda. Drugi je Newcastle sa 85, a trećeplasirani Reading ima 79 bodova. Budući da dvije najbolje momčadi direktno ulaze u Premierligu, Brighton je to osigurao, jer ima nedostižnih 13 bodova više od Readinga.

Brighton je u svojoj povijesti, odnosno od 1901. godine, samo četiri sezone igrao prvoligaški nogomet, od 1979. do 1983. Te 1983. godine stigao je do finala FA kupa u kojem je izgubio od Manchester Uniteda, a ujedno je i ispao u Drugu ligu. Nakon 34 godine ponovno će igrati prvoligaški nogomet.

Galebovi, kako glasi nadimak Brighton & Hove Albiona, svoj su uzlet prema eliti započeli kada je pokeraš Tony Bloom 2009. godine odlučio kupiti klub za kojeg navija od malih nogu, klub u kojem je njegov ujak Ray direktor, a djed Harry u 70-im godinama prošlog stoljeća obnašao dužnost potpredsjednika.

Prva Bloomova investicija bila su 93 milijuna funti u prekrasni stadion Falmer, jedan od najljepših u Engleskoj. Nakon nekoliko talasanja s trenerima, Bloom je, čini se, dobitnu formulu pronašao s Ircem Chrisom Hughtonom s kojim su Galebovi trenutno prvi na ljestvici.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider